BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSterlin 3 yıl sonra 1.4 doları gördü----

Sterlin 3 yıl sonra 1.4 doları gördü

Sterlin 3 yıl sonra 1.4 doları gördü
19 Şubat 2021 - 16:17 www.finansgundem.com

Pandemi etkisiyle 311 yılın en büyük ekonomik daralmasını yaşayan İngiltere’de aşılamanın başarılı olması umutları artırarak sterlinin dolar karşısındaki değerini artırdı.

2020 yılında tarihinin en büyük daralmasını yaşayan İngiltere'de analistler korona virüs aşılamalarının hızlanmasıyla ekonomide toparlanma öngörüyordu.

Sterlin bu beklentilerle, bugün yaklaşık üç yıl sonra ilk kez dolar karşısında 1,40 dolar seviyesini gördü. Gün içinde yüzde 0,2 artışla dolar karşısında 1,4005 dolardan işlem gören sterlin, Nisan 2018’den bu yana ilk kez dolar karşısında 1,4 sınırını aştı.

G10 ÜLKELERİ ARASINDA BİRİNCİ

G10 ülkeleri arasında en çok artan para birimi olan sterlin, 2021 yılında dolar karşısında yüzde 2,3 değer kazandı.

AB ülkelerinin aşılama konusunda yavaş kalmasından dolayı Euro’nun değeri düşerken İngiltere’nin aşılamadaki başarısı Sterlin’in Euro karşısında yüzde 3’ten fazla değer kazanmasına neden oldu.

BREXİT REFERANDUMUNUN YÜZDE 6 GERİSİNDE

İngiltere Emtia Vadeli İşlem Ticaret Komisyonu’na göre sterlinin dolar karşısında değerinin daha da artacağı beklenirken, 1,4 dolar seviyesinde olan sterlinin 2016’daki Brexit referandumunun sonucunun açıklanmasından bir gün önceki seviye olan 1,486 seviyesinden hala yüzde 6 geride olduğunun altını çizdi.

YÜKSELİŞ SÜREBİLİR

Uluslararası yatırım kuruluşu MUFG Bank'a göre, sterlin yakın vadede yükselişine devam edebilir ancak bunun için İngiltere ekonomisinin piyasanın beklediği oranda toparlanması gerekiyor.

Piyasanın İngiltere ekonomisinin tahmin edilen daha hızlı açılabileceği beklentisinde olduğunu aktaran kuruluş, bu durumun İngiltere MB'nin faizi negatife indirmeyeceği tahminlerini getirdiğini kaydetti. MUFG, "Aşılamalar hızlı yürüse bile bu durum İngiltere hükümetinin sınırlamaları hızla kaldıracağı anlamına gelmez" yorumu yaptı.

MUFG analisti Lee Hardman, İngiltere ekonomisinde toparlanma halinde sterlin/dolar paritesinin yıl sonunda 1,45 düzeyine çıkabileceğini ifade etti.

İngiltere yoksul ülkelere aşı bağışlayacak

Dolarda 2012’den beri en uzun gerileme dönemi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)