BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB enflasyona nasıl tepki verecek?----

TCMB enflasyona nasıl tepki verecek?

TCMB enflasyona nasıl tepki verecek?
04 Mart 2024 - 15:51 www.finansgundem.com

Beklentilerin üzerinde açıklanan şubat enflasyon verileri sonrası, ekonomistler reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve TCMB'nin üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07'ye yükseldi.

Enflasyonun yüzde 70'lere yaklaşmasının ardından ekonomistler fiyat artışlarına ilişkin baskıların şubatta canlılığını koruduğunu belirtirken negatif reel faizlere vurgu yaparak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artabileceğini ifade etti.

Mayısta zirve yapacak

Enflasyon ile mücadele kapsamında politika faizini yüzde 45'e yükselttikten sonra geçen ay gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirterek faizi sabit tutan TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında bulunmuştu.

TCMB, yıllık enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyor.Sözcü'de yer alan habere göre, ekonomistlerin genel beklentisi ise enflasyondaki düşüşün daha sınırlı olacağı yönünde.

Ekonomistlerden sıkılaşma uyarısı

Enflasyon baskılarının şubat ayında gücünü koruduğuna dikkat çeken Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Liam Peach yayımladığı değerlendirmede, "Çekirdek enflasyondaki baskının önümüzdeki aylarda bu şekilde devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın tekrar faiz artırımlarına başlaması olasılığı yükselecektir" dedi ve baskıların martta da canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin "belirgin düzeyde" artacağını ifade etti.

InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys Türkiye'nin enflasyon seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirtti. Matys, "Bu kadar negatif reel faiz oranlarıyla, enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için para politikasının yeterince sıkı olmadığı iddia edilebilir" dedi. 

Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise, "Türkiye'nin enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz, Merkez Bankası'nın Faiz oranlarını daha fazla artırmasına henüz izin vermeyecektir. Önümüzde yüzde 70'i aşan artış ihtimalleri varken, politika faizlerinin yılın üçüncü çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde tutulmasını ve bu arada alternatif araçlarla ek sıkılaştırma yapılmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon şubatta yüzde 4.53 arttı

 

DİSK-AR: Yoksulun gıda enflasyonu yüzde 111.7

 

Şimşek: Enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)