BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump 9 milyon çocuğu nasıl ortada bıraktı----

Trump 9 milyon çocuğu nasıl ortada bıraktı

Trump 9 milyon çocuğu nasıl ortada bıraktı
25 Aralık 2017 - 07:02 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD'nin yeni sağlık yasasını değerlendirdiği yazısında, 9 milyon ABD'li çocuğun nasıl sağlık sigortası kapsamı dışında kaldığını anlattı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD’de hukukçular Başkan Donald Trump’ın emri ile vergi yasasını değiştirdiler. Vergi azaltan yeni yasa zenginleri daha zengin, fakirleri de daha fakir yapacak. Ama normal vatandaşların küçük çocukları belli bir yaşın üstünde iseler, çocuk sağlık yardımı alamıyorlardı.

ABD’de çocuklar için sağlık sigortası desteği 1997 yılında kanunlaştırılmıştı. Geçmiş yıllarda kimse bu kanunun normal beş yıllık süresi dolunca, kanunu ortadan kaldırmıyordu. Kanun hemen yenileniyordu. Adına “CHIP” denen kanun bu sefer süresi üç ay evvel dolduğu halde, nedeni bilinmeyen bir şekilde yenilenmedi. Trump kanunu yılbaşından evvel çıkarma çabasında iken, çocuk sağlığı yasasının kenara itilmesine itiraz etmedi. Kanun tam dokuz milyon çocuğa sağlık konusunda yardım etmekte ve destek vermekte idi.

Medyada vurgulandığına göre ocak ayında 16 eyalet çocuk sağlığı konusunda parasız kalacak, mart ayının sonunda ise de 21 eyalet çocuk sağlığında parasız kalacak.

Cumhuriyetçiler çocuk sağlığı desteğini tekrar finanse edeceklerini, ama bunu yapmak için de Demokratların bazı başka harcamalarını kısmasını istiyorlardı. Ama Demokratlar Cumhuriyetçilerin talebini reddettiler. Zira yeni kanun zengin şirketlere ve kişilere vergi indirimi yapmakta idi. Çocuk sağlığı neden kenara itiliyordu!

Yapılan hesaplara göre vergi indirimi sonrası zengin aile ve şirketlerin gelirlerine, önümüzdeki on yılda 1.4 trilyon kamu bütçesinden para transferi yapılmış olacaktı.

Gariban ailelerin çocukları için ise önümüzdeki on yılda 140 milyar dolar CHIP fonu, yani sağlık harcaması fonu eksikliği ortaya çıkacaktı.

Trump ve Cumhuriyetçiler vergi kanununu yılbaşına kadar çıkarmaya çabalıyorlardı, ama çocuk sağlığı kanunu yenilenmiyordu ve de Demokratlar sıkıştırılmaya çalışıyordu. Bu durum ortaya çıktıktan sonra, yazar Susan E. Rice 22 Aralık günü köşe yazısında Cumhuriyetçileri sert bir şekilde eleştirdi. Ne diyordu, Amerika’nın ikinci Dünya Savaşı’ndan bu yana global yaklaşımı hakkında? ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, yazısında özetle Trump konusunda kısa ve öz konuşarak ne dedi? “Trump’a göre, biz öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, adeta ABD sadece başkalarının fonlarından para alarak yaşayabilir diye düşünülüyor! “ Bu sözler Trump’ın ulusalcı, “America First” yaklaşımının özeti. Yani Trump’a göre ABD’nin ekstra fon bulabilmesi için başkalarını kırpmaktan başka yolu artık yok.

Tabii bu inanılacak bir durum değil! Trump’ın kafası çok karışık, Trump tuhaf bir kişi! Zaten 9 milyon çocuğun sağlık giderlerini kısan biri zaten kafası karışık olmayan bir kişi olamaz!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)