BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTurizm okul tatiliyle coşacak----

Turizm okul tatiliyle coşacak

Turizm okul tatiliyle coşacak
22 Ocak 2013 - 07:34 www.finansgundem.com

İlköğretimde sömestir tatilinin başlayacağı cuma gününden itibaren 350 bin kişi turizm merkezlerinde tatile çıkıyor

Okulların bu hafta yarıyıl tatiline girmesiyle beraber tatilciler kayak merkezlerine akın edecek. Milliyet'in haberine göre, yarıyıl tatilinin başlayacağı 26 Ocak’tan itibaren yurtiçinde 250 bin kişi, başta kayak merkezleri olmak üzere turizm merkezlerine akın edecek. Tatilde yurtdışını tercih edenlerin sayısı da 100 bin kişiyi aşacak.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sömestirde tatil planlayanların, erken rezervasyonla otelleri doldurduklarını ve sömestir tatilinde 250 bin kişinin yurtiçinde tatil yapacağını söyledi.
Ulusoy, tatilcilerin başta Uludağ olmak üzere Ilgaz, Kartepe, Kartalkaya, Palandöken, Erciyes ve Sarıkamış’taki konaklama tesislerinde rezervasyon yaptırdığını belirterek, bunun yanısıra termal turizm merkezi Afyonkarahisar ve kısmen Kütahya ile kültür turlarında ilk akla gelen yerlerden biri olan Kapadokya’nın da tatilcilerin en çok ilgi gösterdiği yerler olduğunu kaydetti.
100 bin kişi yurtdışına
Başaran Ulusoy, sömestirde 100 bin civarında tatilcinin de yurtdışına çıkacağını belirterek, yurtdışındaki tatil tercihinin Orta Avrupa ve özellikle Paris’te yoğunlaştığını ifade etti.
Sömestirde yurtiçinde kişi başına tatil harcamasının ortalama günlük ortalama 500 lira, yurtdışındaki kişi başı harcamanın ise 400-600 euro civarında olacağını belirten Ulusoy, şu bilgileri verdi:
“Yarıyıl tatilini yurtdışında geçirecek olan iki kişinin beş gece altı günlük tur paketi için ayıracağı ücretin 3 bin ile 4 bin TL civarında olacağı tahmin edilmektedir. Yarıyıl tatilini yurtiçinde geçirecek olan iki kişinin beş gece altı günlük tur paketi için ayıracağı ücret de yaklaşık olarak 2 bin TL civarında olacaktır.”
Figen Erkan Jolly Tur Genel Müdürü
‘Geçen yıla göre yüzde 25 artış var’

“Haftanın ortasından itibaren sorgulamalar ve rezervasyonlar artış gösterdi. Geçen yılın yaklaşık yüzde 25 üzerinde gidiyoruz. Özellikle kayak ve termal otellerinde doluluklar hızla artıyor. Hafta sonuna doğru bu hız daha da artacak. Başta Uludağ, Kartalkaya ve Afyon olmak üzere birçok bölge dolu dolu geçirir.
Yurtdışında talep İspanya, İtalya, Paris, Benelüx turları dışında Bulgaristan’ın gözde kayak merkezi Bansko yoğun talep gören destinasyonlar. Jolly Tur ile yurt içinde 5 bin, yurtdışında 2 bin kişinin tatile çıkmasını bekliyoruz. Bu yıl tatil talebi geçen senenin yaklaşık yüzde 25 üzerinde gidiyor. Toplamda yüzde 40 - 45 gibi bir artış olur.”
Suat Özbek Etstur Yurtiçi Turlar Müd.
‘Doluluk oranı yüzde 100’

“Sömestir, iç turizmde kayak bölgelerinde yoğun olduğu bir dönem. Yüzde 100’e yakın bir doluluk yaşıyoruz. Uludağ, Kartalkaya’nın ardından Kars ve Erzurum’a talep olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak İstanbul yakın çevre bölgelerde ise Sapanca ve Bolu Abant’ın bu dönem için tercih ediliyor.” Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı:
“Talep gayet yoğun. Geçen yıla oranla yüzde 50 oranında artış var. Doluluklar yüzde 100’e ulaştı. En fazla Dubai ve Uzakdoğu’ya ilgi var. Yurtdışı turlarda yüzde 50’lik artış var.”
Ali Onaran Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı
Sömestir bütçesi: 150 milyon euro

“Yurtdışı olarak totalde 60 bin kişi sömestirde paket turlar ile seyahat edecek iken, paket turlara katılmadan seyahat edeceklerle 150 bin kişi yurtdışına çıkacak. Prontotour sömestirde yurtdışına 6 bin kişi paket tur satış hedefindedir.
Ortalama 100 milyon euro’luk bir turizm hareketi oluşacak. Yurtdışında harcanan paralar da eklenince 150 milyon euro’ları bulacaktır.
Yurtdışında sömestir döneminde en çok İtalya, Orta Avrupa (Budapeşte-Viyana-Prag), vizesiz olması nedeniyle Balkanlar ve Uzakdoğu turları, havanın nispeten ılıman olması nedeniyle İspanya tercih ediliyor.”
Yeşim Özaltay Setur Operasyon Müdürü
Cironun yüzde 5’i bu dönemde gelir

“Sömestir programları planlanan 2013 turizm bütçesinin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. 2013 planlanan yurtdışı ciromuzun yüzde 10’unu sömestir dönemi programları oluşturmaktadır. 2013 planlanan yurtiçi ciromuzun yüzde 4-5’ini sömestir dönemi programları oluşturuyor.
Yurtdışında Uzakdoğu, Hindistan, Afrika, Güney Amerika, Dubai’nin yanısıra kayak bölgeleri tercih ediliyor. Özellikle kayak için Fransa ve Avusturya’ya ilgi büyük. Yurtiçinde en çok tercih edilen destinasyonlar Kartalkaya, Abant, Palandöken, Uludağ, Kartepe, Sapanca ve Antalya.”
İskender Çayla Delicias Travel Genel Müdürü
‘Yarıyıl tatili farklı tarihlerde olsun’

“Yarıyıl tatili nedeniyle önemli bir turizm hareketi görülüyor. Yurtdışında Fransa, İsviçre başta olmak üzere genelde Avrupa ülkeleri tercih edilirken, yurtiçinde ise Uludağ, Kartalkaya ve Erzurum’a ilgi büyük. Bu sene öne çıkan bir bölge de Kayseri/Erciyes. Şu anda birçok şehir kış turizminden pay almaya başladı. Yarıyıl tatiline tüm Türkiye aynı anda değil de değişik haftalarda çıkarsa, kısa sürede aynı bölgelerde hava, kara ve demiryolu ulaşımında aşırı yoğunlaşmayı engellemiş oluruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuyu ileriki yıllarda önemsemesini turizmciler olarak bekliyoruz. Bu sayede konaklama ve ulaşım ücretleri de daha ucuzlayacak ve turizm hareketi yaygınlaşacaktır.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)