BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarının "iklim karnesi" açıklandı----

Türk bankalarının "iklim karnesi" açıklandı

Türk bankalarının iklim karnesi açıklandı
24 Ekim 2023 - 09:47 www.finansgundem.com

Türkiye'deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporuna göre, 17 bankadan 9'u kömüre "hayır" dedi, 10'u "net sıfır" hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etti.

İklim için 350 Derneği, Türkiye'deki 17 bankanın iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarını 5 ana başlık çerçevesinde incelediği "Türkiye'deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı" başlıklı raporunu yayınladı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, ilki geçen yıl yayınlanan raporda, bankaların fosil yakıt yatırımları, "net sıfır" hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları, ESG derecelendirmeleri incelendi.

Rapora göre, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) 2022'den bu yana yeni kömür projelerini finanse etmediğini belirtti. Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB, 2030-2040 döneminde mevcut kömür portföylerini terk edeceğini bildirdi.

Vakıfbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının 2050'ye kadar portföylerini net-sıfır karbon emisyonu hedefiyle uygun hale getireceklerinin belirtildiği rapora göre, 17 bankadan 9'u kömüre "hayır" dedi, 10'u "net sıfır" hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etti.

"Fosil yakıtlardan çıkışı yenilenebilir enerjiye geçiş izlemelidir"

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İklim için 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal, 17 bankanın 5 madde altında derlenen iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarını mercek altına aldıklarını bildirdi.

Baysal, kampanyalarının temel hedeflerinden ilkinin, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarının olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Var olan fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılması ve sıfır salım için hedef tarihleri ilan etmeleri de iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Elbette daha yaşanabilir bir dünya için fosil yakıtlardan çıkışı yenilenebilir enerjiye geçiş izlemelidir. Bankaların yenilenebilir enerji projelerine yatırımları çözüme büyük katkılar sağlayacak, enerji sektörünün değişimini hızlandıracaktır."

Raporun hazırlanması sürecinde, (varsa) bankaların 2022 entegre yıllık raporları, 2022 yıllık raporları, sürdürülebilirlik raporları/sunumları, (varsa) CDP (Carbon Disclosure Project) sonuçları ve Sustainalytics ESG derecelendirmeleri incelendi.

Yarım milyardan fazla insan iklim şokları tehdidi yaşıyor

 

İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi geriledi

 

Yeşil İklim Fonu taahhütleri 9.3 milyar dolara ulaştı

 

Bahçıvan: G20'nin iklim kararı Türkiye ekonomisi için fırsat

 

G20 ülkelerinin iklim karnesi açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)