BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye faizde yine ters yönde mi kalacak?----

Türkiye faizde yine ters yönde mi kalacak?

Türkiye faizde yine ters yönde mi kalacak?
24 Eylül 2023 - 15:25 www.finansgundem.com

Dünyada faiz artışlarında sona gelinirken ve birçok ülke için faiz indirimleri gündeme gelirken Türkiye, yüksek faiz liginde hızla zirveye tırmanıyor.


Tüm dünya faiz artırırken faiz indirimlerine imza atan Türkiye, dünya genelinde Faiz indirimleri yeniden gündeme gelirken bu defa faiz artışlarıyla konuşulacak.

Bu hafta yapılan ABD, Japonya, Birleşik Krallık ve İsviçre merkez bankaları toplantılarından faizleri sabit tutma kararları çıkarken, İngiliz Financial Times gazetesinde “Bir dönüm noktası: Ekonomistler neden küresel faiz artışı döngüsünün bittiğini düşünüyor?” başlıklı bir analiz yayımlandı.

FAİZ İNDİRİMİ YAPANLARIN SAYISI, ARTIŞ YAPANLARIN SAYISINI AŞMASI BEKLENİYOR

İngiltere merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketi Capital Economics, 2020 sonundan bu yana ilk defa 2023’ün son çeyreğinde 30 büyük merkez bankası arasında faiz indirimi yapanların sayısının faiz artışı yapanların sayısını aşmasını bekliyor.

Capital Economist’in baş ekonomisti Jennifer McKeown, “küresel para politikası döngüsünde bir dönüm noktasına ulaştık” dedi.

FT analizinde, küresel ekonomideki yavaşlamaya ve birçok ülkede enflasyonda yaşanan gerilemeye işaret edilerek, finansal piyasa aktörlerinin ve merkez bankalarının çoğunluğunun ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulmayabileceğine ikna olduğu belirtildi.

Geçen hafta Brezilya ve Polonya merkez bankaları faiz indirimlerine imza atmıştı.

"YENİ BİR REJİMİN İŞARETLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Analizde, büyük merkez bankalarının çoğunda faiz indirimlerinin sona erdiğinin ve birçok gelişen ülke ekonomisinde faiz indirimlerinin olacağının piyasalarda fiyatlanmaya başlandığına işaret edildi.

ABD’nin önde gelen bankalarından Citi’nin baş ekonomisti Nathan Sheets, küresel ekonominin “daha düşük büyüme ve daha düşük enflasyon” içeren bir geçiş noktasına yaklaşmakta olduğuna dikkat çekerek “Kademeli dezenflasyon ve yavaşlayan büyümeyle karakterize olan yeni bir rejimin işaretlerini görüyoruz” dedi.

ABD’de geçen sene haziranda yüzde 9,1 ile zirveyi gören yıllık tüketici enflasyonu haziranda yüzde 3’e kadar geriledikten sonra ağustosta yüzde 3,7’yükselmişti. Çekirdek enflasyon ise ağustosta yüzde 4,3'e gerilemişti.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu hafta faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu

Euro bölgesinde ise Ekim 2022’de yüzde 10,6 ile zirveyi gören ve ağustosta yüzde 5,2 olan enflasyonun eylülde yüzde 4,6’ya gerilemesi bekleniyor.

TCMB’DEN KADEMELİ FAİZ ARTIŞLARI

Seçim öncesinde ekonominin çarklarının hızlı dönmesi için faiz indirimlerine imza atan hükümet, ödemeler dengesi krizi riski ortaya çıkınca seçim sonrasında ekonomi yönetimini ve faiz politikasını değiştirmişti.

Eylül 2021-Mayıs 2023 döneminde yüzde 19’dan yüzde 8,5’e kadar gerileyen Merkez Bankası (TCMB) politika faizi, seçim sonrasındaki dört ayda 2150 puanlık rekor artışla yüzde 30’a yükseldi.

Ağustosta yüzde 58,9 olan enflasyonun gelecek aylarda yüzde 70’e yaklaşması beklenirken, faiz artışlarının da kademeli olarak devam etmesi bekleniyor.

Böylece Türkiye, dünyada merkez bankası faizinin en yüksek olduğu ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi.

Dünyada faiz liginin ilk sırasında yüzde 118'lik faizle Arjantin yer alıyor. Bu ülke, yüzde 124'lük yıllık tüketici enflasyonuyla da dünyada enflasyon liginde dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye ise yüzde 58,9'luk oranla enflasyon liginde dünyada 7. sırada bulunuyor.

Yüksek faiz liginde üçüncü sırada, yüzde 20'lik oranla savaştaki Ukrayna bulunuyor. (Sözcü)

ECB Başekonomisti Lane'den faiz mesajı

 

Küresel merkez bankalarından 'yüksek faiz' sinyali

 

Goldman Sachs'tan TCMB faiz yorumu

 

Kredi faizlerinde üst limitler arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)