BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYabancı ekonomistler seçim sonrası ekonomi politikalarını yorumladı----

Yabancı ekonomistler seçim sonrası ekonomi politikalarını yorumladı

Yabancı ekonomistler seçim sonrası ekonomi politikalarını yorumladı
01 Nisan 2024 - 10:26 www.finansgundem.com

2024 yerel seçimlerinde sürpriz sonuçlar ortaya çıkarken CHP birinci parti olmaya hak kazandı. Yabancı ekonomistler ise seçim sonuçlarının piyasalara olacak yansımasını değerlendirdi.

31 Mart Yerel Seçimlerinde sonuçlar netleşti ve ana muhalefet partisi CHP, iktidar partisi olan AK Parti'ye 18 seçimin ardından ilk mağlubiyeti yaşattı.

Son derece önemli olarak nitelendirilen bu sonuçlarla birlikte birçok yabancı ekonomist de söz konusu 2024 yerel seçimlerinin Türkiye ekonomisine yansımasına ilişkin çıkarımlarda bulundu.

Yerel seçimlerde CHP birinci parti oldu

CHP resmi olmayan sonuçlara göre toplamda 17 milyondan fazla oy alarak yüzde 37,68’lik bir oy oranına ulaştı. AK Parti ise CHP'nin hemen ardında kalarak yaklaşık 16 milyon 183 bin oy aldı ve yüzde 35,54'lik bir oy oranına ulaştı.

Mevcut ekonomi politikalarında devamlılık öngörüldü

Bloomberg'ün haberine göre; yabancı ekonomistler mevcut ekonomi programında değişiklik beklemiyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü balkon konuşması ise mevcut ekonomi programının devamına yönelik sinyal olarak görüldü.

Danışmanlık şirketi Teneo'nun eşbaşkanı Wolfango Piccoli seçim sonuçlarının Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi arasına mesafe koymasının pek olası gözükmediği değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi politikasında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Piccoli, “Enflasyonu kontrol altına almak için kamu bütçesi disiplini ve yüksek faiz oranları gerektiğini düşünen Şimşek’in politika programının temel riski, Erdoğan’ın 2024’ün ikinci yarısında asgari ücret ve emekli maaşlarını artırmamakta zorlanacak olması” dedi.

Ortodoks politikalara dönüş için sinyal beklenecek

Bank of Singapore Döviz Stratejisti Moh Siong Sim ise “Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimlerin ardından ortodoks para politikalarına dönüş yolunda kalıp kalmayacağını görmek isteyecek” yorumunu yaptı.

Seçim öncesinde Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 500 baz puanlık faiz artışının cesaret verici olduğunu belirten Sim, “Para biriminin daha da istikrar kazanması için ihtiyaç olması halinde devamının gelip gelmeyeceğini görmemiz gerekecek” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Olumlu sonuçları yılın ikinci yarısında göreceğiz

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının büyük ölçüde netleşmesinin ardından Ankara’da gerçekleştirdiği “balkon” konuşmasında ekonomi politikalarının devam edeceği sinyalini verdi.

Erdoğan, “Ekonomide yol haritamız olan OVP ve 12. kalkınma planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız” dedi.

"Türkiye’nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla süre var"

Erdoğan seçimlerin geride kalmasını “büyük bir kazanç” olarak yorumlarken “Türkiye’nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla süre vardır. Bunu hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir” ifadesini kullandı.

Erdoğan, seçim sonuçlarına ilişkin, "Milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan, bugüne kadar olduğu gibi, yine uzak duracağız. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli, en objektif bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak, gerekli adımları mutlaka atacağız. Bunun için önümüzde yaklaşık 4-5 yıllık bir süre var. Bu süre zarfında yanlışlarımızı düzelteceğiz. Eksiklerimizi muhakkak tamamlayacağız. Doğrularımızın sayısını artıracağız. Bir sonraki seçimlere kadar olan dönemi, her açıdan kendimizi yenilediğimiz, hatalarımızı telafi ettiğimiz kapsamlı bir muhasebe zeminine dönüştüreceğiz" açıklamalarında bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Ekonomi ve enflasyona odaklanmalıyız

 

Ekrem İmamoğlu'ndan zafer konuşması: 16 milyon kazandı

 

Hamza Dağ: Hemşehrimizin takdirini kazandık

 

Reeskontta iskonto Faiz oranı belli oldu

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İrtifa kaybı yaşadık

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)