BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPatronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor----

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor
19 Ağustos 2022 - 15:29 www.finansgundem.com

İşverenlerle çalışanlar uzaktan çalışma konusunda ayrışıyor. Patronlar çözümü, çalışanlarını izlemekte buluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası iş hayatında belirgin değişiklikler yaşanıyor. Bunların başında iş hayatında esneklik ve uzaktan çalışma geliyor. İş gücü kıtlığı nedeniyle eli kolu bağlı olan patronların ise son kozu uzaktan çalışan çalışanlarını izlemek.

Uzaktan çalışanlar izleniyor

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, ofise dönüş mücadelesinden vazgeçen patronlar kazanmanın başka bir yolunu buldular: Uzaktan çalışan çalışanlarının her hareketini takip etmek. Birçok kişi evindeki koltuktan çalışma özgürlüğüne sahip olabilir ancak bu çok rahat davranabilirsiniz anlamına gelmez çünkü patronunuz sizi evden çalışırken de izliyor olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, artık sadece boyunlarını uzatıp çalışanlarını kontrol etme dönemi sona erdi. Patronlar bunun yerine dijital üretkenliği izlemeye ve ölçmeye yöneliyor. The New York Times tarafından yapılan bir incelemeye göre, ABD’deki en büyük 10 özel iş yerinden 8’i çalışanlarının verimlilik ölçümlerini takip ediyor. Bazı yazılımlar aracılığıyla yapılan bu kontrollerden bazıları çalışma süresini, bazıları klavye duraklamalarını ve hatta tuş vuruşlarını dahi sayabiliyor ve kaydedebiliyor.

The New York Times’ın iddiasına göre, JP Morgan, Barclays Bank ve UnitedHealth Group çalışanlarını takip eden ve bir e-posta yazmanın ne kadar sürdüğünden klavye etkinliklerine kadar her şeyi izleyen şirketler olarak öne çıkıyor.

Bazı yazılımlar aracılığıyla yapılan kontrollerden bazıları çalışma süresini, bazıları klavye duraklamalarını ve hatta tuş vuruşlarını dahi sayabiliyor ve kaydedebiliyor.

İkramiye kesintisi ya da ofise gelme zorunluluğu

Çalışanların beklentileri karşılamaması durumunda ise bunun bazı olumsuz sonuçları olabiliyor. Bunlar arasında, teşvik uyarısı, atlanan bir ikramiye ya da uzaktan çalışma hakkının geri alınması yer alıyor. Ofise dönme mücadelesinde teslim olan işverenler için bu kontrol ve gözetim arzusunu sürdürmenin bir yolu olarak tercih ediliyor. Monitör sistemleri kuran Paul Wartenberg, “İnsanları ofise geri getirmekten vazgeçeceksek de üretkenliği yönetmekten vazgeçmeyeceğiz” diyor.

CEO’lar uzaktan çalışıyor, çalışanlar istifayla tehdit ediyor

Çoğu CEO, çalışanların aksine uzaktan çalışıyor. JPMorgan’dan Jaimie Dimon, Goldman Sachs’ten David Solomon ve Tesla’dan Elon Musk kısa süre önce çalışanlarını ofise geri dönmeleri için çağrıda bulundu. Ama çalışanlar direnmeyi sürdürüyor. Mayıs ayında Apple çalışanları, Tim Cook’un hibrit çalışma yöntemine ilişkin çalışanlarıyla paylaştığı notun ardından, istifa edeceklerine yönelik tehditler savurmuştu.

Yüzde 95, esneklik istiyor

Pandemiden bu yana birçok çalışan, istedikleri zaman ve yerde çalışmak için mücadele ediyor. Future Forum anketine göre çalışanların yüzde 95’i çalışma saatlerinde esneklik talep ediyor. Burada ana amaç, çalışanların daha uzun bir tasmayla, kendi görevlerine kendi belirleyecekleri saatlerde odaklanmalarını sağlamak olarak öne çıkıyor. Future Forum Yönetici Lideri Brain Elliott, “İnsanlar sabah dokuzdan akşam beşe kadar toplantı dolu günler geçirmek istemiyor. Çalışanlar, kendileri için doğru olduğunu düşündükleri zamanlarda bildirimleri kapatmak istiyor” şeklinde konuşuyor.

Çalışanlar, kendileri için doğru olduğunu düşündükleri zamanlarda bildirimleri kapatmak istiyor.

En verimlisi hibrit model

Uzaktan çalışma ile ofisten çalışmanın karma bir versiyonu olan hibrit çalışma ise son zamanlarda popülerlik kazandı. Ancak birçok işveren, tam zamanlı katılım için savaştan vazgeçmemeye kararlı gözüküyor; üstelik ofise tam zamanlı gitmek isteyenlerin sayısının Temmuz ayında son iki yılın en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen.

Ancak uzaktan çalışanların her hareketini takip etmek, işverenlere pek bir şey anlatmıyor gibi görünüyor. Microsoft'un işyeri istihbaratından sorumlu eski başkan yardımcısı Ryan Fuller, “Ölçüm çağındayız ancak tam olarak neyi ölçmemiz gerektiğini bilmiyoruz” diyor.

Verimliliğin ve üretkenliğin arttığı kesin değil

Bir yandan da, tüm bu önlemlerin ters tepiyor olması da olası görünüyor. Örneğin yöneticiler, sırf çalışanlarının üretkenliklerini izlemek için zaman kaybediyor ve hem kendilerinin hem şirketin üretkenliğini düşürüyor olabilirler. Uzaktan çalışanlar da stres ve gerginlik nedeniyle arzu edilen verimlilik seviyesine çıkamıyor olabilirler. Araştırmalar da böyle söylüyor. Buna göre uzaktan çalışanlar, online olduklarını ve tembellik yapmadıklarını kanıtlamak için günde yaklaşık ortalama 67 dakika daha fazladan mesai yapıyor.

Gerçek şu ki, araştırmalar hibrit çalışmanın en verimli yöntem olduğunu söylüyor. Çalışanların hibrit çalışma modelinde performansları hakkında üretken, ilgili ve iyimser hissettiklerini belirtmeleri de bunu kanıtlıyor. Yapılması gereken ise açık gibi, işverenler ve çalışanlar hangi yöntemin daha verimli olduğunu kanıtlamaya çalışmak yerine işlerine odaklanmalılar; ancak bu sayede hem verimliliği hem üretkenliği artırabilirler.

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor

 

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Z kuşağının ofise dönmek için tek şartı var: Yüksek maaş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)