BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTatil planları iptal mi oluyor?----

Tatil planları iptal mi oluyor?

Tatil planları iptal mi oluyor?
15 Haziran 2022 - 16:41 www.finansgundem.com

Tatil severler bunca zaman bekledikleri tatil planlarını bir sonraki yaza ertelemek zorunda kalabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tatil planı yapanlar artan maliyetlerden oldukça rahatsız. Şimdilik planlarda bir iptal gözükmüyor ancak ekonomik gidişat, tatil planlarının askıya alınabileceğini gösteriyor.

Birçok sohbetin konusu artık güneş, kum ve sörf değil. Cnbc’den Monica Buchanan Pitrelli’nin haberine göre, bunlar yerine insanlar sohbetlerinde artan enflasyondan, yakıt maliyetlerinden ve uçuş iptallerinden bahsediyor. Bu durum, uzun zamandır beklenen 2022 yaz tatili planlarını sekteye uğratabilir.

Tatil planları iptal mı ediliyor?

Sosyal medya analiz şirketi Sprout Social’a göre, Twitter’da gerçekleştirilen seyahat sohbetleri Nisan ayından Mayıs ayına kadar geçen kısa sürede yüzde 75 oranında azalmış durumda. Benzin fiyatları ve olumsuz seyahat sohbetleri ise kış aylarından itibaren yüzde 680 oranında artış göstermiş. Yine de sektör paydaşları, yaz tatillerine ilişkin görünümün güçlü kalmaya devam ettiğini belirtiyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Melbourne merkezli bir seyahat firması olan Intrepid Travel CEO'su James Thornton tatil planlarının iptal edilip edilmediği sorusuna ‘hayır’ cevabını veriyor. Şu ana kadar gerçekleşen iptal oranının geçen yıllardan çok farklılık göstermediğini söyleyen Thornton, maliyetlerdeki artışa rağmen tatil rezervasyonlarında iki kat artış yaşandığını belirtiyor. Mastercard Ekonomi Enstitüsü Baş Ekonomisti David Mann da özellikle dünyanın Asya-Pasifik gibi yakın zamanda yeniden canlanan bölgelerinde yüksek fiyatların tatil planı yapanları durdurmayacağı görüşünde.

İptal yerine değişiklik

Pazarlama teknolojisi şirketi Zeta Global’in yetkilisi Eric Bamberger, insanların tatil planlarını iptal etmek yerine, fiyat artışları ve ek maliyetlere uyum sağlayabilecekleri değişikliklere yöneldiklerini belirtiyor. Buna göre, kaplıca gibi kişinin bir parça şımarabilmesini sağlayan seyahatlere talep artarken, müze ve milli parklara yönelik yapılan eğitim amaçlı seyahatlere ilgi ise yüzde 50’den fazla düşmüş durumda. ABD’de benzin fiyatlarının en yüksek olduğu Kaliforniya, Oregon ve Washington gibi yerlerde kiralama oranlarında ise hızlı bir düşüş yaşanıyor. Bamberger, buna rağmen Las Vegas’taki otellerin doluluk oranının yüzde 95’i bulduğunu sözlerine ekliyor.

ABD’lilerin uluslararası seyahat seçeneklerine olan ilgisi ise Mayıs ayında yüzde 200’ün üzerinde arttı.

ABD’li tüketicilerin yüzde 74’ü seyahatten tasarruf etmenin yollarını arıyor. Artan maliyetler de seyahat harcamalarını etkiliyor. Zeta Global’e göre tüketiciler, normalde ödediklerinden en az yüzde 25 daha ucuz ulaşım, otel ya da tatil seçeneklerine odaklanıyor.

Ne olursa olsun tatile çıkacağım

Öte yandan, Expedia CEO'su Peter Kern ise pandemi süresince hizmet ve seyahatler için ayrılmış çok fazla tasarruf ve eksik harcama olduğunu ve insanların tek odaklandıkları noktanın daha fazla harcamak olduğunu gözlemlediklerini belirtiyor. Şu ana kadar ucuz tatil seçeneklerine yönelimin de sanıldığı kadar yüksek bir oranda gerçekleşmediğini belirten Kern, enflasyonun etkisinin daha fazla hissedilmesi halinde ise tatil planlarının değişikliğe uğrayabileceğini ancak iptal edileceğini düşünmediğini belirtiyor.

Tüketicilerin kredi kartı kullanımları üzerinden konum ve işlem verilerini izleyen Zeta Global’e göre, art arda gelen iki aylık düşük talebin ardından ABD’li tüketicilerin özellikle iş seyahatlerine yönelik ilgisi Mayıs ayında yüzde 365 oranında artış gösterdi. ABD’lilerin uluslararası seyahat seçeneklerine olan ilgisi ise şirkete göre Mayıs ayında artış gösterdi. Asya, Avrupa ve Güney Amerika’ya yönelik seyahat taleplerinde bu artış oranı yüzde 200’ün üzerinde seyretti. Bunda, korona virüs testi şartlarının kaldırılmasının da etkisi olduğu düşünülüyor.

İngilizler için Türkiye’de tatil sudan ucuz

 

Rekor enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)