BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTL mevduat faizi yüzde 50'yi aşacak----

TL mevduat faizi yüzde 50'yi aşacak

TL mevduat faizi yüzde 50'yi aşacak
26 Eylül 2023 - 04:50 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın KKM'den kademeli çıkışına ilişkin asgari faiz zorunluluğunu kaldırmasının ve agresif faiz politikasının TL mevduat faizlerinde yükselişe neden olacağı düşünülüyor.

Merkez Bankası'nın KKM'den kademeli çıkışa ilişkin yeni uygulama talimatında TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırmasıyla TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verilmesinin önü açıldı.Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre ekonomistler Merkez Bankası’nın agresif Faiz politikasının da desteğiyle TL mevduat faizlerinin yüzde 50’leri aşabileceğini söylerken, KKM faizlerinde bir miktar düşüş görülebileceği belirtiliyor.

KKM'de yeni uygulama

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı Banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

"Bankaların elleri rahatladı"

KKM'ye ödenen asgari faizin kaldırılmasının bankaların ellerini rahatlattığını söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış "Bu bankaların geleneksel TL mevduata dönüş hedeflerini tutturmaları için de önemliydi. Bankalar artık tasarruf sahiplerini KKM'den caydırma esnekliğine sahipler. Diğer taraftan piyasa mekanizması dışında zorlama bir uygulamanın daha kalktığını görüyoruz. Bu da ayrıca pozitif bir gelişme olarak algılanmalı” dedi.

TL mevduata geçiş için atılması gereken bir adım ancak olası bir kur şoku yaşanması halinde TCMB’nin mudilere ödeyeceği kur farkı eskiye göre daha fazla olacağı için bir parça riski de içinde barındırıyor.

TL mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor

Merkez Bankası tarafından açıklanan ağırlıklı ortalama TL mevduat faizi rakamlarına göre 15 Eylül haftasında bankalarca uygulanan 3 ay vadeli TL mevduat faizi oranı yüzde 41,87 olarak açıklanmıştı. Ancak ekonomistler Merkez Bankası’nın 21 Eylül’de aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizlerinin yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor.

Geçtiğimiz hafta yüzde 35 civarında önerilen faizlerin bu hafta yüzde 40’lar düzeyinde önerilmeye başlandığı belirtiliyor. Ortalama TL mevduat faizleri ise yüzde 30 ila 40 arasında değişiklik gösteriyor. Ekonomistler atılan adımların ve politika faizinin de etkisiyle önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin yüzde 50’yi geçebileceğini söylüyor.

Bankacılıkta yeni dönem: TL mevduat yarışı başlıyor

 

TL mevduat faizlerinde ters köşe

 

Merkez Bankası'ndan TL mevduatları için yeni teşvik

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • robot26 Eylül 2023 09:34

    Negatif faiz negatif faize devam kimse eksi getiriye parasını götürüp yatırmaz yüzde yüz üstü enflansyon olan en güvenilmez parasının zamanla pul olacak ülkeye yatırımcı falan gelmez

  • Erh26 Eylül 2023 07:58

    Yüzde elli faiz demek enflansyon karşısında eksi faiz getirisi demek matematik piyasada yaptıkları tamamen algı enflansyon yüzde yüzün üzerinde iken kimse enayi değil Tl yi dönem sonu yüzde elli eriterek bankaya bırakmaz faizin enflansyon üstüne çekilip reel faiz getirisi yüzde yüz üzerine çıkarılıp verilmesi şart gerisi hikaye