BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankaları ne kadar kredi verebilir?----

Türk bankaları ne kadar kredi verebilir?

Türk bankaları ne kadar kredi verebilir?
02 Mayıs 2014 - 09:48 www.finansgundem.com

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İSO Meclisi'nin "Finansal İstikrar, Sanayinin Finansmanı ve Sürdürülebilir Ekonomi Bağlamında Bankacılık ve Reel Sektör İlişkileri" ana gündem konulu nisan ayı toplantısına katıldı. Aydın,Türk bankacılık sektörünün şu anda özkaynağının 5,4'ü kadar kredi verebildiğini, bunu 8,3 katına çıkarma imkanları bulunduğunu belirterek, "Türk bankacılık sektörü yaklaşık 900 milyar lira yeni kredi verebilme gücüne sahiptir" dedi.

ARACILIK MALİYETLERİ AZALTILMALI

Ekonomi yönetiminin cari açıkla ilgili sorunları asgariye indirmek için bireysel kredilere ilişkin bir takım düzenlemeler yaptığına değinen Aydın,şöyle devam etti: "Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar sektörün canını acıtsa da bir şey ülkenin bilançosu için artı yazıyorsa biz onu içselleştirebilen bir sektörüz.Ancak Türkiye'de üretim, yatırım, ihracat gibi sektörler için daha teşvik edici politikaların ve düzenlemeleri yerine getirilmesi lazım. Nedir bunlar Aracılık maliyetlerinin azaltılması lazım. Faiz oranlarından şikayet ettiğimizde biz nihayetinde aldığımız kaynağın üstüne belli bir marj koyarak satıyoruz. O hayatiyeti sürdürmek için o marjı mutlaka koymak durumundayız. Daha uygun koşullar aracılık maliyetlerinin düşürülmesiyle temin edilebilir. Bir şekilde risk ağırlıkları farklılaştırılabilir. Bunlar bize yeni imkanlar sağlar."

İSO 500'DEN FARKLI BİR KAZANÇ İÇİNDE DEĞİLİZ

Aydın, bankaların kredi verebilmesi için mutlaka sermaye ve özkaynaklarının güçlü olması gerektiğine işaret ederek, "Türk bankacılık sektörü son 10-11 yılda kazandığının hiçbirini sektör haricine çıkarmamıştır. Tamamını özkaynaklarda tutmuştur. Bu kadar yüksek sermaye ile çalışan bir sektör var mı Bu kadar sermaye koyduktan sonra sektörün karlılığının değerlendirilmesinde, hem işadamlarımızdan hem kamuoyundan adil değerlendirme bekliyoruz. Sermaye getirisi olarak baktığımızda İSO 500'den farklı bir kazancın içinde olmadığımızın da altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

BÜYÜME OLMADAN OLMUYOR

"Büyüme olmadan olmuyor" diyen Aydın, daha çok üretmeden hiçbir borcu kapatmanın ve sadece giderleri kısarak bir yere gitmenin mümkün olmadığını ifade etti. Aydın, istikrar oldukça faiz marjlarının daralacağını ve sektörün istediği karlılığa ulaşabilmesi için mutlaka hacimsel olarak büyüyeceğini belirterek, daha çok hacim yaparak reel faiz getirisindeki açığın kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

TÜRKİYE'YE BANKA GELECEK

Büyümeye bankacılık sektörünün de çok önemli bir katkı yaptığını anlatan Aydın, "Türkiye'ye hala banka gelecek mi Gelecek" dedi.

3.HAVALİMANI'NIN FİNANSMANINA TALİP

Ziraat Bankası olarak 3. Havaalimanı'nın finansmanında yer almak istediklerini ifade eden Aydın, "Bir öngörüşme yaptık. Onu finanse etmek istediğimiz açıkladık. Böyle bir gücümüz olduğunu izhar ettik. Miktar belli değil. Biz sadece bunun finansmanın bulunmak istediğimiz belirttik" dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)