BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSüt üreticide 3, markette 18 lira! 'Büyük vurgun var'----

Süt üreticide 3, markette 18 lira! 'Büyük vurgun var'

Süt üreticide 3, markette 18 lira! 'Büyük vurgun var'
13 Aralık 2021 - 14:52 www.finansgundem.com

Sütün litre fiyatı marketlerde 18 lirayı buldu. Üreticide 3 lira 30 kuruş civarında satılan sütün fahiş fiyatlarla tüketiciyle buluşmasına ilişkin konuşan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, "Fahiş fiyat değil büyük bir vurgun bu" dedi.

Süt fiyatları artmaya devam ediyor. Bir litre tam yağlı sütün fiyatı, market raflarında 18 liraya kadar yükseldi. Sütün litresini aylardır 3 lira 30 kuruştan sattıklarını belirten üreticiler ise artan maliyetlerden dert yandı.

 Süt üreticide 3, markette 18 lira Büyük vurgun var

Konuya ilişkin CNN Türk yayınında açıklamalarda bulunan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, şunları söyledi:

"Öncelikle fahiş fiyat değil büyük bir vurgun bu. Süte gelen 1.5 lira zammı daha biz köylüye vermeden, marketlerden sütün fiyatına 3 lira ile 6 lira arasında zam yansıtıldı. Bir de hayata geçmeden köylüye fiyatı zamlı ödemeden sadece konuşulduktan sonra zam yaptılar. Arada hep bir vurgun var. Şu anda mevcut olan sistemi yıkmak adına gıdada büyük bir operasyon yapıyorlar. Buğday yok diye yankılanıyor ortalık. Özel sektörde 10 milyon ton buğday var. 2-2.5 lira arasında aldılar, 4-5 liraya satıyorlar. Şu anda buğdayın yokluğundan fiyat artıyorsa, depoda da 10 milyon tona yakın buğday varsa bunun arkasında ne var?

'ORTADA VURGUN VAR'

Sütün 3 liraya alınıp 15 liraya satılmasından rahatsızız. Tüketici fahiş fiyata alıyor. Allah aşkına vurguna el atın, ortada vurgun var. Denetmenler markete gitmeden haberleri oluyor, denetim sonrası etiketleri değiştiriyorlar. Büyük bir oyun var. Biz de sirkülasyon olsun istiyoruz. Bütün ürünler zamlanıyor, ne gariptir bizim ürettiklerimize zam gelmiyor. Devlet burada radikal kararlar almalı. Devlet alım garantili ürünlerin adetlerini çoğaltmalı.

'ÇİFTÇİNİN ÇEKİLMESİNİ İSTİYORLAR'

Şu anda sütte biraz daha farklı durum. Aracılar var, arada 3-4 tane firma var. Arada biri varmış gibi birkaç firma kurup 3 liralık malı 13 liraya satıyorlar. Parayı aynı insanlar kazanıyor. Şu anda üreticiyle tüketiciyi buluşturmak zorundayız. Bunlar ülkeyi değişik yollarla diz çöktüremediler, şimdi gıdayla bunu yapmaya çalışıyorlar. Çiftçinin bu işten elini ayağını çekmesini istiyorlar. Birkaç üretici bana çıkalım konuşalım diyorlar. Vatandaşı sokağa dökmek istiyorlar. Sütün daha köylüye parasını ödemeden, 4.75 TL'ye çıkacağı söylendi. Markette fiyatlar 3 katına çıktı.

'SERBEST PİYASAYI KABUL ETMİYORUM'

Bizim beklentimiz, devletimiz direk ürünü köylüden almanın yoluna gitmeli veya alıcılarla birebir kontak kurup alım garantisi vermeli. Serbest piyasayı kabul etmiyorum. 5 liraya al, 15 liraya sat. Böyle bir piyasa olur mu? Üretirken tedirgin oluyoruz. Her bölgede farklı fiyatlar görüyoruz. Oyun var. Herkesin üstüne düşeni yapması lazım. 4 iş günüdür gübre ve yeme zam geliyor. Bizim derdimiz üretip kazanmak.

Köylü ve çiftçimizin oyunlara gelmeyeceğini biliyoruz. Her platformda onların hakkını savunacağız. Lütfen üretmeye devam edelim, sonunda kazanacağız."

Süt üreticisi isyanda: Boşa çalışıyoruz!

 

Çiğ süt zammı da geldi: Bir litre süt 14 TL’yi gördü

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat14 Aralık 2021 12:35

    Sendika ağaları gibi otuz senedir oda başkanı, aidat toplamak dışında hiçbir iş yapmamış... şimdide devlete yakarıyor... fosil bunlar

  • Çakır13 Aralık 2021 17:56

    Tarım kredi kooperatifleri ne ayak kim yönetiyor aklımızla alay ediyorlar

  • Bika13 Aralık 2021 15:43

    Gerçek vurgun, yap-işlet-devret projelerindeki döviz bazında geçiş garantisi verilen köprüler ve tünellerde.TCMB ,128 milyar dolarını  6,85 'den kimlere sattıysa vurgunu onlar yaptı.

  • TürkMücahid15 Aralık 2021 07:57

    Lan süzme !!! gözünle mi gördün satıldığını ? elinde belgen mi var ? VARSA ÇIK ORTAYA ÇAĞIR BASINI  İŞTE İSPATI, BELGESİ DE !!!  Ama yok, ulu önderiniz keMAL abiniz ve onun dedstekçisi pkk+fetoşcuların yolundan gidip , "ÇAMUR AT , İZİ KALIR" belki birileri inanır mantığıyla  YALAN DOLANA DEVAM...RABBİM, sizin gibi "münafık-fitnecilerden" bu ülkeyi korusun..!