BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB dünyada tek----

TCMB dünyada tek

TCMB dünyada tek
17 Aralık 2021 - 15:13 www.finansgundem.com

TCMB politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti. Aralık ayında şu ana kadar dünyada 55 ülkenin merkez bankası faiz kararı açıkladı. Bunların 14'ü faiz artırımına gitti, 40'ı ise faizi sabit bıraktı. İndirim yoluna giden tek ülke Türkiye oldu


Merkez Bankası (TCMB)  dün beklentilere paralel bir şekilde politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti. Böylece Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) son 4 toplantıda toplam 500 baz puanlık faiz indirimine gitmiş oldu.

TCMB'nin bu kararıyla kasımda yüzde 21.31'e yükselen enflasyon ile politika faizi arasındaki makas açıldı. Son zamanlarda dünyada artan enflasyona karşı merkez bankalarının TCMB'den farklı bir yöntem izlediği görüldü.

Habertürk'ün haberine göre aralık ayında bugüne kadar dünya genelinde 55 merkez bankası faiz kararı açıkladı. Bunların 14'ü Faiz artırımına gitti. 40 ülkede faiz sabit bırakıldı. Faiz indirimine giden tek ülke ise Türkiye oldu.

RUBLE KAYIPLARINI SİLDİ

Son faiz artırımı bugün Rusya'dan geldi. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 7.5'ten yüzde 8.5'e yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada sonraki toplantıda da yeni bir faiz artırımı gelebileceği belirtildi. Kararın açıklanmasının ardından dolar/ruble 76'dan 73.7'ye geriledi. Böylece yıl genelinde dolar/ruble yüzde 0.2 düşmüş oldu.

İNGİLTERE'DE SIKILAŞMA

İngiltere Merkez Bankası enflasyonist baskıların artmasıyla politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.1'den yüzde 0.25'e yükseltti, varlık alım programını ise değiştirmeyerek 895 milyar sterlinde tuttu.

Açıklamada enflasyonun Nisan ayında yüzde 6 civarına yükselerek zirve yapacağı ve para politikasında bir miktar 'ılımlı sıkılaşma' olabileceği belirtildi.

Faiz artırımına giden bir başka Avrupa ülkesi ise Norveç oldu.

Norveç Merkez Bankası (NORGES) politika faiz oranını yüzde 0.25'ten yüzde 0.50'ye yükseltti. Piyasa beklentisi de faizde 25 baz puan artış olacağı yönündeydi. Karar Norveç'te tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 5.1 artması üzerine alındı.

BREZİLYA 9 AYDA 725 BAZ PUAN ARTIRDI
Aralık ayında şu ana kadar en yüksek faiz artırımına giden ülke ise Brezilya oldu. Brezilya Merkez Bankası (Selic), geçen hafta politika faizini 150 baz puan artırarak ve yüzde 9.25’e yükseltti.

Ekimde yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 10.7’ye yükseldiği ülkede merkez bankası, mart ayından bu yana geçen faizi toplamda 725 baz puan artırdı.

ÜST ÜSTE 5 ARTIRIM
Bir başka gelişmekte olan ekonomi Meksika'da da merkez bankası dün faiz artırımına gitti. Meksika Merkez Bankası, artan enflasyon sebebiyle politika faizi oranının yüzde 5'ten yüzde 5.50'ye çıkarttı. Böylece banka üst üste beşinci faiz artırımını gerçekleştirdi.


TL'nin dolar karşısındaki bir yıllık değer kaybı yüzde 115,7'yi buldu. TL'in değer kaybında en yakın rakibi Arjantin Pesosu son bir yılda dolar karşısında yüzde 17 değer yitirdi. Aradaki 98.7 puanlık fark bu faiz indirimlerinin sonucu olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası'ndan piyasaya yeni müdahale

 

Rusya Merkez Bankası'ndan beklentilerin üzerinde faiz artışı

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • heri17 Aralık 2021 18:59

     :-*  :O  :D 

  • han17 Aralık 2021 17:47

    evet dünyada tek 14 olarak o zaman. neyse ne ınceldiği yerden kopar. kredi cekip dolar alıcaksın sonra niye yukseliyor diyeceksin allah hepinizi beter etsin

  • Haktan17 Aralık 2021 22:24

    Niye suçmu merkez bankası faiz artırması gerekirken akıl dışı akla ilme bilime sığmayacak cehalet içinde faizleri indirsin tek suçlu merkez bankası iken halk kendini korumak için değeri olmayan TL den haklı olarak kaçarken sen halka hakaret edeceksin Allah sen ve senin gibilerin belas...nı versin

  • TURGAY17 Aralık 2021 16:37

    dursun yanlış şeride girmiş polisi aramış herkes yanlış şeride girmiş bu nasıl iş diye ihparda bulunmuş. tum dunyaya rezil olduk. bunu temizlemek 20 yıl alır... 

  • Bika17 Aralık 2021 15:37

    Dünyayı karşısına almakla kalmıyor akıl dışı faiz indirerek ilmi bilimi ekonominin bilimsel gerçeklerini ret ederek çağ dışı sözde hiçbir anlamı olmayan karar bile olamayacak saçmalıklarla ülke ciddi anlamda ekonomik krize girmiştir faiz artttırmama inadı ısrar edilmesinden kaynaklanan cehaletin net sonuçlarıdır

  • Bir Osmanlı 18 Aralık 2021 08:39

    Cehalet başa bile dikkat edin, Faiz haramdır ve bu ülkeden Faiz, Âllah'ın izniyle yakında gidecek. Arkandayız Reiss