BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMB'den 14'le aldıkları parayı Hazineye 22'yle satıyorlar----

MB'den 14'le aldıkları parayı Hazineye 22'yle satıyorlar

MB'den 14'le aldıkları parayı Hazineye 22'yle satıyorlar
19 Aralık 2021 - 08:57 www.finansgundem.com

Ekonomist Mahfi Eğilmez, iktidarın uyguladığı yeni modelin kur ve enflasyonu yükselterek bir faciaya yol açtığını belirtti.

Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi ile benzer seyirde hareket etmesi beklenen Hazine'nin borçlanma maliyetleri belirgin artış eğilimlerini sürdürüyor. Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel bloguna yazdığı son makalede bu çelişkiye dikkat çekti. Merkez Bankası'nın açıkladığı politika faizinin enflasyonun tam tersi yönde aşağı ilerlerken, 2 yıllık devlet tahvili faizinin tam tersi yönde yukarı yönde çıktığını belirten Eğilmez, “Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” ifadelerini kullandı.

%22 İLE BORÇ VERİYOR

Eğilmez, ‘Yeni Ekonomik Model' diye açıklananları, “Faizi düşürünce kur yükselecek, kur yükselince ihracat artacak, ithalat azalacak. Kur yükselişiyle ithalat pahalı hale geleceği için yerli üretim onun yerini alacak, cari açık cari fazlaya dönüşecek. Yerli üretim, ithal girdilerin yerini almaya başlayınca enflasyon da düşecek” şeklinde özetledi. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın Eylül ayında % 19 olan politika faizini %14'e düşürdüğünü belirten Eğilmez, “Faizi düşürünce kur fırladı ve arkasından enflasyonu çekip getirdi. Model buralarda tam bir faciaya yol açarken acaba diğer faizlerin düşmesini sağladı mı? Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi tahvil faizlerinin düşmesine değil tam tersine ciddi oranda yükselmesine yol açmış görünüyor. Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” yorumunu yaptı.

Gerçekleri teoriye uydurmakta kararlılar

Ekonomist Mahfi Eğilmez, iktisat bilimi kurallarına uymayan ve amaçlanan sonuçları vermeyen yeni ekonomi modelini, ekonomi alanındaki en önemli isimlerden biri olan John Maynard Keynes'in sözleri ile eleştirdi: “Bir toplantıda Keynes'e biraz da dalga geçmek amacıyla sormuşlar: “Üstat gerçeklerin teorinize uymadığını görürseniz ne yapardınız?” Keynes yanıtlamış: “Teorimi değiştirirdim. Siz ne yapardınız?” Eğilmez şöyle devam etti: “Biz ise teorimizi gerçeklere uydurmak yerine gerçekleri teorimize uydurmak konusunda kararlı gibiyiz.”

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaptan20 Aralık 2021 08:50

    Faiz arttırmak sadece geçici bir süre için geçerliliği olan ve belirli bir etki oranına sahip olan muhtelif yollardan biridir fakat öyle herşeyi birdenbire durduran bir çözüm değildir. İktisatçı-ekonomist geçinen kişilerden enerjide dışa bağımlı olan  bir ülkenin (doğalgaz bulunmasını küçümseyen ve kendine ekonomist diyen eskiden bakanlık yapmış ve şu an bir partinin lideri olan bir kişi var bu ülkede) tam üretim modeline özellikle de yüksek teknoloji içeren üretim modeline dönüş için neler yapılabileceğini dinlemek isteriz. Ekonomist geçinen ve tek yaptıkları yüksek faizden maksimum fayda saylayan kuruluşların ekmeğine yağ süren bu kişilerin tutturabilecekleri tek şey malesef ülkenin tekrar faiz arttırmak zorunda kalacağıdır. Bunu üzülerek yazıyorum çünkü elimizde kaynağımız yok. 

  • Karahan kara19 Aralık 2021 23:54

    Aylardır enflasyon üstünde faizi versin, neyi düzeltebildin, faiz yükseldi, kur yükseldi, enflasyon yükseldi, demek ki mafhi bey sizin de teoriniz bu memlekette işe yaramıyor .

  • halkbank mağduru 19 Aralık 2021 16:52

    Halkbank yıllık getirisi-%6 kar açıklıyor borsa rekor kırıyor bist 30 bankacılık endeksi diğer bankalar zirvelerini test ediyor HALKBANK süt dökmüş kedi gibi kıpırdamıyor ama borsa düşerken en önde -%10 hiç kaçırmıyor TVF 5.70 TL fiyattan milyon lot aldı şimdi hisse sahipsiz Yatırımcıya temettü bile ödenmiyor böyle sistem mi olur al satçı olmuş borsa satan kazanıyorYTD

  • Merthakan19 Aralık 2021 11:37

    EVELEYIP GEVELEME AKLIN YOLU BİR YANLIS YOLDALAR HEMDE KOKUNE KADAR TEK YOL KURTULMAK ZAMAN KAZANMAK İÇİN FAİZLERİN ENFLANSYON ÜSTÜ REEL GETİRİYE ÇEKİLMESİ BASKA TÜRLÜ ALLAH BİR ALDIKLARI HİÇBIR ÖNLEMIN FAYDASI YOK ZARARDAN BASKA BİR TURLÜ SÖYLEYEMİYORSUN FAİZİN ARTMASININ TEK DOGRU YOL OLDUGUNU