BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye piyasaları için ABD'den ilaç gibi veri----

Türkiye piyasaları için ABD'den ilaç gibi veri

Türkiye piyasaları için ABD'den ilaç gibi veri
11 Aralık 2017 - 08:17 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Serhat Gürleyen, yeni haftada küresel piyasalar ve Türkiye piyasaları için beklentilerini yazdı. İşte Gürleyen'in o yazısı:

ABD’nin müdahaleci ve kışkırtıcı dış politikası dünyayı ne kadar rahatsız ediyorsa, açıklanan ekonomik verileri de o kadar rahatlatıyor. Büyümenin güçlü enflasyonun düşük kalmaya devam edeceğini gösteren ABD tarım dışı istihdam verisi jeopolitik risklerle boğuşan küresel piyasalara yeni yıl hediyesi gibi geldi. S&P 500 haftayı yeni bir zirve ile sonlandırırken, Avrupa hisse senetleri ve gelişmekte olan borsalar değer kazandı.

Tarım dışı istihdam verisi ne söylüyor?

Piyasalar Kasım ayında ABD’de 195,000 tarım dışı istihdam yaratılmasını ve ücretlerin önceki aya göre %0,3 artmasını bekliyordu. Gelen veri beklentiye göre çok güçlü yeni istihdama (228.000) rağmen aylık ücret artışının %0,2’nin altında kaldığını gösterdi. Büyümenin güçlü olmasına rağmen ücret artışlarının düşük kalmaya devam etmesi küresel risk iştahını destekliyor.

Güçlü istihdam neden yüksek ücret artışını tetiklemiyor?

Geçmiş verinin incelenmesi işsizliğin %4!ün altına gerilediği dönemlerde ABD ekonomisinin aşırı ısındığını ve ücretlerdeki yükselişin enflasyonist baskı yarattığını gösteriyor. işsizliğin %4,1 ile 2000 Aralık ayından beri en düşük seviyede kalmasına rağmen Kasım ayı ücret artışının sınırlı olması enflasyonu besleyen döngüsel faktörleri dengeleyen yapısal nedenlere işaret ediyor.

Ücret artışını baskılayan yapısal faktörler neler?

İktisatçılar büyümenin güçlenmesine rağmen ücret artışlarını baskılayan iki temel yapısal nedene dikkat çekiyor: (i) Demografik nedenler ve teknolojik gelişmeler sayesinde yüksek ücret olan yaşlı ve tecrübeli işçilerin genç ve düşük maliyetli çalışanlarla ikamesi; (ii)Gelişmekte olan ülkelerde yer alan değer zincirlerindeki (Çin merkezli Asya ülkeleri diye okuyun) düşük maliyetlerin ABD emek maliyetleri üzerindeki baskısı. Eğer bu tespit doğruysa tarihsel olarak çok düşük işsizlik oranlarına rağmen ücretlerdeki artış uzun süre sınırlı kalmaya devam edebilir.

Düşük ücret artışı FOMC kararını değiştirir mi?

Kasım ayı tarım dışı istihdam rakamları Fed’in Aralık ayı faiz kararını etkilemez. Genel piyasanın ve bizim beklentimiz Fed’in 13 Aralık’ta faizleri 25 baz puan artırması. Peki neyi değiştirir? Ücret artışının yapısal nedenlerle düşük kaldığından şüphelenen Fed para politikasındaki sıkılaşmayı daha kademeli yapmak isteyebilir. ​Türkçe meali: daha az şahin (güvercin değil) bir FOMC açıklaması görürüz; 2018 yılı için faiz artış tahmini 75 baz puanda kalır.

Küresel piyasalara etkisi ne olur?

Fed’in kademeli ve sınırlı Faiz artırmasının ABD piyasasına etkilerini daha yatay bir verim eğrisi, daha az güçlenen dolar ve Wall Street’te yeni zirveler olarak özetleyebiliriz. ABD büyümesinin %3’e yaklaşmasına rağmen orta-uzun vadeli faizlerde rahatsız edici bir artış görülmediği ve doların sınırlı olarak değer kazandığı bir konjonktür Avrupa ve Asya borsalarını ve gelişmekte olan hisse senetlerini olumlu etkiler.

Türkiye piyasaları için neden olumlu?

Batı ile ilişkileri bozulan ve jeopolitik risklerle boğuşan Türkiye piyasaları için Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ilaç gibi geldi. Dolardaki güçlenmenin ve orta-uzun vadeli ABD faizlerindeki artışın sınırlı olacağı beklentisi Türk lirasının güçlenmesini ve tahvil faizlerini baskılayarak risk iştahını destekliyor.

Türkiye Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırmaya devam eder mi?

Beklentinin çok üzerinde gelen kasım ayı enflasyonu ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle çoğu piyasa oyuncusu Merkez Bankası’nın 14 Aralık’taki PPK toplantısında faizleri artırmasını bekliyor. Genel beklenti geç likidite penceresi borç verme faizinin %12,25’ten %13,0’e veya %13,25’e yükseltilmesi. ABD tarım dışı istihdam rakamı sonrasında Türk lirasındaki güçlenme Merkez Bankası’nın faiz artırmasını engellemez (umarız diye okuyun). Ancak faiz artışının boyunu 25bp - 50bp bandına çekebilir.

Risk iştahındaki iyileşmeden hangi yatırım aracı daha olumlu etkilenir?

Sarraf’ın çapraz sorgulamasında savunmanın ortaya koyduğu deliller ve gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahındaki artış dünyaya göre çok geride kalan banka hisselerinde yukarı yönlü hareket yaratabilir. Risk iştahı yüksek yatırımcılar fırtınanın göbeğindeki kamu bankasında veya genelde bankacılık sektöründe pozisyon alabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)