BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB: İmalat sanayide yatırımların artacağı öngörülüyor----

TCMB: İmalat sanayide yatırımların artacağı öngörülüyor

TCMB: İmalat sanayide yatırımların artacağı öngörülüyor
24 Kasım 2023 - 10:20 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2023 yılı Güz dönemi anket sonuçlarına göre İmalat sanayi genelinde şimdiye kadar yapılan ve yılın son döneminde yapılması planlanan yatırımların artacağı öngörülüyor

İmalat sanayi genelinde, 2023 yılında şimdiye kadar yapılan ve yılın son döneminde yapılması planlanan yatırımların 2022 yılına göre artacağı öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2023 yılı Güz dönemi anket sonuçlarını açıkladı.

Açıklama şu şekilde:

2023 yılı Güz dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 işyerinin İktisadi Yönelim Anketi kapsamında sorulan yatırım eğilimi sorularına verdikleri yanıtlar toplulaştırılarak üretilmiştir.

2023 yılı Güz dönemi anket sonuçlarına göre, imalat sanayi genelinde, 2023 yılında şimdiye kadar yapılan ve yılın son döneminde yapılması planlanan yatırımların 2022 yılına göre artacağı öngörülmektedir.

2023 yılında yapılması öngörülen yatırımların geçtiğimiz yıla göre değişimi işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm büyüklük gruplarında artış öngörüldüğü, en düşük artışın üretimde çalışan sayısı 250 ile 499 arasında olan işyerleri tarafından beklendiği gözlenmektedir.

İmalat sanayi genelinde, 2024yılında yapılması öngörülen yatırımların 2023yılına göre artacağı beklenmektedir(Grafik 2). Tüm büyüklükgruplarıtarafından2024 yılındayatırımharcamalarınınartacağıbeklenmekte, ancakartışbeklentilerininüretimde çalışansayısı250 ile499 arasındaolanişyerlerindeoldukçadüşükolduğugözlenmektedir.

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2023yılında imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok üretimde verimliliğin artırılmasınayönelik olduğu, onu sırasıyla, yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi,üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlenmektedir.

İşyerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2023 yılındaki yatırımlarınüretimde çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri içindahaçoküretimde verimliliğin artırılması,diğertüm büyüklük gruplarındaisedaha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesiamacınayönelik olduğu görülmektedir.

2024yılında da imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok üretimde verimliliğin artırılmasınayönelik olacağı, onu sırasıyla yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi,üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörülmektedir.

Yatırımları artıran unsurlar 2023ve 2024 yılları için değerlendirildiğinde, imalat sanayi genelinde talep faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en önemli unsur olduğu görülmektedir (Grafik 5 ve 6). Yatırımları artıran faktörlerin uzun dönem ortalamaları incelendiğinde ise son yıllardatalep faktörünün payının azaldığı, diğer faktörlerin payının ise arttığı gözlenmektedir.

Kapasite kullanım oranı arttı

 

Reel sektör güveni kasımda geriledi

 

Kurulan şirket sayısı azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)