BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriTürkiye MIR kartları için yeni ödeme sistemi hazırlıyor----

Türkiye MIR kartları için yeni ödeme sistemi hazırlıyor

Türkiye MIR kartları için yeni ödeme sistemi hazırlıyor
29 Eylül 2022 - 20:13 www.finansgundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle, Batı’nın uyguladığı yaptırımlar sonucu Türkiye'de MIR kart işlemleri durdurulmuştu. Konuyla ilgili alternatif bir sistem üzerinde çalışılıyor

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Rusya-Türkiye İş Konseyi Genel Müdürü Aleksey Yegarmin, Türkiye’nin yakın zamanda Rus ödeme sistemi MIR kartlarıyla çalışmak için yeni bir banka veya ödeme merkezi oluşturabileceğini öne sürdü.

İzvestiya gazetesine konuşan Yegarmin, Türk tarafının ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım baskısına bağlı olmayacak bir banka oluşturulması da dahil olmak üzere Rus ödeme sistemi MIR ile finansal işlemler yapmak için bir dizi alternatif üzerinde durduğunu belirtirken, “Belki özel bir Banka veya bir blok zinciri olabilir. Veya kapalı takasa dayalı özel bir sistem olacak. Belki ayrı bir ödeme merkezi de kurulabilir. Türk yetkililer şu an bu alternatifler üzerinde çalışıyor” diye konuştu.

Türkiye’deki MIR kartlarının kullanımı ile ilgili İzvestiya gazetesine açıklamalarda bulunan Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Temsilcisi İlya Kornilov, Rus vatandaşlarının Türk bankalarına ait ATM’lerde hala para çekebildiklerini kaydettiklerini söylerken, “MIR kartlarıyla ilgili basındaki çılgınlığa rağmen MIR kart sahiplerinin Ziraat Bankası ATM’lerinden bin 500 TL limitle serbestçe para çekebildiğini kaydettik. En azından popüler turistik noktalarda para çekme şansına sahipler” diye konuştu.

Türkiye’deki özel kredi kuruluşları İş Bankası ile Denizbank, 16 Eylül’de ABD Hazine Bakanlığının uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi MIR kartlarına hizmet vermeyi bırakmıştı.

Daha sonra kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından da hizmetine son verilen MIR kartlarının bu gelişmelerden sonra Türkiye’de artık hiçbir banka tarafından kabul edilmediği bildirilmişti.

Bir gün önce gazetecilere konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’deki bankaların Rus ödeme sistemi MIR’i kullanmaktan vazgeçme kararını ABD baskısı nedeniyle aldığını söylemişti.
ABD’nin Türkiye üzerinde benzeri görülmemiş baskı uyguladığını vurgulayan Peskov, aynı zamanda ikincil yaptırım tehditleri de savurduğunun altını çizdi.

Bankaların MIR kartı ile ilgili aldığı kararın Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerine zarar vermeyeceğini uman Peskov, “Türkiye’deki bankaların ABD’nin en güçlü baskısı altında olduğu açık, bankacılık sistemi için ikincil yaptırımlarla tehdit ediliyorlar. Bu karar elbette eşi görülmemiş baskı altında alındı ve durum karmaşık. Ticari ve ekonomik işbirliğimize zarar vermeyecek ve her yıl Türkiye’yi ziyaret eden milyonlarca Rus turistimizi rahat koşullardan mahrum etmeyecek şekilde bu baskıya karşı koymanın yollarını ortaklaşa bir şekilde aramamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kamu bankaları Mir kart sisteminden çıktı

 

Ziraat Bankası'ndan Mir kart kullanımına ilişkin açıklama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)