BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin kredi risk primindeki düşüş sürüyor----

Türkiye'nin kredi risk primindeki düşüş sürüyor

Türkiye'nin kredi risk primindeki düşüş sürüyor
13 Aralık 2023 - 19:59 www.finansgundem.com

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 319 baz puana gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi

Türk lirası (TL) varlıklara yabancı yatırım ilgisini de yansıtan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) düşüş devam ediyor.

CDS'teki gerileme; devam eden jeopolitik risklere karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları ve TL'ye uluslararası fon akışıyla sürüyor.

Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikleri azaltarak TL varlıklara ilgiyi artırırken, bu adımların uluslararası anlamda da karşılık bulduğu belirtiliyor.

TCMB, bu dönemde enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 40'a taşırken, birçok sadeleşme adımına da imza attı. TCMB'nin toplam rezervleri, yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalarla 140 milyar doları aşarak en yüksek seviyesine ulaştı. Dolarizasyonun azalmasının devam etmesi ile hisse senedi ve tahvil piyasalarına olan yabancı girişleri de son zamanlarda Merkez Bankasının net rezervlerini destekledi.

MAYIS AYINDA 700 BAZ PUANDI

Türkiye ekonomisine yönelik öngörülebilirliğin artmasıyla Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi de düşüş eğilimine geçti. Türkiye'nin CDS'i, mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden gerileyerek Mart 2021'den bu yana ilk defa 319 baz puana indi.

Bu dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin not görünümüne ilişkin iyileştirme adımları atarken, son olarak Standard & Poor's (S&P), Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti, kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realite13 Aralık 2023 21:35

    Halka yansıyan en ufak faydası yok palavradan aylardır düşüyor düşüyorda gercekte düştüğü falan yok halkın alım gücü kalmamış durumda enflasyon tam gaz Tl nin degeri sıfır degeri yok korkuyorlar ucuz kurnazlıklarla dövize baskı hergün devam ediyor zamların durduğu yok gerçekte piyasalarda risk bırak düşmeyi artarak devam ediyor

  • Orhan ırmak 14 Aralık 2023 09:05

    Bizim kendi milletimiz iyice azdı