BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa Sterlinin yükselişi dev bankaları bile şaşırttı----

Sterlinin yükselişi dev bankaları bile şaşırttı

 Sterlinin yükselişi dev bankaları bile şaşırttı
10 Mayıs 2023 - 17:37 www.finansgundem.com

İngiltere ekonomisinde sükûnet dönemi sterline iyi geldi. Dev Wall Street bankaları da dahil olmak üzere ekonomi çevrelerinin büyük çoğunluğu İngiltere için ‘derin resesyon’ beklentilerinden vazgeçiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

İngiltere ekonomisi 2023’ün başından beridir ekonomi çevrelerinin beklediğinden çok daha iyi bir performans gösterdi. Yatırım bankaları ise dolar karşısında bir yılın en yüksek seviyesine tırmanan ve euro karşısında beş ayın zirvesine çıkan sterlin için daha fazla yükseliş bekliyor.

Sterlin pazartesi günü vurduğu 1,2688 dolara ulaşarak, Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Birleşik Krallık para birimi aynı gün 1 euro başına 0,8698 sterlin seviyesine gelerek euro karşısında aralık ortasından bu yana en yüksek seviyesine geldi.

Analistler, bu yıl beklenenden daha güçlü bir gayri safi yurtiçi hasıla, imalat ve istihdam verileri sağlayan İngiltere’nin aynı zamanda doğalgaz fiyatlarındaki düşüşten ve dolardaki geniş çaplı zayıflıktan faydalandığını öne sürdü. Uzmanlar sterlinin toparlanmaya devam etmesi için yeterli koşulların mevcut olduğuna inanıyor.

Financial Times’ın haberine göre Goldman Sachs, konuyla ilgili bir araştırma notunda, sterlinin euro da dahil olmak üzere diğer para birimlerine karşı güçlenmesini beklediğini belirterek sterline yönelik “yapıcı bir pozisyon” aldıklarının altını çizdi.

Goldman analistleri, “Esasen, 2022'de sterlin üzerinde baş döndürücü bir şekilde aynı anda hareket eden faktörlerin (doğal gaz fiyatları ve İngiltere Merkez Bankası, BOE’nin buna bağlı duruşu gibi) destek rüzgarlarına dönüştüğünü düşünüyoruz” dedi.

Yıl başı itibariyle İngiltere’de derin bir resesyon gerçekleşeceği tahminine göre pozisyon açan birçok trader son haftalarda bu pozisyonlarını kapatıyor ve bu da sterlindeki yükselişe yardımcı oluyor.

Aylardır sterlin üzerinde düşüş öngören Citigroup, salı günü yayınladığı bir piyasa notunda bu görüşlerinin "yanlış" olduğunu ve beklediklerinin aksine İngiltere’deki ekonomik faaliyetin “çok daha sağlam olduğunu kanıtladığını" belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre sterlindeki bu yükseliş BOE’nin perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısının öncesinde geldi. Piyasalar ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası ile uyumlu olarak BOE’nin 25 baz puanlık faiz artıracağı ihtimaline neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Barclays'in Döviz Araştırma Başkanı Themos Fiotakis, İngiltere'de daha parlak hale gelen ekonomik görünümün ve sürekli yüksek seyreden enflasyon birleştirildiğinde "BOE'nin daha şahin merkez bankalarından biri olması gerektiği" anlamına geldiğini söyledi. Swap piyasaları şu anda eylül ayına kadar iki ve muhtemelen üç Faiz artışını fiyatlıyor.

NatWest’in G10 Ülkeleri Döviz Stratejisi Başkanı Paul Robson, “İngiltere ekonomisi birçoklarının korktuğundan daha iyi ayakta duruyor. Verilerdeki sürprizlerin büyük çoğunluğu yukarı yönlü ve insanlar aşırı karamsar görüşlerini gözden geçirmek zorunda kalıyorlar” dedi.

Sterlin euro karşısında da aralık ayından bu yana en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Almanya'nın üçüncü büyük varlık yöneticisi Union Investment'ın Sabit Gelir Başkanı Christian Kopf, euronun 2024 yazına kadar sterlin karşısında mevcut seviyesi olan 0,87 sterlinden 0,83 sterline kadar daha da zayıflamasını bekliyor.

Bu durum ise Kopf’a göre İngiltere'de Avrupa'ya kıyasla daha yüksek faiz oranları uygulaması, Brexit'in ticaret üzerindeki etkisinin daha az belirgin hale gelmesi ve euro ve İsviçre Frank’ının güvenli liman statüsünün "dağılması" gibi bir dizi nedene dayanıyor. Kopf tüm bu gelişmeler sonucu daha fazla yatırımcının ticaretlerini getirileri daha yüksek olduğu yerlere taşımaya teşvik olduğunu söyledi.

Bank of America'nın G10 Döviz Stratejisi Başkanı Athanasios Vamvakidis sterlinin bu başarılı seyrine ilişkin, "Gerçek şu ki, Rishi Sunak yönetimi ile bir dizi takip riski azaldı. İngiltere Kuzey İrlanda konusunda anlaşmaya vardı ve özellikle geçen yıllarla karşılaştırıldığında AB ile daha iyi iş birliği ve siyasi istikra sağlandı" açıklamasında bulunuyor.

İngiliz mahkemesinden Shell'e iyi haber

 

İngiltere'nin serbest ticaret anlaşmaları devreye giriyor

 

İngiliz şirketlerinin ücret ve enflasyon beklentileri düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)