BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin Afrika ile ticari hedefi 75 milyar dolar----

Türkiye'nin Afrika ile ticari hedefi 75 milyar dolar

Türkiye'nin Afrika ile ticari hedefi 75 milyar dolar
13 Ekim 2023 - 17:00 www.finansgundem.com

DEİK Başkanı Olpak, Afrika ile ticaret ve yatırımları güçlendirmek için kararlı bir şekilde çalıştıklarını belirterek, "Ticaretimizi önce 50 milyar dolar, sonra 75 milyar dolara çıkaracağız." dedi.

Ticaret Bakanlığının ev sahipliğinde, Afrika Birliği koordinasyonunda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in organizasyonuyla düzenlenen dördüncü Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nun (TABEF) kapanış töreni, İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı.

​​​​​​​Buradaki konuşmasında TABEF'in bu yıl dördüncüsünün düzenlendiğini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Programımızda, 1 misafir cumhurbaşkanını, 24 Afrika ülkesinin bakanlarını, Afrika Birliği Komisyonu Komiseri ve İş Konseyi Başkanını, 32 büyükelçiyi, 19 iş dünyası başkanını, 1700'ü Afrika'dan olmak üzere 3 bin 900 Türk ve Afrikalı iş insanını ağırladık. 9 bin 800 iş görüşmesi gerçekleştirildi." dedi.

Nail Olpak, TABEF'in önemine işaret ederek, "Bilinen kısa bir Afrika hikayesi anlatmak istiyorum. Bir kaşif Afrika ormanlarında ilerlerken, yanındakilerden birisi aniden durunca kaşif sorar; 'Neden durduk, yoruldunuz mu?' Adam cevap verir; 'Yorulmadık ama o kadar hızlı ilerliyoruz ki ruhlarımız geride kaldı.' Bazen hayatın rutininde öyle hızlı koşarız ki işin ruhunu kaybederiz. O zaman nefeslenip, daha iyi bir planla devam etmek gerekir. TABEF'i ruhumuzu yakalamak için bir dengeleme süreci olarak görüyorum." ifadesini kullandı.

"Ticaret savaşları ve yeni ticaret duvarları gündemde"

Nail Olpak, konuşmasında, Afrika ile ticaret ve yatırımları güçlendirmek için kararlı bir şekilde çalıştıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Ticaretimizi önce 50 milyar dolar, sonra 75 milyar dolara çıkaracağız. Hedeflerimize ulaşmak için vize sorunlarının aşılması, çifte verginin önlenmesi anlaşmaları, yatırımların karşılıklı tanınması ve korunması anlaşmaları, serbest ticaret anlaşmaları (STA), bankacılık imkanlarının geliştirilmesi, teknoloji ve startup alanlarında işbirliğimiz önemli. Tek bir prensibimiz var, kazan-kazan ilkesi. Ama kazan-kazan ilkesini biz, 'ben kazanayım, sen de kazan' diye anlarken, gelişmiş ülkelerin çoğu 'ben kazanayım, yine ben kazanayım' diye anlıyor. Adaleti, 'kuvvetli haklıdır' diye anladıkları gibi…"

Olpak, ticaret ve enerji koridorlarının yeniden şekillendiği, yeşil, dijital dönüşüm ve toplumsal dönüşümün ivme kazandığı bir dönemde bulunulduğunu belirterek, "Ticaret savaşları ve yeni ticaret duvarları gündemde. DEİK olarak 48'i Afrika'da toplam 152 iş konseyimizle yatırım ve ticaretimizi artırmak için 'ticari diplomasi' çalışmalarımıza, işimizin ruhunu yakalayarak devam ediyoruz." dedi.

Olpak, İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim'den bu yana yaşananlardan duyduğu derin üzüntüyü ve tedirginliği de dile getirdi.

Savaşın, şiddetin ve zulmün acıdan başka bir şey kazandırmadığını, savaşın kazananı olmadığını vurgulayan Olpak, "Sivil hayatları hiçe sayan, acı, göz yaşı ve yıkım bırakan bu sürecin bir an önce sonlandırılmasını, diyalogla ve adaletli çözümlerle bölgenin kalıcı barışa kavuşmasını temenni ediyorum." dedi.

Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim: Afrika ile ticaret 8 kat arttı

 

ABD'den Afrika'ya 100 milyon dolar

 

Türkiye-Afrika Medya Zirvesi İstanbul'da düzenlenecek

 

Türkiye-Afrika ilişkileri gelişiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)