BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÜnlü ekonomistten MB'ye faiz mesajı----

Ünlü ekonomistten MB'ye faiz mesajı

Ünlü ekonomistten MB'ye faiz mesajı
20 Aralık 2021 - 12:13 www.finansgundem.com

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere dair dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

ABD'li ünlü ekonomist Muhammed El-Erian, Bloomberg'de yayımlanan “Türkiye kur krizine daha fazla dayanamaz” başlıklı yazısında, “Eğer Türkiye ekonomik çakılmadan kaçınmak istiyorsa Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimlerini terse çevirmesi gerekiyor” dedi.

Mısır asıllı ABD'li ekonomist, mevcut kur krizinin Türkiye için zaten yeterince kötü olduğun vurguladı.

‘EN KÖTÜ SENARYODAN KAÇINABİLİR’

Türkiye'nin hâlâ en kötü senaryodan kaçınabilecek durumda olduğunu belirten El-Erian, finansal istikrarsızlığın yayılmasını önlemek ve kayda değer ekonomik potansiyeli korumak için hızlı hareket edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Türkiye'deki gidişatın diğer gelişmekte olan ülkeler için de riskli olduğuna işaret eden El-Erian, 17 Aralık Cuma günü TL'de yaşanan değer kaybı ve Borsa İstanbul'daki yüzde 8'lik düşüşe işaret etti.

‘ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR’

Artan finansal istikrarsızlığın ekonominin diğer alanlarını olumsuz etkileyeceğine dair kaygıların arttığına işaret edilen yazıda, enflasyonun şimdiden yüzde 20'yi aştığına ve hanehalklarının satın alma gücü ile tasarruflarının eridiğine, gidişatın üretim ile yatırımlara zarar vermesi konusunda sanayicilerin alarm zilleri çaldığına işaret edildi.

Dünyada diğer merkez bankaları faiz artırırken ve ABD Merkez Bankası parasal teşvikleri azaltırken TCMB'nin üç ayda toplamda 500 puan Faiz indirdiğini, mevcut finansal oynaklığın nedeninin bu olduğunu hatırlatan El-Erian, TCMB'nin döviz satarak yaptığı müdahalelere rağmen TL'deki değer kaybının durmadığına, bir süredir yükselen enflasyona karşı “sigorta” işlevi gören borsanın da Cuma günü düşüşe geçtiğine dikkat çekti.

MB'den 14'le aldıkları parayı Hazineye 22'yle satıyorlar

TCMB dünyada tek

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CRX20 Aralık 2021 12:45

    Aynen fabrika ayarlarına dönerek FAİZLERİN ACİL ARTTIRILMASI GEREKİR geri kalan söylemlerin hiçbir geçerliliği yok hayal satmaktan başka

  • Şinasi20 Aralık 2021 12:32

    Doğru söylüyorlar Allahın emri faizler artmadıkca faizle her inatlaşmada batacagın kesin piyasanın ekonominin ve güvenin sağlanıp istikrara kavuşması mümkün degil