BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ilk kamu özel işbirliği projesi----

Türkiye'nin ilk kamu özel işbirliği projesi

Türkiye'nin ilk kamu özel işbirliği projesi
21 Kasım 2014 - 17:15 www.finansgundem.com

Türkiye’nin kredi sözleşmesi tamamlanmış ilk kamu özel işbirliği projesi sözleşmesinin imza töreni gerçekleştirildi

DİA Holding tarafından Türkiye’nin Kamu Özel İşbirliği anlaşması ile hayata geçirilecek ilk projesi olan Mersin Entegre Sağlık Kampüsü’nün proje finansmanı için üç bankanın katılımı ile 272 Milyon Euro tutarında kredi sözleşmesi imzalandı.
 
UniCredit Bank Austria AG’nin düzenleyici banka olarak rol aldığı finansman tutarını DenizBank, Yapı Kredi ve UniCredit Bank Austria AG üstlendi.
 
TC SAĞLIK BAKANLIĞI ile Kamu Özel İşbirliği Modeli ile inşa edilecek MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ’nün Proje Finansman Sözleşmesi 21 Kasım 2014 Cuma günü İstanbul Bomonti  IC Hilton Hotel’de törenle imzalandı. Bu proje, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Türkiye’de gerçekleştirilmesi öngörülen projeler arasında finansman anlaşması imzalanan ilk proje olma özelliğini taşıyor.
 
Toplamda 15 yıl vadeli ve 272 Milyon Euro tutarındaki kredi sözleşmesi imza töreni, Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın üst düzey yetkililerinin  katılımları ile gerçekleşti. DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanları Murat Çeçen ve Hassan Gozal’ın  ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine projeye finansman sağlayıcı kuruluşlardan UniCredit Bank Austria AG, DenizBank ve Yapı Kredi’den üst düzey yetkililer de katıldı.
Mersin Entegre Sağlık Kampüsü’nün Kamu Özel İşbirliği Modeli altında bir kreditör konsorsiyumuyla kredi sözleşmesi uluslararası standartlarda imzalanmış ilk proje olduğunu belirten DİA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar, “Bu anlaşma bu özelliği ile bir milattır. Projeye finansman sağlayan kreditör kuruluşlar DenizBank, Unicredit Bank Austria AG ve Yapı Kredi’ye  Kamu Özel İşbirliği modeline ve projemize duydukları güvenden ötürü teşekkür ediyorum. DİA Holding ayrıca, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsünün de yatırımcı ve inşaacı kuruluşudur. Bilkent Kampüsü, tamamlandığında 1.2 milyon metrekare inşaat alanı ve 3704 yatağıyla Avrupa’nın en büyük, Dünyanın ikinci büyük hastanesi olacaktır.Bu projelerin hayata geçirilmesi ve bu safhalara kadar gelmesi hususunda sağlanan destek ve yoğun işbirliği için Sağlık Bakanlığımıza, Sayın Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun şahsında teşekkürlerimizi ifade ederiz” dedi.
DenizBank Genel Müdürü Sn. Hakan ATEŞ ise imza törenindeki konuşmasında, “DenizBank olarak, kurulduğumuz günden bu yana ülkemizin sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak niş sektörlere destek sunmayı temel sorumluluklarımız arasında gördük. Hepimizin ortak geleceğini yakından ilgilendiren, aynı zamanda ülkemizin kalkınma stratejisinde hayati rolü bulunan sağlık da, bu kapsamda bizler için kritik bir noktada yer aldı. Bu vizyonun bir uzantısı olarak, Bakanlığımızın desteğiyle DİA Holding ve UniCredit/Yapı Kredi ile Mersin Entegre Sağlık Kampüsü projesini hayata geçirmenin mutluluğu içindeyiz. Böylesine önemli bir yatırımın Mersin şehrine sağlık altyapısı anlamında sunacağı fırsatların yanı sıra, istihdam açısından da yeni bir kapı aralayacağına inanıyoruz” dedi.
 
 
Kamu Özel İşbirliği Modeli, dünyadaki yaygın uygulamalarından örnek alınarak Özel Sektör ile işbirliği halinde uygulamaya geçirilen ve Kamu’nun temel işlevlerinde yatırım, finansman ve kalite bakımından önemli bir yükü Kamu’nun üzerinden alarak, vatandaşa çağdaş standartlarda hizmet sunulmasını öngören yeni bir yatırım ve işletme modelidir.  Bu modelin Türkiye’deki ilk uygulaması Sağlık alanında gerçekleştirilmektedir. Bu modelde, sağlık hizmetlerinin bugüne kadar olduğu gibi tümüyle Kamu tarafından sunulması, hastane kampüsünün finansmanının, inşasının ve işletmesinin ise Özel Sektör tarafından üstlenilmesi öngörülmektedir. Böylelikle Kamu’nun önemli oranda tasarruf sağlaması, hizmetlerde kalitenin ve verimliliğin yükselmesi tasarlanmaktadır.
 
