BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye için çok olumsuz konuştu!----

Türkiye için çok olumsuz konuştu!

Türkiye için çok olumsuz konuştu!
31 Ocak 2014 - 07:29 www.finansgundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Krugman, Türkiye ekonomisinin başının ciddi anlamda dertte olabileceğini söyledi

New York Times köşe yazarı ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, 30 Ocak'taki köşesinde Türkiye'ye yer verdi.

"Her şey devam ederken şu an isteyeceğimiz son şey, siyasi krizin yaşandığı bir yerde yeni bir ekonomik krizin de patlak vermesi" ifadelerini kullanan Krugman, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların küresel ekonomiye direkt olarak etki etmeyeceğini, ancak "bulaşma" riskinin önemli olduğunu savundu.

Krugman, Tayland'daki ekonomik krizin 1990'lı yıllarda Asya krizine dönüşmesi ve Yunanistan'daki borç krizinin Avrupa genelinde bir borç krizi hâlini almasını hatırlatarak, benzer risklerin hâlen geçerli olabileceğini söyledi.

Öte yandan Türkiye'nin temellerinin, özel sektörün yüksek seviyelerdeki dış borcunun yanısıra, hükümetin düşük borç oranlarıyla birlikte genel finansal görünümün o kadar kötü olmamasından ötürü nispeten güven verici olduğunu yazan Krugman, "Fakat önceki her kriz iyimser beklentilere karşı geldi. Ve Türkiye'ye sermaye akıtan güçler, aynı zamanda dünya ekonomisini de genel olarak kırılganlaştırıyor" dedi.

Ekonomistler arasında büyük bir "uzun soluklu durgunluk" (secular stagnation) tartışması olduğuna dikkat çeken Krugman, bunun insanların tasarruflarının, yapmaya değecek yatırımların üzerinde olması anlamına geldiğini açıklayarak, bunun iki sonucu olabileceğini anlattı.

Krugman bu iki sonucu "Ya yatırımcıların gelirlerinin altında harcamalarından ötürü, kalıcı bir düşüş olacak ya da düşük getirilerden ötürü öfkeli olan ve getiri arayan yatırımcıların, yüksek getirili kredi ya gelişen piyasalara sermaye akıtmak gibi eksik planlanmış projelere para dökerek, balonlara neden olacak" şeklinde anlatarak, durumu "balonlar ve depresyon"un oluşturduğu bir "tahteravalli"ye benzetti.

Gerçek sorunun Türkiye ya da şu anda darbe alan ülkelerden biri olmadığını savunan Krugman, asıl sorunun, fazla tasarruf edip, çok az yatırım yapan, kemer sıkma politikalarının uygulamada olduğu ve deflasyon eşiğindeki gelişmiş ekonomiler olduğunu söyledi.

Krugman, "Evet Türkiye'nin başı cidden dertte, tıpkı daha büyük bir oyuncu olan Çin'in de çalkantılı olduğu gibi. Ancak bu durumu daha korkunç yapan, Batı ekonomilerinin temelindeki, çok ve çok kötü politikalarla daha da kötüleşen zayıflık" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tarafsız adam01 Şubat 2014 09:37

    yahu insaf, adam birkaç yıl önce Türkiyeyi överken iyiydi de şimdi eleştirince mi kötü oldu? insaf!

  • Lütfü Ural31 Ocak 2014 16:46

    Türkiye'nin başı şu yada bu kadar dertte.Senin de derdin bu derdi büyütecek psikolojik zemini beslemek.Değil mi?