BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street nefret etse de uzaktan çalışma hızla yayılıyor----

Wall Street nefret etse de uzaktan çalışma hızla yayılıyor

Wall Street nefret etse de uzaktan çalışma hızla yayılıyor
09 Eylül 2022 - 16:24 www.finansgundem.com

Wall Street nefret etse bile uzaktan çalışma tüm dünyada seviliyor ve yayılıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street firmaları çalışanları ofise dönmeye davet ederken, yeni bir araştırma, uzaktan çalışma seçeneğinin tüm dünyada her zamankinden daha popüler hale geldiğini kanıtlıyor.

Bloomberg’den Katia Dmitrieva ve Alexandre Tanzi’nin haberine göre, salgının üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen birçok şirket aşı, test ve maske kurallarını hafifletiyor ve ofislerini tam zamanlı olarak yeniden açıyor. Goldman Sachs ve Jefferies Financial Group Inc., son haftalarda yüz yüze çalışma ortamına agresif şekilde geri dönmeye öncülük eden ABD finans devleri arasında yer alıyor.

Çalışanlar ofise dönmek istemiyor

Sorun şu ki, çalışanlar ofislere geri dönmek istemiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu durum, Stanford Üniversitesi'nden Nicholas Bloom'un da aralarında bulunduğu ve salgının ilk günlerinden beri veri toplamaya çalışan uluslararası bir ekonomistler ekibi tarafından yayınlanan makaleye göre sadece ABD için değil, tüm ülkeler ve endüstriler için geçerli bir tercih olarak öne çıkıyor.

Araştırmaya göre, çalışanlar evde daha üretken olduklarını, geri dönmeye zorlandıklarında işlerini bırakacaklarını veya başka iş seçeneklerini değerlendirmek zorunda kalacaklarını, hatta uzaktan çalışma seçeneğini sürdürmek için ücretlerinde kesintiye dahi gidebileceklerini belirtiyor. Araştırma, 2021 yılının ortalarından 2022 yılının başlarına kadar geçen sürede 27 ülkeden yüksek gelir elde ederek çalışmaya meyilli insanların katıldığı anketlere dayanıyor.

Uzaktan çalışma çalışanlara fayda sağlıyor

Araştırmacılar, uzaktan çalışmaya geçişin ‘çalışanlara fayda sağladığını’ söylüyor. Bunun nedeni ise basit: Çoğu çalışan, haftanın en azından bir bölümünde uzaktan çalışma fırsatına değer veriyor, hatta fazlasıyla değer veriyor. Araştırma bazı önemli noktalara parmak basıyor.

İşe gidiş gelişlerin genellikle daha uzun olduğu ülkelerdeki çalışanlar, uzaktan çalışmaya daha fazla değer verme eğiliminde oluyor.

İşe gidiş geliş süreleri

Araştırma ekibi tarafından yürütülen ankete katılanlar şu anda her hafta yaklaşık ortalama 1,5 gün uzaktan çalışıyor. İşe gidiş gelişlerin genellikle daha uzun olduğu ülkelerdeki çalışanlar, uzaktan çalışmaya daha fazla değer verme eğiliminde oluyor. Örneğin Hindistan ve Çin'de işe gidiş geliş süreleri ortalama 90 dakikadan fazla sürüyor. Bu, ABD'li çalışanların ortalama iş gidiş geliş sürelerinin kabaca iki katına karşılık geliyor.

Yüzde 5 maaş kesintisi

Çalışanlar uzaktan çalışmaya devam etmek için ortalama yüzde 5 maaş kesintisini kabul edebileceklerini söylüyor. Araştırmaya göre, çocuklar veya diğer aile üyeleri için birincil bakıcı rolü üstlenme olasılığı daha yüksek olan kadınlar, uzaktan çalışma seçeneğine erkeklerden daha fazla değer veriyor.

Birçok ülkede çalışanlar şu anda olduğundan daha sık uzaktan çalışmak istiyor. Brezilya ve Singapur'da çalışan katılımcılar çoğu gün uzaktan çalışmak istediklerini, Hindistan gibi bazı ülkelerde ise çalışanlar ofiste daha fazla zaman geçirmek istediklerini söylüyor.

Birincil bakıcı rolü üstlenme olasılığı daha yüksek olan kadınlar, uzaktan çalışma seçeneğine erkeklerden daha fazla değer veriyor.

Haftanın 5 günü ofise dönmek işten ayrılma nedeni

ABD'li çalışanların yaklaşık üçte biri, küresel ortalamanın epey üzerinde bir şekilde, haftada beş gün iş yerine dönmeleri gerekirse işten ayrılacaklarını veya başka bir iş aramaya başlayacaklarını ifade ediyor. Bu oran İngiltere'de ise en yüksek seviyeye çıkıyor.

Üretkenlikte bir düşüş gözlenmiyor

Araştırmaya göre, çalışanlar uzaktan çalışırken ofise kıyasla daha az üretken olduklarını hissetmiyor.

WFH Research ekibinin yayınladığı yeni makale, akademisyenlere göre teknolojiye erişimi daha kolay olan ve anketleri yanıtlamak için daha fazla boş zamanı olan iyi eğitimli ve yüksek gelirli çalışanlara yönelik hazırlanmış online anketlere dayanıyor. Örneğin, Çin'de anketlere yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 90'ının üniversite diplomasına sahip oldukları belirtiliyor. Oysa bu oran, genel nüfusla açısından bakıldığında yalnızca yüzde 25’te kalıyor.

Uzaktan çalışmak isteyenler bu sektörlere akın ediyor

 

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor

 

Bankacılık sektörü uzaktan başvuru sayısı 743 bin oldu

 

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Londra uzaktan çalışmayı sevdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)