BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVarlık barışında vergi sıfırlanıyor----

Varlık barışında vergi sıfırlanıyor

Varlık barışında vergi sıfırlanıyor
20 Ekim 2020 - 09:04 www.finansgundem.com

Meclis’e sunulan torba yasada ‘varlık barışı’ düzenlemesiyle kayıt dışı varlıkların kayıtlı hale getirilerek ekonomiye katılması sağlanacak. Yeni yasa teklifinde varlık barışından yararlanacakların herhangi bir vergi ödemesi gerekmiyor.

Geçtiğimiz cuma günü Meclis'e yeni bir torba yasa teklifi sunuldu. Teklifin içinde 'barışı' düzenlemesi de var. (Md.17) Yurtdışındaki ve yurtiçindeki kayıt dışı hastalıkların, kayıtlı hale getirilerek ekonomiye katılması amaçlanıyor. Önceki iki huzurlu barış koşulları koşulları arasında vergi ödenmesi koşulu da vardı. Barıştan yararlananların; Değeri yaklaşık yüzde 2 (7143 sayılı yasa) ve yüzde 1 (Gelir Vergisi Kanunu, Geçici Md. 90) vergi ödemesi gerekiyordu. (7143 sayılı yasada, belirtilen süreden -31 / 7 / 2018- sonra barıştan yararlananlardan vergi isteniyordu.) Yeni yasa teklifinde ise barışından yararlanacakların herhangi bir vergi ödemesi gerekmiyor. Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık'ın haberine göre, ilişki barışıyla ilgili en çok, 'beyan edilen bitişlerle ilgili sonradan bir vergi incelemesi yapılıp yapılamayacağı' konusu merak ediliyor. Yasa teklifinde bu güvence de yer alıyor.

YENİ VARLIK BARIŞININ AYRINTILARI

Yurt dışındaki veya yurt dışını beyan edenlere 'vergi incelemesi yapılmayacağı' güvencesi veriliyor.

Varlık türleri: Varlık Barışı kapsamında; Yurtdışında bulunmayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları sınırlandırılabilir. 30 Haziran 2021'e kadar bildirilen söz konusu varlıklar, gerçek ve tüzel kişilerce serbestçe serbestçe tasarruf edilebilecek. Bildirilenlerin, bildirimin düzenlenme tarihinde ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya uygulanması veya kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekiyor.

SON TARİH 30 HAZİRAN

Yurtiçinde; (yurtdışı için sayılan varlıklara ilaveten) taşınmazlar da barış kapsamına dâhil edilebiliyor. Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar varlık barışı kapsamında değerlendirilebiliyor. Yurt içi varlıkların bildirimi için son tarih 30 Haziran 2021.

Başvuru şekli: Yurtdışı varlıklar için Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirim koşulu varken, yurtiçi varlıkların ise vergi dairesine bildirimi gerekiyor.

İncelenmeme güvencesi: Yurtdışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesi veya yurtiçi varlıkların bildirilmesi nedeniyle ‘vergi incelemesi yapılmayacağı’ güvencesi veriliyor... İncelenmeme güvencesi yasa teklifinde; bu varlıklar nedeniyle ‘hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz” şeklinde belirtiliyor. Ancak bu güvence hakkı ortadan kalkabiliyor da... Yurtdışı varlıkların bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi koşulu gerçekleşmezse incelenmeme güvencesi ortadan kalkıyor.

DEĞİŞİKLİK MÜMKÜN

Gelir Vergisi Kanunu’na eklenecek bir maddeyle (Geçici Md. 93) varlık barışını düzenleyen yasa teklifi (Md.17) üzerinde, mecliste komisyonda veya genel kurulda değişiklikler de yapılabilir. Varlık barışının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra uygulamaya yönelik tebliğ de yayımlanacaktır. Söz konusu düzenlemelerin tümü üzerinden varlık barışını bu köşede ayrıca ele alacağımızı da şimdiden söyleyebiliriz.

KURUMLAR VERGİSİNDE 5 PUANLIK İNDİRİM

Hali hazırda kurumlar vergisi (KV) yüzde 22 oranında hesaplanıyor. (KVK Geçici Md. 10) Ancak bu geçici olarak; üç yıl için (2018, 2019 ve 2020) kelimesi kelimesine bir oran. Bu yüzde 20'lik oranın üzerinden de 5 puana kadar indirim yapılabilmesi için Cumhurbaskanı ... 'na yetki alınması planlanıyor. Ayrıca yasa teklifinde; halka açılan şirketlere de kurumlar vergisi oranının 2 puanı indirimli olarak (beş dönem boyunca) uygulanacağına bir hüküm de ekleniyor. En az yüzde 20 oranında halka arz koşulu da getiriliyor bu indirimin uygulanabilmesi için ... Bankalar ve finans şirketlerinin bu 2 puanlık indirimden yararlanamayacağı da öngörülüyor yeni düzenlemede.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)