BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı basın Merkez Bankası'nın faiz kararını böyle gördü----

Yabancı basın Merkez Bankası'nın faiz kararını böyle gördü

Yabancı basın Merkez Bankası'nın faiz kararını böyle gördü
25 Ocak 2024 - 16:48 www.finansgundem.com

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 250 baz puanlık faiz artışı yabancı basında da kendisine yer buldu. İşte yabancı ajansların yorumları...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, politika faizini 250 baz puan artırarak, yüzde 45 seviyesine yükseltti. 

TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 45 seviyesine yükseltirken, karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını verdi.

Merkez Bankası'nın faiz artışı dış basında da yankı buldu. Önde gelen yabancı basın kuruluşlarının Faiz artışına ilişkin haberleri ise şöyle oldu:

BLOOMBERG

ABD'li finans ajansı Bloomberg, TCMB'nin şimdiye kadarki en uzun sıkılaştırma döngülerinden birinin sona erdiğinin sinyalini verdiğini belirtti.

Beril Akman imzalı haberde, "Şimdi dikkatler bundan sonra ne olacağına çevrilmiş durumda ve küresel yatırım bankaları, faiz oranlarının tüketiciler ve birçok işletme için ne kadar süre daha yüksek seviyelerde kalabileceği konusunda görüş ayrılığı yaşıyor" ifadeleri yer aldı.

Habere göre, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gevşemenin yılın ikinci yarısında başlayacağını tahmin ediyor. Ancak JPMorgan çok daha uzun bir duraklama öngörüyor.

Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hafize Gaye Erkan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yürürlüğe koyduğu önlemleri onayladığı Merkez Bankası'nın önünde hassas bir denge olduğunu belirtildi.

CNBC

ABD'li haber ajansı CNBC, "Türkiye, enflasyonun yüzde 65'e yaklaşmasının ardından faiz oranını yeniden yüzde 45'e yükseltti" başlıklı haberinde TL'nin ABD doları karşısında yeni rekor düşük seviyeye ulaştığı hatırlatıldı.

Natasha Turak imzalı haberde, "Faiz artırımı para politikası yapıcılarının çift haneli enflasyona karşı devam eden mücadelesinin son adımı oldu" ifadeleri kullanıldı.

Haberde, "Son birkaç yıldır yaşanan yüksek enflasyon, büyük ölçüde Ankara hükümetinin inatla gevşek para politikasının sonucu oldu. Lira bugüne kadar dolar karşısında sert değer kaybetti ve daha fazla değer kaybetmeye devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

REUTERS

İngiliz haber ajansı Reuters, faiz artışının beklentilere paralel bir şekilde gerçekleştiğini ancak enflasyon riskinin sürdüğünü belirtti. Reuters'ta Ezgi Erkoyun ve Daren Butler imzasıyla yayımlanan haberde, "Para birimi 2018'den bu yana sürekli bir düşüş yaşadı ve yetkililerin para birimi üzerindeki kontrolünü gevşetmesiyle geçen yaz keskin bir şekilde zayıfladı. Değer kaybı sonbaharda ivme kaybetti ancak durmadı" ifadelerine yer verildi.

Haberde, "Ekonomistler, kış aylarında artan doğalgaz tüketimi ve yaklaşık 7 milyon işçiyi etkileyen 2024 yılı için beklenenden fazla yüzde 49 oranında gerçekleşen asgari ücret artışının önümüzdeki aylarda enflasyonu daha da yukarı taşımasının beklendiğini söylüyor" ifadeleri yer aldı.

AFP

Fransız haber ajansı AFP'nin haberinde, "Merkez Bankası, Türkiye'nin 1990'lardan bu yana yaşadığı en kötü enflasyon krizine çare bulmak amacıyla haziranda yüzde 8,5 olan borçlanma maliyetlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 yıllık iktidarının en yüksek seviyesine çıkardı" ifadelerine yer verildi.

ASSOCİATED PRESS

İngiliz haber ajansı  Associated Press ise "TCMB politika faizini 2,5 puan daha artırarak aralık ayında yaklaşık yüzde 65'e ulaşan enflasyonla mücadeleyi amaçlayan bir dizi artışa devam etti" dedi. (Sözcü)

TCMB politika faizini yüzde 45'e çıkardı

 

Kredi kartı azami faiz oranları değişmeyecek

 

Morgan Stanley'den faiz ve enflasyon tahmini

 

Ekonomistler yılın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)