BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTBB deprem sonrası atılan adımları açıkladı----

TBB deprem sonrası atılan adımları açıkladı

TBB deprem sonrası atılan adımları açıkladı
05 Şubat 2024 - 10:22 www.finansgundem.com

TBB, 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılması amacıyla yapılan çalışmaları açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaraları sarılması amacıyla yapılan çalışmaları açıkladı.

TBB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Birçok vatandaşımızı ve değerli çalışma arkadaşımızı kaybettiğimiz, milletçe derin bir üzüntü yaşadığımız Kahramanmaraş ve çevresindeki, toplam 11 ilde meydana gelen, büyük hasara ve can kaybına yol açan 6 Şubat deprem felaketinin derin üzüntüsünü hala taşımaktayız. 

Bankacılık sektörü tarafından, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan asrın felaketinin hemen ardından, depremden etkilenen vatandaşların, banka çalışanlarının ve müşterilerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına, yaralarının sarılmasına öncelik verilmiştir. Finansal hayatın bir an evvel normale döndürülmesi, müşterilere ve tüm paydaşlara hızlı ve güvenilir bir şekilde bilgi akışını sağlamak amacıyla bölgede görevlendirilmiş resmi kurum temsilcileriyle etkili bir iletişim altyapısı oluşturulmuştur. Alınan ilk aksiyonlarla deprem bölgesindeki bankacılık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi ve ödeme sisteminin sağlıklı olarak çalıştırılması sağlanmıştır. Deprem yardımlarının ödenmesine aynı hafta içinde başlanması, finansal hayatın devamı açısından çok önemli bir adım olmuştur. 

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim kurulu, depremin yaşandığı günün sabahında toplanarak, felaketin ekonomik etkilerini sınırlandırmak ve bölgenin en hızlı şekilde normal hale dönmesine katkıda bulunmak amacıyla tavsiye kararları almıştır. Depremden zarar gören ve ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde Bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının ötelenmesi, borçların ödenmesinde ve/veya kendilerine finansman olanakları sağlanmasında, müşteri özelinde değerlendirilmek üzere gerekli ek kolaylıkların sağlanması üyelere tavsiye edilmiştir. Ayrıca mücbir halin yaşandığı mahalde ikametgahı/işyeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılmasına karar verilmiştir. Böylece depremden etkilenen müşterilerimizin finansal kaygıları en alt seviyeye indirilmiştir.  

Yönetim Kurulumuzun depreme özel ikinci toplantısı 14 Şubat 2023 tarihinde yapılmış olup, geçen bir hafta içindeki gelişmelere istinaden alınması gereken ek tedbirler hızla hayata geçirilmiştir. Bankacılık hizmetlerinin bazılarından 2023 yılı boyunca ücret ve komisyon alınmamasına, vadesi geçen kredilerin tahsili, haciz, icra, takip vb. idari uygulamalarla ilgili olarak idari ve hukuki açılardan her türlü kolaylığın sağlanmasına, diğer taraftan depremde vefat eden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçlarının silinmesine karar verilmiştir. 

Depremden etkilenen bölgede faaliyet gösteren şubelerin yüzde 73’ü, ATM’lerin yüzde 34’ü deprem nedeniyle hizmet dışı kalmıştır. Bölgedeki toplam 916 şubeden 407 tanesi, toplam 4.345 ATM’den 1.087 tanesi faaliyet gösteremeyecek ölçüde zarar görmüştür. Bankacılık sektörü tarafından kamu kurumları ile iş birliği içinde yürütülen faaliyetlerin sonucunda, bankacılık faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülmesi sağlanmıştır. Faaliyetteki şube ve ATM sayısının gelişimine bakıldığında alınan hızlı aksiyonların sonuçları görülmektedir. 

Depremi izleyen ilk hafta içinde (14 Şubat itibarıyla) toplam 49 adet mobil şube ve konteyner şubenin de yardımıyla, bölgenin hemen her yerinde en az bir kanalla bankacılık hizmeti sunulabilir hale gelmiştir.

Depremden yaklaşık üç ay sonra, nisan ayı sonunda bankacılık hizmeti deprem öncesi seviyesine yaklaşmıştır. Uzaktan kanallarla verilen bankacılık hizmeti kesintisiz devam ederken; fiziksel şubeler, geçici/konteyner şubeler ve ATM’ler aracılığıyla sağlanan bankacılık hizmetleri ile bölge, deprem öncesi hizmet seviyesine yakın hale getirilmiştir. 

Ekim ayı sonunda ise toplam 736 şube, 3.991 ATM ve toplam 117 adet mobil/konteyner şube desteğiyle bankacılık sektörü bütün kanallarıyla yaygın hizmet verebilir duruma gelmiştir.

Deprem felaketinin ardından bankacılık sektörü tarafından bölgeye finansman desteği sürekli olarak sağlanmıştır. Bölgeye sağlanan kredilerin büyümesi Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Deprem gününden ekim ayı sonuna kadar Türkiye genelinde ticari krediler yüzde 32 büyürken deprem bölgesindeki büyüme yüzde 36 olmuştur. Bireysel kredilerde de bölgenin kredi büyümesi Türkiye genelinden 10 puan daha yüksek olmuştur.

Üyelerle haftalık düzenlenen toplantılarda sektör tarafından sürdürülen faaliyetler, bölgesel ihtiyaçlar ve toplumsal yardım talepleri gibi konularda koordinasyon sağlanmıştır. Bu çerçevede, Üyelerimiz tarafından nakdi yardımların yanı sıra, yardım araçlarının ihtiyaç olan bölgelere yönlendirilmesi, yemek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması ve Ramazan Ayı süresince iftar yemekleri düzenlenmesi çalışmaları gibi ayni yardımlar da yapılmıştır. 

Tüm kurumların yüksek bir çaba, koordinasyon ve iş birliği içinde çalışmasının depremin zorluklarının aşılmasında önemli bir katkı sağladığına inanıyoruz. Vefat eden vatandaşlarımızı ve meslektaşlarımızı felaketin yıl dönümünde rahmetle anıyor, yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. 

Depremin yaralarını sarmak için iş birliği içinde olduğumuz kişi ve kurumlara, emeği geçen tüm sektör çalışanlarına ve Üyelerimize çabalarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

TBB Başkanı Çakar'dan faiz ve dolar/TL tahmini

 

TBB Başkanı Çakar: Bankacılık sektörü dengeli ve sağlıklı bir bilançoya sahip

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)