BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Suriyeli kürtleri savunmaya hazırız'----

'Suriyeli kürtleri savunmaya hazırız'

'Suriyeli kürtleri savunmaya hazırız'
12 Ağustos 2013 - 08:24 www.finansgundem.com

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin lideri Mesut Barzani, Suriye'deki kürtler ve El Kaide arasındaki gerginlikle ilgili açıklamalarda bulundu...

Kuzey Irak'taki özerk Kürt bölgesinin lideri Mesud Barzani, Suriye'de çarpışan El Kaide yanlısı militanlar tarafından tehdit edilirlerse, Suriyeli Kürtleri savunmaya hazır olduklarını söyledi. Cumartesi günü internette yer alan bir yazısında Barzani, "El Kaide teröristlerinin sivillere saldırdığı ve masum Kürt kadın ve çocuklarını öldürdükleri" yolundaki haberleri incelemek üzere Suriye'ye temsilciler gönderdiğini söyledi. Barzani'nin açıklaması, iki yılı aşkın süredir devam eden Suriye sorununun  sınırları aşarak komşu ülkelerde mezhep gerilimlerine yol açmasının yeni bir kanıtı olarak görülüyor.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ülkenin bazı bölgelerinde kontrolünün zayıflamasından yararlanan Suriyeli Kürtler, nüfuslarının yoğun olduğu kuzeydoğuda fiili bir yönetim kuruyorlar.  Ancak bu nedenle Esad'a karşı Sünni ve cihad yanlısı militanlarla çatışma içine giriyorlar. Barzani açıklamasında, "Eğer masum Kürt kadınlar, çocuklar ve yurttaşların cinayet ve terör tehlikesi altında oldukları haberi doğruysa Irak'ın Kürt bölgesi kadın, çocuk ve masum sivilleri korumak için elindeki her türlü olanağı kullanacaktır" dedi.
Barzani'nin, Kürt Bölgesel Yönetimi internet sitesine gönderilen bu mektubu, bu ay Erbil'de toplanacak olan ve Irak, Suriye, Türkiye ve İran'daki Kürtlerin temsil edileceği Kürt Ulusal Konferansı'nın hazırlık komitesine gönderildi.  
Barzani, komiteden Suriye'ye gidecek bir heyet oluşturulmasını istedi. Iraklı Kürtlerin, Suriye'deki Kürtlere yakıt, gıda ve tıbbi yardım göndermesi, burada Barzani'nin  etkisini sağlamlaştırıyor ancak bu mektup, Barzani'nin Suriye'ye müdahaleden ilk kez açıkça söz edişi oldu.
Suriye'de nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Kürtler, Esad ve babası Hafız Esad yönetimlerinde uzun yıllar boyu çok bariz bir ayrımcılığa uğramışlar ve 100.000 kadar Kürtün vatandaşlık hakları ellerinden alınmıştı.
Iraklı Kürtlerin tersine, Bağdat'taki merkezi hükümetin Şii Başbakanı Nuri el Maliki, Suriye'deki duruma karışmayacağını söylüyor. Irak hükümeti gibi, Şii İran yönetimi de Esad'ı destekliyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)