BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSterlinin Liz Truss’tan bu yana en kötü ayı----

Sterlinin Liz Truss’tan bu yana en kötü ayı

Sterlinin Liz Truss’tan bu yana en kötü ayı
27 Eylül 2023 - 16:25 www.finansgundem.com

BOE’nin geçen haftaki şok faiz kararının ardından sterlinde sert bir düşüş gözlemleniyor. Liz Truss’ın mini bütçesinden bu yana kaydedilen en sert düşüşler analistlere göre yıl sonuna kadar da devam edecek

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz Sterlini salı günü dolar karşısında altı ayın en düşük seviyesine geriledi. İngiltere’nin yüksek faizler nedeniyle resesyona sürüklendiği korkularıyla birlikte, sterlin geçen yılki ‘mini bütçe’ krizinden bu yana en kötü aylık performansını gösteriyor.

Sterlin eylül ayında dolar karşısında %3,4 değer kaybederek 1,2168 dolara kadar geriledi ve temmuz ayı ortalarından bu yana %7,2 değer kaybetti. Enflasyonu kontrol altına alması için son 15 yılın zirvesine yükseltilen faiz oranlarının İngiltere’deki ekonomik büyümeyi boğmasından endişe ediliyor.

İngiltere’de olası bir resesyon ekonomi halihazırda daralıyor olduğundan daha fazla faiz artışı olasılığını azaltacak. Financial Times’ın haberine göre Société Générale Makro Stratejisti Kit Juckes, “İngiltere diğer büyük ekonomilere kıyasla Faiz oranlarındaki pik noktası beklentilerinde en büyük düşüşü yaşadı ve bu yüzden sterlin kötü bir ay geçirdi. Para birimine yönelik faiz desteği yok oldu” dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) geçtiğimiz hafta üst üste 14 faiz artışı gerçekleştirmesinin ardından faiz oranlarını sabit tutarak piyasaları şaşırttı. LSEG tarafından derlenen verilere göre, piyasalar şu anda yüzde 50'lik bir oranla faizlerde daha fazla faiz artışı olmayacağını ve faizlerin %5,25 seviyesinde zirveye ulaştığını fiyatlıyor.

Söz konusu tablo temmuz ayı ortalarında İngiltere’nin yıl sonuna kadar %6,4 olarak fiyatlanan nihai faiz artışı beklentisinden sert bir düşüşü işaret ediyor. Zira yatırımcılar BOE’nin faiz oranlarını diğer merkez bankalarından daha uzun süre daha yüksekte tutmasını bekliyordu.

Ancak İngiltere’nin ABD’nin faiz rotasıyla aynı doğrultuda gideceğine dair öngörüler şimdilerde daha yakın gözüküyor.

Rabobank Döviz Stratejisi Başkanı Jane Foley, “Bu yılın büyük bir kısmında piyasalar İngiltere’nin bir resesyondan kaçındığını ve faizlerin çok daha fazla artacağını ve sterlin satın alınması için teşvik sağlayacağını düşünüyordu. Bu artık makul bir tez değil” ifadelerine yer verdi.

BOE’nin geçen haftaki faiz oranlarını artırmama yönündeki bıçak sırtı kararı ağustos ayında enflasyonun beklenenden daha düşük gelmesiyle ve ekonominin hızla yavaşladığını gösteren verilerle mümkün oldu. İngiltere’de satın alma yöneticileri endeksi tarafından ölçülen ekonomik faaliyetler bu ay Ocak 2021’den bu yana en hızlı biçimde düştü. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası haziran ve temmuz ayları arasında %0,5 geriledi.

Finansgundem.comun derlediği verilere göre, eylül ayından bu yana sterlinde görülen sert düşüş 2023’ün ilk yarısından bu yana devam eden gidişatın tam tersini işaret ediyor. İngiliz Sterlini yarattığı bütçe tasarısıyla büyük başarısızlığa ulaşan İngiltere tarihinin en kısa süreli başbakanı unvanını kazanan Liz Truss hükümetinin mini bütçesi sırasında dolar karşısında sert bir biçimde değer kaybetmişti. Truss’ın istifası sonrasında ise sterlin dip seviyesinden yükselerek dünyanın en büyük 10 para birimi arasında dolar karşısında en hızlı yükselen para birimi olmuştu.

Ekonomistler şimdilerde sterlinde yeni bir zayıflık bekliyor. Geçen hafta HSBC ve Nomura sterlinin yıl sonuna kadar 1,18 dolara kadar gerileyebileceğini öngördü.

Goldman Sachs Para Birimleri Stratejisti Michael Cahill de sterlin için tahminlerini düşürdü. Cahill önümüzdeki üç ay içerisinde sterlinin 1,18 dolara kadar düşebileceğini öngörüyor. Stratejistin bir önceki tahmini ise 1,24 dolardı.

Cahill, “Gelecek olan ekonomik aktivite verileri beklediğimizden daha zayıf bir gayrisafi büyüme resmini yansıtırsa, para birimi daha da fazla baskı altına girecektir” uyarısında bulundu.

Döviz tüccarları yavaşlayan küresel büyüme konusundaki endişeler piyasaları etkilemeyi sürdürürken güvenli liman olarak ABD Doları’na sığınıyor. Doların rakibi altı para birimi karşısındaki performansını ölçen Dolar Endeksi pazartesi günü itibariyle kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

MUFG Bank Döviz Analisti Lee Hardman güçlenen doların ağustos ayı boyunca ve eylül ayının ilk yarısında sterlin üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Ancak Hardman geçen haftaki BOE kararlarının sterlini daha da fazla baskıladığını sözlerine ekledi.

Analistler sterlinin diğer para birimlerinden daha kötü performans göstermesini bekliyor. Euro bu ay sterlin karşısında yüzde 1,6 güçlenerek 0,869 sterline yükseldi. Goldman’dan Cahill önümüzdeki üç ay içerisinde sterlinin 0,91 sterlini görebileceğini tahmin ediyor.

Rabobank’ten Foley sterlinin euro karşısındaki düşüşünün para biriminin dolar karşısındaki düşüşünden ‘daha endişe verici’ olduğunu söyledi.

Foley “Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde tıpkı İngiltere’de olduğu gibi büyüme yavaşlıyor. Dolayısıyla sterlinin euroya karşı olduğundan daha zayıf bir şekilde işlem görmesi için herhangi bir gerekçe görmüyorum” dedi.

Hedge fonları ve diğer döviz spekülatörleri, piyasaların daha agresif BOE faiz artışları beklediği yılın başlarında sterlin için yükseliş beklentisine göre yatırım yaptı. Ancak Nomura’nın Döviz Stratejisti Jordan Rochester’a göre spekülatörler BOE’nin geçen hafta faizleri sabit tutmasıyla pozisyonlarını kesecekler ve para biriminin değerini daha keskin bir biçimde aşağıya çekecekler.

Rochester, “Net pozisyonlar geçen hafta salı günü itibariyle uzun vadeliydi. Ancak BOE toplantısından bu yana büyük bir değişim göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

İngiliz hane halkının yıllık gelirleri bin 400 sterlin eksildi

 

İngiltere'de ekonomik aktivite hızlı geriledi

 

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)