BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜcret artışı için en iyi seçenek hala iş değiştirmek----

Ücret artışı için en iyi seçenek hala iş değiştirmek

Ücret artışı için en iyi seçenek hala iş değiştirmek
03 Mayıs 2023 - 17:15 www.finansgundem.com

ABD’de yüksek enflasyon nedeniyle daha çok kazanmak zorunda olan çalışanların yüksek ücret için en iyi seçeneği hala iş değiştirmek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de iş gücü piyasası yavaşlama belirtileri gösteriyor. Yüksek enflasyon ve işini kaybetme korkusu arasında kalan çalışanlar ise daha yüksek ücret ve daha iyi bir iş için en makul yöntemin ne olduğunu araştırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bigilere göre, iş değiştirmek, çalışanlara geçen yıl sağladığı maaş artışını sağlamıyor. Ancak bu, pek çok kişinin yeni bir iş aramasını da engellemiyor.

Primlerde düşüş

Fortune’dan Alicia Adamczyk’in haberine göre, yeni bir şirkette işe girmek, uzun süredir önemli bir zam almanın en iyi yolu olarak görülüyor ve Atlanta Federal Rezerv Bankası'na göre ‘mevcut işinde kalanların’ aldığından daha büyük bir maaş artışıyla birlikte geliyor. Ancak primlerin, sıkı bir iş gücü piyasasında çalışanları kendine çekmek için mücadele eden şirketlerin yeni işe alınanlar için ücret artışını on yıllardır görülmemiş yüksekliklere çıkardığı geçen yıldan bu yana düşüş gösteriyor.

Mart 2023'te, yeni işe giren normal bir çalışan yüzde yüzde 7,3'lük bir maaş artışı gördü. Bu oran mevcut işinde kalanlar için ise yüzde 5,9 oldu. Şubat ayındaki ücret artışı yüzde 6,7 ile daha da küçüktü. Temmuz ve Ağustos ayında ise iş değiştirenler sırasıyla yüzde 8,5 ve yüzde 8,4, mevcut işinde kalanlar ise yüzde 5,9 ve yüzde 5,6 artış görmüştü.

İşveren giderek daha da güçleniyor

California'daki bir ekonomik kalkınma girişimi olan SLO Partners'ın kıdemli direktörü Paula Mathias-Fryer, “İş piyasası son altı ayda önemli ölçüde değişti ve güç bir şekilde işverene kaydı. Ancak, iş değiştirerek ücretleri artırmak için hala bir fırsat var” diyor.

Aslında, iş değiştirenler, bir yıl öncesine göre hala daha yüksek zamlar alıyor; yani yeni iş aramak zarar değil fayda sağlayabilir. Ancak, Fed'in verilerine göre, işten atılanlar, en azından şimdilik, ücret artışı zirvesini kaçırmış olabilir. Örneğin 2019'da iş değiştirenler için ücret artışı yüzde 3,9 ile yüzde 4,5 oranları arasında değişiyordu ve bugün bu oranların oldukça gerisinde bir ücret artışı beklentisi bulunuyor.

Teknoloji ve finans sektörlerindeki yüksek profilli şirketlerde, bazı çalışanların yeni bir rol bulma konusundaki güvenini sarsan işten çıkarmalara rağmen, iş gücü piyasası güçlü kalmaya devam ediyor. Ve iş arayanlar için biraz daha az cömert zamlar pek çok kişinin yeni iş aramasını engellemiyor gibi görünüyor: İşten ayrılma oranı veya kaç kişinin kendi isteğiyle işinden ayrıldığı bir yıl öncesine göre düşmüş olsa da, bu oran pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor.

İş arama kriterleri değişiyor

Yine de iş arayanlar, yavaşlayan bir ekonomi ve durgunluk korkuları arasında dikkatli olmak isteyebilir. ABD Çalışma Bakanlığı'na göre iş ilanları Mart ayında yaklaşık iki yılın en düşük seviyelerine gerilerken işten çıkarmalar da artıyor. Mathias-Fryer, “Şimdi yeni roller üstlenenler, ekonomik manzara değişirse 'son giren ilk çıkar' senaryosu riskiyle karşı karşıya kalabilir” diyor.

Bununla birlikte, kariyer geliştirme sitesi The Muse'un yakın tarihli bir raporuna göre, çalışanların dörtte üçü önümüzdeki yıl yeni bir iş aramayı planlıyor. Sözde Büyük İstifa daha az manşete konu olmasına ve bol miktarda ekonomik belirsizlik yaratmasına rağmen, bu oranın 2022 yılında yalnızca yüzde 65 olduğunu hatırlamak gerekiyor.

New York City'de kariyer koçu olan Sara Madera, çalışanların aradığı iş türlerinin de değiştiğini söylüyor. Madera, “Önceden sohbetler her bireyin tutkuları, gelişimi ve evden çalışma tercihi etrafında dönüyordu. Artık bir pratiklik duygusu var ve iş değiştirmenin güvenli olmasını ve iş değiştirmenin yeni bir işten çıkarmayla sona ermemesini sağlama isteği var” şeklinde konuşuyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin gerisinde

 

Stajyerlere en çok maaş veren şirketler belli oldu!

 

Yöneticilere göre Z kuşağı aşırı alıngan

 

Y ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç

 

Z kuşağı emeklilik için daha çok para biriktiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)