BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYağ fiyatları tüm dünyada dikkat çekiyor----

Yağ fiyatları tüm dünyada dikkat çekiyor

Yağ fiyatları tüm dünyada dikkat çekiyor
08 Nisan 2021 - 15:23 www.finansgundem.com

Küresel gıda fiyatları, yıllık yüzde 24,6 artışla Haziran 2014 sonrası zirveye ulaştı. Bitkisel yağ fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 86,2'ye ulaşarak Haziran 2011 sonrasının zirvesini gördü. Türkiye'de de ayçiçek yağı fiyatları yüzde 59,6 arttı.

Küresel gıda fiyatlarında artış devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayımladığı küresel gıda fiyatları endeksi martta bir önceki aya göre yüzde 2,1 artışla 118,5 puana yükseldi.

Fiyatlarda ise en çok dikkat çeken yağ fiyatları oldu. Martta bitkisel yağ fiyatları endeksi, bir önceki aya göre yüzde 8 artışla, en çok artış gösteren alt endeks oldu. Yağ fiyatları endeksinde, Haziran 2011 sonrasındaki en yüksek seviye görülmüş oldu.

Ülkemizde de son dönemde gündem olan bitkisel yağ fiyatlarında endeks son bir yılda yüzde 86,2 arttı. Bitkisel yağlarda Türkiye'de son bir yılda yüzde 100'ü artan fiyat artışları yaşandı.

FAO tarafından yayımlanan bültende, bitkisel yağ fiyatlarında son dönemde görülen yükselişlerin, palmiye, soya, kolza ve ayçiçeği yağı fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Palm yağı fiyatlarındaki artışın, stoklardaki azalış ve ithalat talebindeki artıştan, soya yağı fiyatlarındaki artışın biodizel yakıt sektörünün artan talebinden, kolza ve ayçiçeği yağlarındaki artışın ise arz sorunlarından kaynaklandığı aktarıldı.

Gıda fiyatlarında yükseliş sürüyor

TÜİK’E GÖRE AYÇİÇEK YAĞIDAN YILLIK ARTIŞ YÜZDE 59,6

Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, TÜİK verilerinde ayçiçek yağının bir kilogramı, Mart 2020 ile Mart 2021 arasındaki son bir yılda tam yüzde 59,6 artışla 17,50 TL'ye ulaştı. Yıllık artış oranı, mısırözü yağında yüzde 54,9, zeytinyağında yüzde 34,2 oldu.

Tüketici enflasyonunu gecikmeli olarak etkileyen yurt içi üretici fiyatlarına bakıldığında, “bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar” sektöründe son bir yıllık fiyat artışının yüzde 69,7 olduğu görülüyor. Bu, yağ fiyatlarının önümüzdeki dönemde artmaya devam edebileceğine işaret ediyor.

Coşkun Sabah Eskişehir'de tavuk çiftliği kurdu

Pandemi döneminde ilginin arttığı karavanlarda fiyatlar da arttı

Sızma zeytinyağında toksin riski

Sızma zeytinyağında karsinojen riski

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU08 Nisan 2021 17:13

    Tüm merkez bankaları yanlış yapıyor sonsuz para basımı yaptılar yakında hiper enflasyonlara hazırlıklı olalım.Hepimizde bavullarla maaş alacağız.