BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSuudi Arabistan ekonomisine petrol darbesi----

Suudi Arabistan ekonomisine petrol darbesi

Suudi Arabistan ekonomisine petrol darbesi
06 Kasım 2023 - 13:26 www.finansgundem.com

Suudi Arabistan'ın petrol üretimindeki kesintiler ekonomisini tersine çevirdi. Ülkede, pandemi döneminden daha büyük bir daralma görüldü.

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından ekonomik büyümesi tersine döndü. 

Ülkenin resmi istatistik kurumunun bu hafta yaptığı açıklamaya göre, Suudi Arabistan gayri safi yurt içi hasılası, 2023'ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,5 küçüldü.

Bu, 2020'deki Kovid-19 salgınından bu yana görülen en büyük daralma oldu. Üstelik verilere göre petrol dışı faaliyetlerdeki yüzde 3,6'lık büyüme olmasaydı, düşüş daha da büyük olacaktı.

Ülkenin petrol sektörü aylardır küçülüyordu ancak genel ekonomi ikinci çeyrekte hâlâ yıllık yüzde 1,2 büyümeyi başardı.

Krallığın petrol sektörü, küresel fiyatları desteklemeyi amaçlayan gönüllü petrol üretimi kesintileri nedeniyle üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 17,3 oranında daraldı. Bu, en az 2011'den bu yana herhangi bir çeyrekte kaydedilen en yüksek rakamdı.

OPEC+ ittifakının en büyük oyuncusu olan Suudi Arabistan, yavaşlayan küresel ekonomi nedeniyle talebin zayıfladığına ilişkin işaretler üzerine Rusya ile güçlerini birleştirerek arzı kısıtlamaya çalışırken temmuz ayında günde dokuz milyon varile ulaştı.

BAE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ

Diğer Körfez ülkeleri de petrol üretimindeki kesintiler nedeniyle ekonomik baskı altında kalırken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ekonomisi büyümeye devam etti.

Ülkenin ekonomi bakanı bu hafta BAE'deki GSYİH'nın yılın ilk yarısında petrol dışı sektördeki büyümenin de yardımıyla yüzde 3,7 büyüdüğünü söyledi.

Suudi Arabistan’dan petrolde kesintiye devam kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)