BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSüpermarket devinden boykot: Pepsi ve Doritos satmayacak----

Süpermarket devinden boykot: Pepsi ve Doritos satmayacak

Süpermarket devinden boykot: Pepsi ve Doritos satmayacak
05 Ocak 2024 - 16:40 www.finansgundem.com

Olağanüstü fiyat artışları 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Fransız süpermarket zinciri Carrefour’un sabrını taşırdı. Firma sözcüsü PepsiCo ürünlerinin satışını durdurduğunu açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük süpermarket zincirlerinden biri, kabul edilemez fiyat artışlarını protesto etmek için birkaç PepsiCo ürününün satışını durduracağını açıkladı. İki yıldan fazla süredir artan fiyatlar gıda üreticileri ile satıcılar arasındaki soğukluğu gözle görülür hale getirdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Carrefour Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’da Pepsi, Doritos ve diğer ürünlerin satışını durduracağını bildirdi. Fransız market zincirinin sözcüsü perşembe günü yaptığı açıklamada kararlarını müşterilerine açıklamak için mağazalarındaki raflara notlar eklemeye karar verdiklerini de söyledi.

Habere göre market zinciri söz konusu ülkelerde Lay’s, Doritos ve Cheetos cipslerini, Benenuts atıştırmalıklarını, Alvalle gazpacho, Lipton, Pepsi ve 7 Up alkolsüz içeceklerini ve Quacker markasını satmayacaklarını söyledi.

PepsiCo sözcüsü ise konuyla ilgili açıklamasında, “Carrefour ile aylardır görüşüyoruz ve ürünlerimizin mevcut olmasını sağlamak için iyi niyetle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Ekim ayında PepsiCo Finans Müdürü Hugh Johnston WSJ’de verdiği demeçte ürün fiyat artışlarının 2024’te yavaşlayacağını ve genel enflasyon oranıyla uyumlu olacağını söylemişti. Market zincirinin tepkisi PepsiCo’nun alkolsüz içeceklerine, atıştırmalıklarında ve paketlenmiş gıdalarında iki yıldır görülen keskin fiyat artışlarını takip etti.

Önümüzdeki ay son çeyrek sonuçlarını paylaşması beklenen şirket kur etkileri hariç 2023 yılında %13’lük bilanço ve %10’luk gelir artışı öngörüyor.

Kovid-19 pandemisi boyunca birçok şirket marka gücünü kullanarak satışlarına ciddi miktarda zarar vermeden fiyatlarını artırabilme yetenekleriyle övündü. Johnston, PepsiCo ürünlerinin geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiğini ve insanların zor ekonomik zamanlarda bile cips ve soda gibi ürünleri uygun fiyatlı lüksler olarak tercih etme eğiliminde olduğunu söyledi.

ABD’deki süpermarket işletmecileri ise genel enflasyon oranı yavaşlasa bile bazı birimlerde fiyat artışlarının endişe verici olduğunun sinyallerini verdi. Walmart İcra Kurulu Başkanı Doug McMillon Kasım ayında yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki aylarda bir deflasyon dönemini yönetiyor olabiliriz ve bu bizim üzerimizde daha fazla birim baskı oluşturacak olsa da bunu memnuniyetle karşılıyoruz, çünkü müşterilerimiz için daha iyi durumda olacak” dedi.

2023’ün ilk dokuz ayında PepsiCo küresel gelirlerinin yaklaşık %14’ünü, diğer bir deyişle 9 milyar dolarlık kısmını Avrupa pazarı temsil etti. Bernstein Analisti Callum Elliott, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'daki Carrefour mağazalarında satılan PepsiCo ürünlerinin firmanın küresel gelirinin %0,25'ini temsil ettiğini tahmin ediyor.

Fransa'da gıda fiyatları enflasyonu 2022'de çift haneli rakamlara yükseldi ve Mart 2023'te yaklaşık %16'ya ulaştı. Aralık ayı itibariyle gıda fiyatları son 12 ayda %7,1 arttı. Fransız hükümeti ise buna karşın büyük gıda üreticileri eleştirdi ve şirketleri fiyatları düşürmeye zorlayacağını açıkladı.

Carrefour'un PepsiCo ürünleriyle ilgili kararı, perakendecinin gıda ürünlerinin gramajını düşürerek fiyatını aynı tuttuğu yönündeki eleştirilerinden dört ay sonra geldi.

FAO: Uluslararası gıda fiyat endeksi yüzde 10,1 geriledi

 

Fransa'da enflasyon hızlandı

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları açıklandı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • F.G OKURU05 Ocak 2024 22:57

    Satmaya devam edin. Ne gerek var. Ülkemiz İsrail ile ticarete tam gaz. Bunu Devletin kendi verileri söylüyor.

  • Gross05 Ocak 2024 20:32

    Satmamalarının arkasında mutlaka çıkarlarına dokunan birşeyler vardır meşrubat üreticileri zaten kitapsız Allahsız gramajdan çaldıkları kesin ancak boykot onların dürüstlük ahlak anlayışına ters asla masum değiller meşrubatcılar malzemeden calarken yıllardır insanları kazıklarken bildikleri halde sesleri çıkmadı çünkü çıkarları onu götürüyordu savunmaları sahtekarlık üzerine kurgulanmış