BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSVB’nin boşluğunu başka bir banka mı dolduracak?----

SVB’nin boşluğunu başka bir banka mı dolduracak?

SVB’nin boşluğunu başka bir banka mı dolduracak?
15 Mart 2023 - 14:48 www.finansgundem.com

SVB’nin iflası sonrası startup’ların ve risk sermayedarlarının başka bir bankaya ihtiyaç duyması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Silicon Valley Banking iflasını konuşuyor. Krizin bankacılık sektörüne yayılmasından endişe edilirken, özellikle teknoloji merkezli startup’ları destekleyen bankanın yerini kimin alacağı da merak edilenler arasında.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası, risk sermayedarlarını ve startup’ları, kendilerini ve iş yapış şekillerini SVB kadar anlayan bir başka kurum bulmak için çabalamak zorunda bıraktı.

Yeni banka

MarketWatch’tan Claudia Assis ve James Rogers’ın haberine göre, startup'ların ve risk sermayedarlarının (Venture Capitalist - VC) başka bir Silicon Valley Bank’e ihtiyacı var gözüküyor. Ancak başka bir bankanın bu boşluğu doldurabileceğinden şüphe ediliyor.

Silicon Valley Bank'in çöküşü, risk sermayedarlarını ve startup’ları, işlerini SVB kadar derinlemesine anlayan bir yer bulmak için çabalamaya itiyor.

Silikon Vadisi'nin tuhaflıklarına odaklanan yeni bir bankanın ortaya çıkma yollarından bazıları arasında Silicon Valley Bank'ın yeni bir sahibinin olması, çöken bankanın parça parça satın alınması ve başka bir küçük bankanın boşluğu doldurmak için pazara geri dönmesi gösteriliyor.

ABD'li bankacılık düzenleyicileri, ana şirket SVB Financial Group'un sermaye artırmaya ve bilançosunu desteklemeye çalışmasının hemen ardından, mevduatlardaki ani düşüşle birlikte Cuma günü Silicon Valley Bank'a el koydu. Düzenleyiciler hafta sonu bankayı açık artırmaya çıkarmaya çalıştılar ve The Wall Street Journal’da Pazartesi günü geç saatlerde başka bir açık artırma planlandığı bildirildi.

Hafta sonu yüzlerce risk sermayesi şirketi, yeni bir sahip bulunup bulunmadığını görmek için SVB’ye akın etti. Y Combinator İcra Kurulu Başkanı Garry Tan, bankanın çöküşünü startup'lar için ‘yok olma düzeyinde bir olay’a benzetti.

Bir fare tıklamasıyla mümkün değil

Santa Clara University'de özel sermaye, girişimcilik finansmanı ve banka konsolidasyonu üzerine çalışan bir profesör olan Robert Hendershott, Silicon Valley Bank'ta çalışan bankacıların, bazı eski müşterileri için uygun olabilecek başka işler bulmalarının muhtemel olduğunu söyledi.

Startup'ların iş yapmak için yeni bankalar arayabileceği ancak bunun muhtemelen biraz zaman alacağı öngörülüyor. Hendershott, “Milyonlarca dolar değerinde bir bankacılık ilişkisi oluşturmak bir fare tıklamasıyla mümkün değil. SVB’nin eski halini yeniden yaratmak hemen mümkün olmayacak. Bu olasılık bu hafta gerçekleşmeyecek ve bu ay da gerçekleşmeyecek” şeklinde görüş bildiriyor.

Hendershott ayrıca, “Dünyayı değiştirmeye ve milyar dolarlık işler yaratmaya çalışıyorlar, oysa daha tipik bir işletme, yatırımları için daha yüksek faiz oranları arıyor olabilir” diyor.

SVB'nin kimsenin sunmadığı kadar kişisel bir hizmet sunduğunu söyleyen Hendershott, “Ulusal bir bankada nihai karar mercii ile konuşmazsınız. JPMorgan'daki hiçbir bankacının Jamie Dimon ile doğrudan bir bağlantısı yoktur, arada birçok katman bulunur” şeklinde konuşuyor.

Hendershott, Silicon Valley Bank'ın ‘son derece tanınmış’ olduğunun ve Silikon Vadisi'nin tüm evrimi boyunca orada olan bir banka olduğunun altını çiziyor. Hendershott yine de, “Yeri doldurulamaz değil, hiç kimse dramatik bir şekilde acı çekmeyecek. Ama herkes biraz acı çekecek” diyerek sürecin geleceği hakkında ipuçları veriyor.

Bizi anlayan ortaklara ihtiyacımız var

Teknoloji girişimi Endor Labs'ın CEO'su ve kurucu ortağı Varun Badhwar da benzer bir düşünceye sahip. Badhwar, “Silicon Valley Bank, başlangıç sektörünün ihtiyaçlarına hevesle uyum sağladı. Neden herkes Silicon Valley Bank'a yöneldi? İşimizi herkesten daha iyi anladılar. Bunu anlayan ortaklara ihtiyacımız var” şeklinde konuşuyor.

