BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRekor enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi----

Rekor enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi

Rekor enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi
11 Haziran 2022 - 13:15 www.finansgundem.com

ABD'de dün açıklanan rekor enflasyon, Fed'in agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirdi.

ABD'de dün enflasyon rakamları açıklandı. Ülkede enflasyon piyasa beklentilerinin aksine mayısta ivme kazanırken, mart ayında yüzde 8,5 ile Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıkan enflasyon, nisan ayında yüzde 8,3 ile gösterdiği yavaşlamanın ardından yeniden 41 yılın zirvesine çıktı.

Enflasyonun zirve yaptığına dair umutlar kırıldı

Son veriler, enflasyonun mart ayında zirve yaptığına dair umutları kırarken, Fed'in agresif para politikasına daha uzun süre devam edeceğine yönelik beklentileri artırdı.

Fed'in gelecek hafta gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi gelen enflasyon verileri, bankanın 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri güçlendirdi.

Piyasalarda haziranın yanı sıra temmuz ve eylül aylarında da 50 baz puanlık faiz artırımları fiyatlanırken, 75 baz puanlık Faiz artışına ilişkin beklentiler de yeniden gündeme geldi.

Fiyat baskılarının artmaya devam edeceğine dair artan riskler olduğuna işaret eden analistler, son enflasyon okumasının resesyon riskini de artırdığını belirtti.

"75 baz puanlık faiz artışı söylentilerini yeniden alevlendirebilir"

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Ryan Sweet de mayıs ayı enflasyon verilerinin Fed'in beklentileriyle pek uyumlu olmayacağını ancak bunun politika yapıcıların panik yapması ve gelecek hafta faiz oranlarını 50 baz puandan fazla artırması gerektiği anlamına gelmediğini söyledi.

Sweet, "Fed, gelecek birkaç toplantıda agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmaya devam edecek, ancak mayıs ayı tüketici fiyat endeksi bu aydan sonra 75 baz puanlık faiz artışı söylentilerini yeniden alevlendirebilir." dedi.

Ryan Sweet, mayıs ayı enflasyonun "sıcak" gelmesinin ardından Fed yetkililerinin açıklamalarının önem taşıdığını vurguladı.

"Tahminlerimizde değişiklik yok"

Benzin fiyatlarındaki yükselişe dikkati çeken Sweet, "Pompadaki rahatlamanın yakında gerçekleşmesi pek mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Sweet, bu dönemin 1970 ve 1980'lerin yüksek enflasyon dönemleriyle karşılaştırılmasının doğru olmadığını belirterek, bu dönemde enflasyonun yüksek olmasının nedenlerinden birinin tedarik zinciri sorunları olduğunu, sadece yüksek enerji fiyatlarının bir benzerlik oluşturduğunu ifade etti.

Risklerin yukarı yönlü olduğuna dikkati çeken Sweet, ancak varsayımın arz tepkisinin küresel enerji fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak kadar güçlü olduğu yönünde olduğunu aktardı.

Sweet, "Mayıs TÜFE, Fed'in gelecek iki toplantının her birinde 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğine yönelik tahminimizi değiştirmiyor, ancak eylül ayında 50 baz puanlık bir artışa dair öznel olasılığımızı artırıyor." dedi.

"Enflasyonun umduğumuz kadar düşmeme riski gerçekleşti"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley ise enflasyon "sürprizinin" daha fazlasını yapması için Fed üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

Knightley, "Korktuğumuz gibi enflasyonun umduğumuz kadar düşmeme riski gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

Talebin ABD ekonomisinin arz kapasitesini geçmeye devam ettiğine dikkati çeken Knightley, arz faktörlerinin kısa vadede iyileşmeye dair çok az işaret göstermesiyle birlikte devam eden faiz artışlarıyla denklemin talep tarafını azaltma yükünün Fed'de olduğunu ifade etti.

Knightley, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında geri adım atma belirtisi göstermediğini, Çin'deki karantina önlemlerinin hafiflediğini ancak ülkenin sıfır Kovid-19 stratejisinin devam ettiğini ve ücretlerdeki keskin artışa rağmen ABD'de iş gücüne katılımın tarihsel standartlara göre düşük kalmaya devam ettiğini belirterek, talebi arz ile dengeye getirme görevinin Fed'e düştüğünü aktardı.

James Knightley, haziran ve temmuz aylarında 50 baz puanlık artışlarla birlikte daha fazla faiz artırımının "denklemin talep tarafını azaltmak" için geleceğini kaydetti.

ABD'de enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyonu körüklemeye devam ediyor

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Biden: Enflasyon gerektiği kadar keskin ve hızlı düşmüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)