BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar yanıtladı: Yeni bir faiz indirim kararı gelir mi?----

Uzmanlar yanıtladı: Yeni bir faiz indirim kararı gelir mi?

Uzmanlar yanıtladı: Yeni bir faiz indirim kararı gelir mi?
26 Ekim 2022 - 09:40 www.finansgundem.com

16 Eylül’de faizleri 50 baz puanla yüzde 7,5’a indiren Merkez Bankasının önümüzdeki haftaki toplantısında yeni faiz indirimine gitmeyeceğini düşünen uzmanlar, düzenleyicinin faiz oranı belirlerken enflasyon dinamiklerine odaklandığını belirtti.


TASS haber ajansının Rusya’daki ekonomistlerin katılımıyla düzenlediği anketler, 28 Ekim Cuma günü yapılması planlanan olağan yönetim kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 7,5’te bırakacağının tahmin edildiğini gösterdi.

Uzmanlar, bugün enflasyon yanlısı faktörlerin kademeli olarak güçlenmeye başladığına dikkat çekerken, bu durumun da para politikasındaki gevşemenin sürdürülebilmesini kısıtladığını belirtiyor.

Bununla birlikte Rusya’da yıllık enflasyon yavaşlarken, finansal piyasaların makul ölçüde istikrarlı olduğuna inanan analistler, yine de ülkedeki ekonomik koşulların kırılganlığını koruduğunu vurguluyor.

Gazetemru'daki habere göre; 13 büyük bankanın analistlerinin katıldığı anketlerde, faiz indirimine gidileceğini düşünen tek kredi kuruluşu Russkiy Standart Bank olurken, banka uzmanlarına göre toplantıda 25 baz puan Faiz indirimi kararı alınacağı ve yıllık faizin yüzde 7,25’e düşürüleceği tahmin ediyor.

PSB Bank analisti Denis Popov, faiz oranlarında bir değişikliğin olmasını beklemediklerini söylerken, bu kararın orta vadede enflasyon yanlısı risklerde artışla açıklanacağını öngörüyor.

Uzman, enflasyonun şu anda Merkez Bankası’nın öngördüğü eğilim çerçevesinde kaldığını kaydederken, Home Credit Bank analisti Stanislav Duzhinsky de Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun faizleri bu şekilde bırakacağını vurgulayarak “Ön tahminlere göre, bu yılın sonunda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) büyümesi eylül ayındaki yüzde 13,7’ye karşı yüzde 12-12,5 civarında seyredecek. Ancak enflasyonun yavaşlamaya devam etmesine ve tüketicilerin tasarrufa kaymasına rağmen, yıl sonuna kadar enflasyon yanlısı faktörlerin etkisinde bir miktar artış olması mümkün” diye konuştu.

Buna karşılık, Tinkoff Bank analisti olan Mikhail Ivanov, ağırlaşan jeopolitik durum nedeniyle düşük tüketici faaliyetinin, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarında 25 baz puanla hafif bir indirim yapmaya zorlayacağını savunuyor.

Ivanov, cuma günü Merkez Bankası’nın faizi yüzde 7,25’e düşürebileceğini söylerken, bu kararın enflasyonda yavaşlamaya yol açabileceğini ve son haftalarda tüketici fiyatlarındaki artışa rağmen yıl sonuna kadar önemli bir sıçramaya izin veremeyeceğini aktardı.

Expobank CFO’su Ernst Becker, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 14’ü geçmemesi gerektiğini öne sürerken, “Meyve-sebze fiyatlarındaki düşüşte mevsimsel faktörler sonbaharla birlikte sona erdi. Buna bağlı olarak gıda fiyatları ve gıda dışı ürünlerin fiyatlarında artış olması nedeniyle önümüzdeki aylarda enflasyon hızlanacaktır. Tedarik maliyetinde bir artış ve ulusal para biriminin zayıflaması da enflasyona etki edebilir” ifadelerini kullandı.

Becker, piyasa oyuncularının çoğunun ürünlerinin fiyatlandırılmasını mevcut faiz oranının değişmeyeceğini düşünerek gerçekleştirdiğini de ekledi.

Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değerlendireceği yönetim kurulu toplantısının 28 Ekim Cuma günü yapılması planlanırken, sektördeki 13 uzmandan 11’i oranların yüzde 7,5’te kalacağını tahmin ediyor.

Uzmanlar, öte yandan artan kredi riskleri ve nakit para talepleri nedeniyle bankaların kredi ve mevduat faizlerini artıracağı konusunda da uyarıyor.

16 Eylül 2022’de yıl içerisinde altıncı kez faiz indiren Merkez Bankası’nın kararı, yüzde 0,5 ile ekonomistler tarafından beklenen bir seviyede gerçekleşirken, nisan ayından bu yana para politikasını gevşeten Merkez Bankası’nın bu dönemin en düşük baz puanlık faiz indirimine gitmesi de dikkat çekmişti.

Açıklamada, “Bununla birlikte Rusya ekonomisi için dış koşullar halen zor olmaya devam etmekte, ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde sınırlamaktadır” ifadelerine yer verilirken, Merkez Bankasının enflasyon dinamiklerini ve ülke ekonomisinin yeniden yapılanma sürecini dikkate alarak faiz oranlarında ilave kararlar alabileceği aktarıldı.

Merkez Bankası tahminlerine göre ülkedeki enflasyon oranlarının yıl sonunda yüzde 11-13 bandında olacağı, Rusya’nın 2022 GSYH’sindeki düşüşün ise yüzde 4-6 aralığında seyredeceği, ancak üst sınırına daha yakın olabileceği eklendi.

Banka uzmanlarının cuma günkü Merkez Bankası yönetim kurulu toplantısında çıkacak faiz kararı tahminleri şu şekilde:

AKRA: yüzde 7,25 – yüzde 7,5

Alfa Bank: %7,5

BKS Yatırım: %7,5

VTB: %7,5

IVA Partners (eski Univer Capital): %7,5

Otkritie Bank: %7,5

Russkiy Standard Bank: %7,25

Sovcombank: %7,5

Tinkoff Bank: %7,25

Uralsib: %7.5

Finam: %7,5

Zamrazilova: Faizler yeterince yüksek

 

Fed Başkanı'na 'istihdam ve faiz artırımı' uyarısı

 

BoE'nin faiz kararı ne olacak? İşte tahminler

 

Merkez Bankası referans faiz oranını düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)