Diğer bankalardan bazılarının işi daha iyi anlamak için adım atacağını uman Badhwar, “İlk üçte ve ilk beşte yer alan bankalar bunu başarmaya çalışıyor ancak ihtiyaç duyduğumuz şekilde bizi desteklemek için daha kat edecekleri çok yol var” diyor.

Eski teknoloji şirketi çalışanı ve gazeteci Sherrell Dorsey, Silicon Valley Bank'ın “Siyah ve kahverengi insanlara karşı ayrımcılık yapan büyük finans kurumlarına bir alternatif olduğunu” ifade ediyor. Dorsey, “Güvenmediğiniz bankalarla nasıl gidip çalışabilirsiniz ki?” diyor.

Dorsey ayrıca, bu bankacılık karmaşasının ‘çeşitliliğe değer vermeyen bir pazarda devam eden para toplama zorluğunu’ artırdığını, özellikle de siyahi kurucular için girişim fonlarının geçen yıl yüzde 36’lık genel ortalamaya kıyasla yüzde 45 oranında düştüğü bir ortamda bunun pek mümkün olmadığını ifade ediyor.

Comerica, Wells Fargo ve Neuberger Berman, SVB’nin koltuğuna aday olabilir

Alternatif yatırımlar için online bir pazar olan Yieldstreet'in kurucusu ve CEO'su Milind Mehere'nin aklında ise konu startup’ları desteklemeye geldiğinde Silicon Valley Bank’in bıraktığı boşluğu doldurabilecek birkaç Banka adayı bulunuyor. Mehere, Comerica, Wells Fargo ve özel yatırım şirketi Neuberger Berman'dan örnekler vererek girişim desteği sunan ‘tonlarca banka’ olduğunu söylüyor. Yieldstreet’in Silicon Valley Bank ile bir iş ilişkisi bulunmuyor. Mehere, “Önümüzdeki üç ila altı ay içinde kısa vadeli bir kesinti olacak mı? Evet. Fakat bu boşluk doldurulabilir mi? Kesinlikle” şeklinde konuşuyor.

Emekleme döneminde olan startup’lardan TSVC'nin kurucu ortağı Eugene Zhang, firması tarafından desteklenen 100'den fazla girişimin Silicon Valley Bank kullandığını, ancak risk sermayesi ve başlangıç endüstrisi için East West Bank ve Union dahil olmak üzere başka bankacılık alternatifleri olduğunu söylüyor.

Zhang, “İleriye dönük olarak daha çeşitli taktikleri tercih ediyoruz. Belki iki banka kullanacağız, belki de üç” diyor. Bunun lojistik açıdan ideal olmadığını bildiğini söyleyen Zhang, “Ancak güvenlik önemli olduğu için ödün vermelisiniz” diyor.

Çeşitlendirme stratejisine ihtiyaç var

Silicon Valley Bank'ı kullanan 'çok sayıda’ girişimi destekleyen Silikon Vadisi merkezli girişim kolu National Grid Partners'ın başkanı olan Lisa Lambert, çeşitlendirme stratejisine duyulan ihtiyaç konusunda hemfikir. Lambert, bankanın benzersiz olduğu konusunda da hemfikirdi: “Silikon Vadisi, bir Silicon Valley Bank olmasaydı aynı şekilde olamazdı. İşi kazandılar ama varlıkları ve borçları yanlış yönettiler” şeklinde konuşuyor.

Lambert, Silicon Valley Bank'ın yaptığı gibi müşterilerin tüm sermayelerini tek bir bankada tutmalarını zorunlu kılan uygulamaların ise artık sonuna gelindiğini düşündüğünü ifade ediyor. Lambert, insanların VC ve startup topluluğunun yarattığı 'değeri hatırlamasını’ ve sektöre güç vermeye ‘iştahı olan’ bankaların devam etmesini umduğunu söylüyor.

California, Oakland merkezli Beneficial State Bank’in CEO'su Randell Leach ise Silikon Vadisi ve teknoloji endüstrisi için yıllarca çalışan ekosistemi değiştirmenin zor olacağını söylüyor. Leach, “Yolculuğu ateşleyen risk sermayedarları onu bir anlamda mahvetti” diyor.

Devlet tahvilleri bankaları zehirliyor mu?

 

Bankalardaki paralar ne kadar güvende?

 

Moody's, ABD bankacılığına dair görünümünü revize etti

 

AB, ABD'deki banka iflaslarının yayılmasını beklemiyor

 

Küresel banka hisseleri toparlanıyor

 

SVB'nin çöküşü diğer ABD bankalarına yaradı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)