BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTıpta bir ilk: İnsanlara uygun organlara sahip domuz yetiştirildi!----

Tıpta bir ilk: İnsanlara uygun organlara sahip domuz yetiştirildi!

Tıpta bir ilk: İnsanlara uygun organlara sahip domuz yetiştirildi!
14 Şubat 2024 - 11:41 www.finansgundem.com

Japon girişimi PorMedTec, ABD'li biyoteknoloji firması eGenesis ile işbirliği yaparak tarihte bir ilki başardı. Projede, insanlar için kullanılmaya uygun organlara sahip olan üç domuz yavrusu başarıyla yetiştirildi.


PorMedTec'in ABD'li biyoteknoloji firması eGenesis ile birlikte geliştirdiği projede, organları insanlarda kullanılmaya uygun üç domuz yavrusu yetiştirildi.

Pazar günü doğan yavrular, bağışıklık sisteminin organları reddetmesi ve yabancı organ aktarımı için yoğun bir genetik mühendislik çalışmasının sonucu olarak dünyaya geldi.

Bu projede eGenesis'in ürettiği genetiği düzenlenmiş domuz hücreleri, bazı hücre klonlama teknikleri kullanılarak genetik açıdan modifiye edilmiş domuz embriyoları oluşturulmasında kullanıldı. Daha sonra da bu embriyolar, anne domuzun rahmine yerleştirildi. Sonuç olarak bu üç yavru, sezaryen doğum yöntemiyle dünyaya geldi.

16 BİN KİŞİ ORGAN BEKLERKEN YILDA YALNIZCA 400 ORGAN NAKLİ YAPILIYOR

Webtekno'dan aktarıldığına göre, bu gelişme, yaşanan organ bağışı krizi ile birlikte ele alındığında önemli bir atılıma dikkat çekmiş oluyor. Şu anda çalışmanın yapıldığı Japonya'da 16 bin kişi organ beklerken yılda yalnızca 400 organ nakli yapılıyor.

Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002-2023 yılları arasında 74 bin 704 organ nakli gerçekleştirildi. Ülkemizde organ bağışı bekleyen hasta sayısı da aynı araştırmada 33 bin 701 olarak açıklanmıştı.

Zenotransformasyon adı verilen, farklı türler arasında hücre ya da organ aktarımına dayanan yeni yöntemin, organ bekleyen hastalara umut olacağı düşünülüyor. (ekonomim.com)

Binlerce kişi organ nakli bekliyor

 

Organ nakli̇ne kovi̇d darbesi̇

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)