BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTahıl alımında Türkiye'ye ayrıcalık ----

Tahıl alımında Türkiye'ye ayrıcalık

Tahıl alımında Türkiye'ye ayrıcalık
24 Temmuz 2022 - 08:45 www.finansgundem.com

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'yı tahıl koridoru için aynı masada buluşturmayı başarırken, iki ülkenin heyetlerinin tahıl ihtiyacını karşılaması konusunda Türkiye'ye öncelik tanınarak daha avantajlı fiyatlardan temin edileceğine dair söz verdiği belirtildi.

Türkiye'nin tahıl koridoru açılması konusundaki diplomatik zaferi meyvelerini vermeye bayladı. İyi niyet göstergesi olarak Türkiye'nin tahıl ürünleri ile ilgili taleplerinin ayrıcalıklı olacağı ve Türkiye'ye satılacak ürünlerin dünya piyasasına verilecek fiyattan daha düşük tutulacağı ifade edildi.

İki ülke bakanlarının bu konuda Türk yetkililere söz verdiği belirtildi. Böylece Türkiye'nin kendi iç piyasasında ihtiyacı olan tahıl ürünlerini diğer ülkelerden daha önce ve daha avantajlı fiyatlardan temin edebileceği kaydedildi.

Anlaşma çerçevesinde önce İstanbul'a gelecek olan tahıl gemileri buradan dünyaya açılarak ihtiyacı olan ülkelere satılacak.

TAKİBİ İHA'LAR YAPACAK

Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşma kapsamında, 15 milyar dolar değerinde 25 milyon ton tahıl dünyaya sevk edilecek.

Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı. Tahıl sevkiyatının kontrolü, İstanbul'da kurulacak koordinasyon merkezinden gerçekleştirilecek.

Buna göre, gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak.

Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek, Rus gemilerine el konulmayacak.

TÜRKİYE'YE AVANTAJLI FİYAT

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, anlaşmaya arabuluculuk yapan Türkiye'nin tahıl ürünleri temininde avantaj sağladığını kaydederek, "Her iki bakan Türkiye'ye fiyat ve öncelikli alım konusunda avantaj sağlanacağını şifahen ifade ettiler.

Dolayısıyla kendi ihracatımız için almak istediğimiz tahılı da avantajlı fiyattan alabileceğiz. Tabii hangi ülkeye ne kadar ve hangi fiyattan satacaklarını kendileri belirleyecek.

Türkiye bu anlaşma ile sekretarya görevi üstlenmiş oldu. Şimdi Türkiye o iki ülkenin başka ülkelerde yapacağı ticarette onların sanki yurtdışı temsilcilikleri gibi bir katkıda da bulunacak.

Bu, Türkiye'nin dünya ticaretindeki tecrübesini paylaşması anlamında iki ülkeye fayda sunacak" dedi. (Sabah-Betül Şimşek / Betül Alakent)

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması dünyada nasıl yankılandı?

 

Tahıl koridoru için tarihi anlaşma: İmzalar Dolmabahçe'de atıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)