BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriye’nin kuzeybatısındaki hastaneler kapanabilir----

Suriye’nin kuzeybatısındaki hastaneler kapanabilir

Suriye’nin kuzeybatısındaki hastaneler kapanabilir
20 Ocak 2022 - 17:58 www.finansgundem.com

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesinde yer alan bir hastane her ay yaklaşık 30 bin hastayı ücretsiz tedavi ediyor.

Ancak İdlib’in Darkuş kasabasında bulunan hastane, uluslararası desteğin azalması nedeniyle bölgede kısmen veya tamamen kapatılma tehdidi altında bulunan birkaç hastaneden biri.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye’deki acil sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için 257,6 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.

AFP’ye konuşan, hastanenin kadın hastalıkları bölümünde bir haftadır tedavi gören Ümmü Ala, “Burada tıbbi bakım iyi. Ama sorun şu ki, ilaçları kendimiz almamız gerekiyor ve paramız buna yetmiyor. Bu hastane benim oturduğum yere en yakın hastane. Umarım kapanmaz, çünkü başka bir hastaneye gitme masrafını karşılayamam” dedi.

Hastane, kendisine yönelik yardımların yüzde 80’ini oluşturan büyük bir bağışçı kuruluşun yardımı tamamen durdurduğu Kasım ayından bu yana finansal açıdan büyük mücadele veriyor.

Hastane Müdürü Ahmed Gandur, ambulans servisi, cerrahi ve pediatri bölümleri, kuvözler ve laboratuvarın artık çalışmayı durdurduğunu söyledi.

Gandur, “Eylül sonunda desteğin kesildiği bilgisi bize ulaştı. Ekim ve Kasım aylarında örgüt kısmi destek sağladı. Hastalarımız için ilaca, laboratuvar, radyoloji, ameliyat malzemelerinin yanı sıra bakım üniteleri ve çocuk koğuşları için malzemeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Hastane Müdürü, sağlık personelinin yılın başından beri ücretsiz çalıştığını ve hastanede sadece iki ay daha ilaç bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Yarısı yerinden edilmiş 3 milyon insanın yaşadığı İdlib ve çevresinde, Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve diğer grupların kontrolündeki bölgelerde hastane ve tıp merkezlerinin çalışmama olasılığı, yeni bir sağlık felaketinin habercisi olarak görülüyor.

DSÖ'ye göre, Suriye’nin kuzeybatısındaki toplam 4,4 milyon kişiden 3,1 milyonu sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor.

İdlib’in Sağlık Otoritesi Başkanı Dr. Salim Abdane, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Geçen yılın sonundan bu yana İdlib ve çevresinde 18 hastaneye verilen destek durduruldu. Hastaneler, daha önce uluslararası bağışçılar aracılığıyla operasyonel destek, maaş ve tıbbi malzemeler alıyordu” dedi.

Dr. Abdane, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkisi ve Suriye’deki 10 yıllık çatışmanın sağlık hizmetlerine yönelik yardım kesintilerine yol açtığını söyledi. Bağışçılara Suriye’nin kuzeybatısını ihmal etmemeleri çağrısında bulundu.

WHO Gaziantep Ofis Başkanı Dr. Mahmut Daher ise, “İhtiyaçlar artarken uluslararası destek azalıyor” diye konuştu.

Bazı hastanelerin çalışmayı durdurduğuna dikkat çeken Dr. Daher, “Birleşmiş Milletler (BM) yakında bölgedeki bazı hastanelere destek sağlayacak, ancak bu azalan yardımın etkilerini hafifletmek için yeterli olmayacak” dedi.

Dr. Daher, Suriye’nin kuzeybatısındaki 490’dan fazla sağlık kurumunun büyük kısmının çalışmak için yardıma güvendiğini söyleyerek, “Bu çerçevede herhangi bir fon kesintisi yüzbinlerce insanın hayatını etkileyecektir” diyerek uyardı.

BM ve ortakları, geçtiğimiz yıl Suriye’nin insani ihtiyaçları için talep edilen 4,2 milyar doların yarısını bile toplayamadı.

Uzun süren savaşlar, özellikle sağlık tesislerinin saldırıların hedefi olması, ülkenin kuzey ve kuzeybatısındaki sağlık sistemine büyük darbe vurdu. Korona virüs salgınının patlak vermesi sağlık sektörünün durumunu daha da kötüleştirdi.

İnsan Hakları için Doktorlar (PHR) tarafından geçen ay yayımlanan bir raporda, “Nüfusun sağlık ihtiyaçları, Suriye’nin kuzeyindeki mevcut tesisler ve personelin kapasitesini çok aşıyor. Değişen güvenlik durumu ve dalgalanan bağış öncelikleri, insani yardım aktörlerinin hayat kurtaran bakım ve sürdürülebilir destek sağlama yeteneklerini tehdit ediyor” denildi.

Dr. Daher, “Ülkenin her yerindeki Suriye halkı hala acı çekiyor ve desteğe ihtiyaç duyuyor” diye çağrıda bulundu.

Rusya'dan, Suriye'de operasyon: 11 DEAŞ'li öldürüldü

 

BM, Suriye’ye sınır ötesi yardımları 6 ay uzattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)