DİA Holding, Mersin projesinin yanısıra yine Kamu Özel İşbirliği modeliyle inşa edilecek Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü projesinin de yatırım ve işletmesine hak kazanmıştır.
 
Proje Sözleşmesi 18 Eylül 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakan sıfatıyla imzalanan ve temeli Mersin’in Toroslar Beldesinde Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından 11 Mart 2014 tarihinde atılan Mersin Entegre Sağlık Kampüsü’nün 24 ayda inşa edilmesi ve hizmete açılması planlanmaktadır.
 
Mersin Entegre Sağlık Kampüsü hakkında:
 
DİA HOLDİNG
 
DİA Holding 2007 yılında IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding ve İntersun Holding’in işbirliği ile kurulmuştur. DİA Holding, geleneksel taahhüt faaliyetlerinin ötesinde ileri ve kompleks teknolojiler ve entegre çözümler gerektiren yapıların organizasyonuna odaklanmış ve gerçekleştirdiği örnek projelerin sağladığı tecrübelerin üzerinde çağdaş bir yatırım ve işletme kuruluşu olma hedefine yönelmiştir. Bu çerçevede, Türkiye ve Azerbaycan başta olmak üzere, geniş Orta Doğu coğrafyasında faaliyet göstermektedir.
DİA Holding’i dünya çapında tanıtan ilk eserler Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdiği prestij projeleridir. Dünyanın en önde gelen mühendislik ihtisas yayınlarından olan ENR’ın yıllık yayınlanan listesinde 2012-2013 ve 2014 yıllarında “Dünyanın en büyük ilk 200 müteahhiti ve uluslararası tasarımcısı” olarak yeralmış ve üstlenmiş olduğu sembol projelerle bugüne dek TIME Dergisi Wallpaper, MIPIM gibi kuruluşlarca birçok ödüllere layık görülmüştür. Bu projelerin başında mimarisini dünyaca ünlü Zaha Hadid’in gerçekleştirdiği Heydar Aliyev Merkezi ile şeklini ülkenin sembolü olan alevlerden alan ve Alev Kuleleri olarak adlandırılan, Bakü’nün tarihsel çehresine yeni siluetler katan sembol yapılar gelmektedir. Azerbaycan’da bu eserlerin yanısıra, ülkenin tek kayak kompleksi olan Şahdağ Yaz-Kış Turizm Kompleksi başta olmak üzere, pek çok esere imza atan DİA Holding 8.000 işçi ve mühendisi ile ülkenin en önde gelen kuruluşlarının başında yeralmaktadır.
 
DİA Holding, yeni nesil bir yatırım ve işletme şirketi olma hedefi doğrultusunda, 21.Yüzyılın en önemli alanlarının başında gelen sağlık sektörüne yönelik 2012 senesinde Türkiye’de üstlendiği Ankara Bilkent ve Mersin Entegre Sağlık Kompleksi Projeleri ile birlikte, faaliyet alanlarını genişletmeye yönelmiştir. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, 1.2 milyon metrekarelik kapalı alanıyla, “Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük hastane kompleksi” ve “Dünya’nın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi” olacaktır. 3.704 yatağıyla günde ortalama 5.000’i acil olmak üzere 25.000 hastaya hizmet verecek olan kampüste 8.000’den fazla sıhhi ve gayrisıhhi personele istihdam sağlanacaktır. Aynı zamanda Mersin Entegre Sağlık Kampüsü de 355 bin metrekarelik kapalı alanıyla ülkemizin en büyük sağlık komplekslerinden biri olma özelliğini taşıyacaktır. Kampüs, hizmete girdiğinde 1.350 sıhhi personel, 1.500 gayrisıhhî personel üzere toplam 2.850 çalışana istihdam sağlayacak ve 1259 yatağıyla günde ortalama 900’ü acil olmak üzere 10.000 hastaya hizmet verecektir.
 
DİA Holding, bu projelerin inşaatının yanı sıra aynı zamanda 25 yıl boyunca işletmesini de üstlenmektedir. Bu amaçla, Bilkent ve Mersin Entegre Sağlık A.Ş. şirketleri kurulmuştur. Bu projelerin finansmanı DİA Holding tarafından proje finansmanı modeli ile gerçekleştirilmektedir.
 
DİA Holding’in üstlendiği Mersin Entegre Sağlık Projesi, Finansman anlaşması imzalanan ilk Kamu Özel İşbirliği Projesi olma vasfıyla Türkiye’de bir ilke imza atmaktadır. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)