BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOrgan nakli̇ne kovi̇d darbesi̇----

Organ nakli̇ne kovi̇d darbesi̇

Organ nakli̇ne kovi̇d darbesi̇
31 Ağustos 2021 - 12:45 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisinin küresel sağlık sistemine verdiği zararların boyutları giderek artıyor. 22 ülkenin verilerinin incelendiği uluslararası bir çalışma, küresel salgın nedeniyle canlı organ nakillerinde endişe verici bir düşüş buldu.

Pandemi arttıkça hastaneler, Covid hastaları için yoğun bakım yataklarına ihtiyaç duyulması gibi kaynakların azalması ve nakil alıcılarını hastanede tedavi etmenin güvenli olup olmadığı gibi endişeler nedeniyle potansiyel olarak hayat kurtarıcı organ nakli ameliyatını ertelemek zorunda kaldı.

PANDEMİNİN İLK YILINDA ORGAN NAKİLLERİ YÜZDE 31 ORANINDA DÜŞTÜ

Lancet adlı bilimsel dergide yayımlanan ve 2021 Avrupa Organ Nakli Derneği (Esot) kongresinde sunulan uluslararası bir araştırma, 2019’da Covid-19’un ilk dalgası sırasında 22 ülkede insan donörlerden yapılan toplam böbrek, karaciğer, akciğer ve kalp nakli sayısının 2019 yılında yüzde 31 oranında düştüğünü gösterdi. Toplam düşüş, 2020'nin sonunda ise yüzde 16 düzeyinde kaldı.

Çalışmanın yazarları, "Bulgularımız, pandeminin ilk üç ayında dünya çapında organ nakli operasyonlarında belirgin bir azalma olduğunu ortaya koydu, kayıplar Haziran 2020'den sonra dengelendi. Ancak, Ekim'den Aralık 2020'ye kadar tekrar azaldı" açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte çalışmada, 100 Covid vakasının doğrulandığı yıldan başlayarak 2020'nin sonuna kadar her ülkede gerçekleştirilen nakil sayısına bakıldı. Bu rakamlar daha sonra bir önceki yılın aynı dönemine ait rakamlarla karşılaştırıldı.

EN YOĞUN DÜŞÜŞ JAPONYA'DA GERÇEKLEŞTİ

Sonuçlar, pandeminin etkisinin ülkeler arasında farklılık gösterdiğini gösterdi: o dönemde Kanada'da gerçekleştirilen organ nakillerinin sayısında 227 daha az organ nakline karşılık gelen toplamda yüzde 9,86'lık bir düşüş varken, bin 413 daha az nakil yapılan Japonya'da yüzde 66,71'lik bir düşüş oldu.

22 ülkenin tümü birlikte alındığında, 8 bin 560 daha az nakile karşılık gelen yüzde 19,14'lük bir düşüşle böbrek nakli en çok etkilenen organ oldu. Ekip, bunun “muhtemelen bu ameliyatın hemen hayat kurtarıcı olmayan doğası ve prosedürleri erteleme olasılığı nedeniyle” olduğunu söyledi.

Öte yandan, araştırmacılar, "Veriler ayrıca, canlı bağışçıların hastanelerde Covid'e maruz kalmasıyla ilgili endişeler nedeniyle, yaşayan bağışçı sayısının, ölen bağışçı sayısına göre oldukça gösteriyor. Bazı bölgelerde canlı donör böbrek ve karaciğer nakilleri tamamen durduruldu” dedi.

ABD'de aşı karşıtı özgürlük mitingi organizatörü koronadan öldü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)