BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye'nin kredi notu düşebilir----

Türkiye'nin kredi notu düşebilir

Türkiye'nin kredi notu düşebilir
11 Şubat 2014 - 13:26 www.finansgundem.com

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin kredi notu görünümünü değerlendirdi

'Sormak Lazım' programına katılan JCR Eurasia Ratings Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin siyasi risk açısından önemli bir eşiğe geldiğini belirterek "Tek başına siyasi risk Türkiye'nin kredi notunun düşmesine neden olur" dedi.

NOT GÖRÜNÜMÜNÜ İNCELİYORUZ

JCR olarak Türkiye'nin not görünümlerini tartıştıklarını ifade eden Ökmen, "JCR da Türkiye'nin kredi not görünmünü inceliyor. Kredi not görünümünü alelacele değiştirmek doğru değil bence.Merkez Bankası'nın faiz artışının etkilerini görüp değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

BÜYÜME YÜZDE 3 OLUR

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un ekonomide sert iniş riski gerekçesiyle Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife indirmesini değerlendiren Ökmen, "Bu yıl büyüme yüzde 3 olabilir. Avrupa toparlanıyor. Dış açık açısından olumlu gelişmeler görebiliriz" dedi.

CARİ AÇIĞIN BASKISI SÜRECEK

Ökmen, cari açığın ise en fazla yüzde 5,5-6'ya inebileceği öngörüsünde bulundu. Cari açığın finansmanıyla ilgili bir sorun görüp görmediği sorulduğunda Ökmen, "Dövize olan talep de düştüğüne göre cari açıkta da gerçekten aşağı doğru bir inme olacak. Dış dengelerde Türkiye'nin lehine bir durum söz konusu olacaktır. Ancak bu cari açığın hem TL üzerinde hem ekonominin kırılganlığı üzerinde baskıları yine devam edecek. Ama 2013 yılındaki baskılar belki de tekrarlanmayacaktır" şeklinde konuştu.

TL'DE YENİDEN DEĞERLENME OLABİLİR

Türkiye'nin finansal ve ticari mallarında ciddi bir ucuzlaşmanın söz konusu olduğunu ifade eden Ökmen, "Dolayısıyla dış talep tekrar canlanabilir. Bu canlılık cari açığın sürdürülmesinde de ilave katkılar sağlayabilir. TL'nin üzerindeki baskılar azalabilir, özellikle 2014 yılının ortalarından itibaren TL'de yeniden bir değerlenme olabilir" dedi.

ENFLASYON ÇİFT HANEYE ÇIKABİLİR

Ökmen, enflasyonla ilgili ise "Yüzde 8-8,5 arasında olur diye öngörüyoruz" dedi ve olumsuz senaryoda enflasyonun çift hanelere çıkma riskinin olduğunu söyledi. Ökmen, Merkez Bankası'nın en başarısız olduğu alanın enflasyon olduğunu ekledi.

MB KREDİBİLETESİNİ YENİDEN KAZANABİLİR

Ökmen, Merkez Bankasının kamuoyu nezdinde kaybettiği bağımsızlık algısı ve kredibilitesini faiz artırarak yeniden kazanabileceğini düşündüklerini de ekledi.

BANKALAR SAĞLIKLI,ÖZEL SEKTÖRDE RİSK YOK

Türk bankalarının hala sağlıklı durumunu koruduğunu belirten Ökmen, "JCR, bankacılık tarafında herhangi bir risk görmüyor" dedi. Ökmen ayrıca özel sektörün dış borcu açısından da bir risk bulunmadığını kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)