BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'de değer kaybı hızlandı----

TL'de değer kaybı hızlandı

TL'de değer kaybı hızlandı
03 Haziran 2013 - 09:28 www.finansgundem.com

Hükümete yönelik protestonun genişlemesiyle dolar/TL 1.5 yılın en yükseğinde TCMB'nin likidite adımı izlenecek

AK Parti hükümetine yönelik geniş katılımlı bir protestoya dönüşen gösterilerin ardından siyasi tansiyonun artırması TL'de değer kaybını hızlandırırken bugün piyasada enflasyon verileri ve TCMB'nin TL'deki değer kaybına likidite sıkılaştırma ile müdahalesi bekleniyor.
Dolar/TL yüzde 1'in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi oldu. Güne 1.90 seviyesini test ederek başlayan dolar/TL en son Ocak 2012'de bu seviyeyi görmüştü.
İstanbul Taksim'deki Gezi Park'ında ağaçların sökülmesini barışçıl şekilde protesto eden bir gruba 28 Mayıs günü sabah erken saatlerde polisin biber gazı sıkması ile başlayan eylemler, farklı illerde yüz binlerce insanın katıldığı protestolara dönüştü.
TL'de TCMB'nin faiz indirimi, not artırım sonrası kar realizasyonları ve Fed'in önümüzdeki dönemde tahvil alımlarını azaltabileceği ve beklentilerin üzerinde dış ticaret verileri ile değer kaybının ardından TCMB'nin kısa süreli ek parasal sıkılaştırma yapabilecekleri sözlü müdahalesi ile bir miktar sakinleşti.
Bankacılara göre, TL'deki bugünkü değer kayıplarının ardından TCMB'nin bugün ek sıkılaştırmaya başvurması gerekiyor.
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Geniş çaplı protestolar para birimi ve TL cinsi yatırım araçları üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu haftanın yoğun veri gündemine (yurtiçindeki enflasyon verisi ve ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi) bağlı olarak negatif ortamın devam etmesi de bunda etkili olabilir" dedi ve ekledi:
"TCMB Başkanı Erdem Başcı'nın da Cuma günü belirttiği gibi, TCMB'nin TL'deki zayıflığa likidite koşullarını sıkılaştırarak karşılık vermesini bekliyoruz. Bugünkü enflasyon verisi ve yarınki REK bu kapsamda izlenecek ilk testler olacak."
Cuma günü TSİ 1830'da 1.8683 seviyesinde olan dolar/TL güne 1.90'ı test ederek başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.1841 seviyesine yükselerek 2012 başından beri en yüksek seviyeyi gördü.
Başçı, döviz piyasasında artan tansiyonu düşürmek için son iki günde likidite politikasında daha sıkı bir duruşa geçtiklerini ve gerekmesi halinde kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya gidebileceklerini söylemişti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)