BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinStresi avantaja dönüştürmenin yolları----

Stresi avantaja dönüştürmenin yolları

Stresi avantaja dönüştürmenin yolları
25 Ağustos 2022 - 17:09 www.finansgundem.com

Günlük hayatın keşmekeşi içinde stresli olmamak artık neredeyse imkansız. Ancak stresi, dış dünyaya karşı bir silah olarak kullanmanız mümkün.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde stres hakkında bir şeyler duymadan beş dakikadan fazla zaman geçiremezsiniz: stres testleri, stres yönetimi, herkesin nihai ölüm nedeninin muhtemelen stresten olacağı... Stresle övünüyoruz, ondan şikayet ediyoruz, yoga dersleri alıyoruz ve ondan kurtulmak için meditasyon yapıyoruz. Bu veriler, hepimizin ne kadar takıntılı kişilikler haline geldiğimizi de bize gösteriyor.

Ama size çılgınca gelebilecek bir şey önermek üzereyim: Mutlu ve doyurucu bir hayat yaşamak için stresten kurtulmanıza gerek yok.

Stresi avantajınız için nasıl kullanırsınız?

Harvard Business Review’dan Susan David’in yazısına göre, kendi kendine yardım etmeye özel bir anlam yükleyen birçok yaşam modeli, tatmin edici bir yaşamın ancak olumsuz düşünce ve duygulardan kurtulduğunuzda bulunabileceğini öne sürüyor. Ancak ‘duygusal çeviklik’ üzerine yaptığım çalışma, stresten kurtulmaya çalışmanın aslında sizi daha fazla strese sokabileceğini gösteriyor. Duyguların gücünü kabul etmek ve dalgalarla birlikte hareket etmek, tabiri caizse, zorluklardan daha güçlü çıkmayı ve böylece strese dayalı olmayan kararlar alabilmenizi sağlayabiliyor.

Bitmeyen stres döngüsü

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, stresinizi, kapatmak istediğiniz bir radyo istasyonu olarak düşünün. Radyo istasyonunu, üstüne başka müzikler çalarak boğmaya çalışmazsınız, öyle değil mi? Tabii ki hayır. Bunun yerine çevir düğmesini bulur ve başka bir kanala geçersiniz. Böylece ilk istasyonu ortadan kaldırmaz, ikinci istasyonu seçersiniz. Benzer şekilde, stresi olumlu düşünce ve davranışlarla örtmeye çalışmak da genellikle stresi bastırmak noktasında pek bir işe yaramaz. Onu ortadan kaldıramadığımızda da daha endişeli hissederiz. Böylelikle maalesef hiç bitmeyen bir stres döngüsünde sıkışıp kalırız.

Stres faydalı bir şey olabilir

Daha büyük bir çerçeveden bakıldığında ise stresin inanılmaz derecede faydalı olduğunu görürüz. Stres, tehlikeye karşı önemli bir evrimsel tepkidir, acil bir durumda devreye giren otomatik bir araç işlevi görür. Tehlikeli (veya endişe verici) bir şey gördüğünüzde, stresle bağlantılı tepkileriniz harekete geçerek daha hızlı koşmanıza, daha yükseğe zıplamanıza hatta daha iyi görmenize ve daha hızlı düşünmenize yardımcı olur. Stres vücudun en iyi silahıdır; bizi avdan yırtıcıya götüren, yıllarca hayatta tutan şey budur. Ne kadar uğraşırsak uğraşalım stres tepkimizi bozamayız. Önemli olan, stresin ihtiyacımız olan bir şey olduğunu bilmektir.

Ancak asıl soru, stresi iyiliğimiz için nasıl kullanabileceğimizdir. Ondan kurtulamıyorsak, onunla ne yapmalıyız? Bunu başarmak için bazı stratejiler geliştirebiliriz.

Düşünme şeklinizi değiştirin

Sağlık psikolojisi alanında yapılan araştırmalar bize bedensel stres tepkilerimiz hakkında düşünme şeklimizin fiziksel sağlığımızı iyileştirebileceğini söylüyor. Çalışma, stres semptomlarını olumlu veya iyi huylu şekilde yorumlayabilen insanların diğerlerinden daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduklarını gösteriyor. Bu nedenle stresi, sizi zorlu durumlara hazırlayan yerleşik bir mekanizma olarak düşünmek, çıkmaza girmek yerine ileriye dönük olumlu adımlar atmanıza yardımcı olabiliyor. Kalbiniz hızlı atmaya başladığında ve avuçlarınız terlediğinde, vücudunuza teşekkür edin: Bu sayede, toplantınıza veya randevunuza, her yönden hazır hissederek gidebilirsiniz. Bu strateji, ‘inkar’ ya da ‘olumlu düşünmek’ değildir; bu strateji daha çok, evrimsel gerçekliğimizle bağlantı kurmak anlamına gelir.

Dizginlerinizden kurtulun

Bağımlı olmanın ne demek olduğunu bilmek size büyük avantajlar sağlar. Bu bilme durumu, stres söz konusu olduğunda, “Stresli hissediyorum”dan “Stresliyim”e geçmek anlamına gelir. Bir duyguyla güçlü bir şekilde özdeşleştiğimizde, o duygu, her gün yüzleşmemiz gereken korkunç bir gerçeklik olan benliğimizin olumlu bir parçası haline gelebilir. Bu noktada hatırlamamız gereken şey, stresin dünya görüşümüzle ilgili bir duyguya bedenimizin verdiği bir tepki olduğudur. Stres her zaman gerçek değildir. Bu yüzden endişenizi kafanızda yeniden ifade etmeye çalışın: “Stresliyim”, “Kariyerim için önemli bir sunuma hazırlanıyorum, bu yüzden stresli olduğumu ve vücudumun buna göre tepki verdiğini hissediyorum.” Bunu başarabilmek için birkaç adım geri çekilmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede, ilerlemek için gereken bakış açısını kolaylıkla kazanabilirsiniz.

Merakınızı hep canlı tutun

Neden streslisin? Kurtulmak için stresin kaynağını, nereden geldiğini anlamamız gerekir. Stresimizin arkasındaki nedenleri, buna neden olabilecek kişileri ve stres deneyiminin niteliklerini göz önünde bulundurarak sorgulamadan bunu yapamayız. Stresli olduğunuzda nasıl davranırsınız? Endişeli hissettiğinizde kendinize ne söylersiniz? Bu sorulara vereceğiniz dürüst yanıtlar, stresinizin kaynağına inmenize ve onu sizin için zararsız kılmanıza yardımcı olur.

Sanılanın aksine ‘stresten kurtulmak’ sandığımız kadar kolay olmayabilir. Bu nedenle, dünyaya karşı doğal tepkilerimizle savaşmak yerine, kollarınızla bu duyguya sarılmayı ve onu dünyaya tepkinizle bütünleştirmeyi denemelisiniz. Stres sizi savaşa hazırlar, size coşku verir ve başarı seviyenizi yükselterek sizi hayatta tutar.

İş stresini azaltmanın formülleri

 

Finansal stres işyeri performansını düşürüyor

 

Türkiye'de çalışanlar streste dünya birincisi

 

Finansal endişeler ve stres seviyesi ortalamayı aştı

 

Türk gençliği, borçlu ve stresli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)