BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTurhan'dan yeni bir borsa müjdesi----

Turhan'dan yeni bir borsa müjdesi

Turhan'dan yeni bir borsa müjdesi
18 Eylül 2013 - 10:16 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, bu yıl içerisinde yeni bir piyasanın aktif hale getirileceğini açıkladı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Dünya Bankası, ABD dışında İslami finans araştırmaları konusundaki ilk ve şimdilik tek merkezi İstanbul'da kuruyor" dedi.
İbrahim Turhan,  "Kalıcı Büyümenin Finansmanı" temasının işlendiği İstanbul Finans Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul Finans Zirvesi'nin artık bir marka haline geldiğini söyledi.
İstanbul Finans Zirvesi'nin gerçekleştirilmesinin Borsa İstanbul'un kendisine ana misyon edindiği "İstanbul'un uluslararası finans merkezi haline gelmesi" çalışmaları istikametinde çok önemli ve kıymetli bir kazanım olduğunu belirten Turhan, bu kazanımın kalıcı hale gelmesi ve gelecek yıllarda çok daha başarılı olmasının kendileri için önem taşıdığını ifade etti.
İstanbul'un uluslararası Finans merkezi pozisyonunu güçlendirmek için son dönemde sevindirici gelişmeler olduğunu anlatan Turhan, "Öncelikle önümüzdeki ay IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları sırasında Washington DC'de gerçekleştireceğimiz bir etkinlikle dünya kamuoyuna da duyurmaya çalıştığımız sevindirici bir olay var. Sayın Başbakan Yardımcımızın (Ali Babacan) liderliğinde Hazinemiz çok önemli bir adım attı ve Dünya Bankası, Amerika Birleşik Devletleri dışında İslami finans araştırmaları konusundaki ilk ve şimdilik tek merkezi İstanbul'da kuruyor. Biz de Borsa İstanbul olarak bu merkeze ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.
İkinci önemli gelişmenin de Enerji Borsası'nın hayata geçmek üzere bulunması olduğunu belirten Turhan, "Bu yıl içinde bunun da tamamlanmasını bekliyoruz. Böylelikle İstanbul sadece finansal sözleşmeler, menkul kıymetler ve bunlara dayalı ürünler değil bölgemizde son derece büyük potansiyel taşıyan enerji ve enerjiye dayalı sözleşmelerin de alınıp satılacağı bir merkez haline gelecek. Beklentimiz, İstanbul'u bölgedeki enerji fiyatlarının belirleneceği benchmark haline getirmektir" ifadelerini kullandı.
Turhan, bu olumlu gelişmeleri ivmelendirmek adına üzerlerine düşen sorumlulukların ve sermaye piyasalarının Türkiye'de gelişmesi noktasında hem büyümenin sürdürülebilirliği hem finansal sektördeki sistemik risklerin yönetimi açısından ne kadar önemli olduğunu bilincinde olduklarını söyledi.
"Türkiye'de sermaye piyasalarının oyun sahasını ve kurallarını yeniden belirliyoruz"
Türkiye'de şu an itibariyle gerçekleşten finansal işlemlerin yüzde 85'inin hala ticari bankacılık sektöründe gerçekleştiğine işaret eden Turhan, ticari bankaların bu performansını büyük bir memnuniyetle ve iftiharla izlemekle birlikte bunun biraz daha dengeli hale gelmesinin ve sermaye piyasalarının daha fazla rol ve ağırlık kazanmasının yararlı olacağını düşündüklerini belirtti.
Bu bakımdan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte son dönemde önemli çalışmalar yürttüklerini dile getiren Turhan, Sermaye Piyasası Kanunu'nun değişmesiyle beraber önlerinde açılan yeni fırsat penceresinde Türkiye'de sermaye piyasalarının oyun sahasını ve kurallarını yeniden belirlediklerini söyledi.
Kurumsal yatırım ve yatırımcıların önemini vurgulayan Turhan, "Sürdürülebilirlik için en önemli şey öngörülebilirliktir. Ancak öngörülebilir ve istikrarlı ortamlarda uzun vadeli pozisyonlar alınabilir, yatırımlar yapılabilir ve yatırımcı dostu bir ortam oluşturulabilir. Öngörülebilirliği etkileyen en önemli husus da aşırı dalgalanmadır. Özellikle sermaye piyasaları açısıdan bakıldığında aşırı dalgalanmayı önleyecek en önemli unsur ise kurumsal yatırımcı tabanının genişlemesidir" değerlendirmesinde bulundu.
Bütün gelişmelere rağmen Türkiye'deki toplam kurumsal yatırım portfoyünün milli gelire oranının yüzde 4'ler civarında bulunduğuna dikkati çeken Turhan, bu oranın Türkiye'nin mukayese edilebileceği yükselen piyasa ekonomilerinde yüzde 40, Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 50'nin üzerinde olduğunu kaydetti.
Bu bakımdan Borsa İstanbul olarak gelecek dönemde belirledikleri strateji önceliklerinden birinin de kurumsal yatırım ve kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek olacağını belirten Turhan,  "Burada özellikle bireysel emeklilik sisteminde son dönemde sağlanan olumlu gelişmeleri büyük bir memnuniyetle kaydediyoruz. Bundan sonra da gerek vergi mevzuatında gerek Türkiye'de faaliyete geçecek kurumsal yatırımcıların desteklenmesi ve bu konudaki bir takım sıkıntıların giderilmesi noktasında var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sermaye Piyasası Kurulumuzun, Hükümetimizin, Parlamentomuzun bu konudaki desteklerine de şimdiden şükranlarımı arzetmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Turhan, İstanbul Finans Zirvesi'nin finans sektörünün gündemini teşkil edeceğini belirterek, bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri kutladığını da sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)