BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSuudi Varlık Fonu en çok yatırım yapan devlet varlık fonu oldu----

Suudi Varlık Fonu en çok yatırım yapan devlet varlık fonu oldu

Suudi Varlık Fonu en çok yatırım yapan devlet varlık fonu oldu
01 Ocak 2024 - 11:52 www.finansgundem.com

Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu 2023'te 31,5 milyar dolar harcayarak en çok yatırım yapan devlet varlık fonu oldu.

Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu'nun (PIF) yatırım harcamaları, 1 Ocak'ta yayınlanan bir rapora göre, geçen yıl dünya çapında egemen varlık fonları tarafından harcanan yaklaşık 124 milyar doların yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Global SWF'nin yıllık ön raporuna göre, PIF 2023'te 31,5 milyar dolar harcadı. Tüm egemen varlık fonları ise 123,8 milyar dolar harcama yaptılar.

Geçtiğimiz yıl küresel hisse senetlerinde yaşanan güçlü yükseliş, dünya genelinde devlet varlık fonları tarafından yönetilen varlıkların 11,2 trilyon dolara ulaşmasına yardımcı oldu.

Rapora göre, yeşil hidrojenden lityum madenciliğine kadar enerji dönüşümüne yönelik devlet kontrolündeki toplam harcama da 2023 yılında 25,9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

Buna rağmen, geçen yıl varlık fonlarının toplam harcamaları 2022'nin %21 altında gerçekleşti.

Global SWF Genel Müdürü Diego Lopez raporda, "Bu durum aşırı temkinli bir yaklaşıma işaret ediyor olabilir, zira bu kurumlar arasında işe koşulacak sermaye sıkıntısı yok" dedi.

Son altı yıldır varlık fonlarının harcamalarına öncülük eden Singapur'un GIC'ı, ülkenin merkez bankasından gelen 144 milyar dolarlık girişe rağmen 2023'te %48 daha az yatırım yaptı.

Küresel SWF raporuna göre Körfez fonları, büyük ölçüde Kanadalı ve Singapurlu fonların aleyhine olacak şekilde anlaşma yapma üstünlüklerini artırmayı başardı. Körfez fonları artık egemen varlık fonları tarafından kullanılan yatırım değerinin yaklaşık %40'ını oluşturuyor.

Global SWF gibi gruplar tarafından sağlanan veriler, tüm egemen fonlar yıllık raporlar yayınlamadığı ve ilk 10'dan beşi yönetim altındaki varlıklarının tam toplamını açıklamadığı için yakından izlenmektedir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)