BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB rezervleri rekor seviyeye nasıl ulaştı?----

TCMB rezervleri rekor seviyeye nasıl ulaştı?

TCMB rezervleri rekor seviyeye nasıl ulaştı?
12 Aralık 2023 - 15:01 www.finansgundem.com

Merkez Bankası rezervleri 140,1 milyar dolarla rekor kırdı. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, rezervleri rekor seviyeye çıkmasını, bankaların dış borç çevirme oranlarının son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaşmasına bağladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 1 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 656 milyon dolar artışla 140 milyar 149 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasaların olumlu karşıladığı rezerv artışlarını eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Kara, bankaların dış borç çevirme oranlarındaki artışı gösteren grafikle birlikte yaptığı yorumda, "Bankaların dış borç çevirme oranları son yılların en yüksek düzeyine geldi. Kasım-aralık verisi (TCMB rezervleri) açıklandığında daha da arttığını göreceğiz. TCMB rezervlerinde son dönemde gözlenen artışın temel nedeni bu" dedi.

Kara, açıklamasını şu örnekle detaylandırdı:

"Bankanın borç çevirme oranının %100 olması 100 birim borcunun vadesi geldiğinde 100 birim tekrar borçlanması anlamına gelir. Bu durumda ülkeye giren net döviz sıfırdır. Şimdi diyelim bankanın borç çevirme oranı %110'a çıksın. Bu durumda banka 100 birim borcunun ödemesi geldiğinde 110 birim borçlanıyor demektir. Yani ülkeye 10 birim ilave döviz getirmiştir."

Rezerv artışını, bankaların dış borç çevirme hamleleriyle, "İhracatçılardan alınan dövizin satılmasına gerek kalmamış" şeklinde yorumlayan Prof. Dr. Kara, bu durumun negatif algılanmaması gerektiğine işaret ederek, "Bankalar eskiye göre daha rahat döviz bulabiliyorlar demek" değerlendirmesini yaptı.

TCMB rezervlerinde tüm zamanların rekoru! 140 milyar dolar aşıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)