BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiS&P'nin Türkiye notu borsaya nasıl yansır----

S&P'nin Türkiye notu borsaya nasıl yansır

S&P'nin Türkiye notu borsaya nasıl yansır
06 Mayıs 2016 - 23:05 www.finansgundem.com

Standar&Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu teyit edip, görünümünü negatiften durağana yükseltmesinin piyasaya olumlu yansıması bekleniyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bugünkü yayınladığı değerlendirme notunda Türkiye'nin kredi notunu BB+'da tuttu (yatırım yapılabilir seviyenin altında). Öye yanda negatif olan görünüm durağana yükseltildi. 2015 yılındaki yoğun seçim takviminin, barış sürecinin sona ermesinin, artan bölgesel istikrarsızlığın ve gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahındaki zayıflamanın getirdiği zorluklara karşı rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması kredi görünümündeki güncellemenin nedeni olarak gösteriliyor.

Genel anlamda S&P'nin önceki notlara göre daha iyimser olduğu söylenebilir. Yukarıda bahsedilen zorluklara rağmen ekonominin 2015'te %4 büyümesine dikkat çekilliyor. Bu yıl, turizm gelirlerindeki azalma, ekonomiyi desteklemek adına bütçe açığında beklenen genişleme, petrol fiyatlarındaki artışın ithalat üzerindeki etkisi, yurtiçi politik dalgalanmanın devam etmesi ve anayasa değişikliğine öncelik verilmesi ile yapısal reformların uygulanmasında gecikme olması temel riskler olarak ortaya koyuluyor. Ancak S&Pye göre bu riskler iktisadi faaliyet üzerinde etkili olsa da (büyümenin %4'ten %3,4'e gerilemesi bekleniyor) yanabcı yatırımcının Türkiye ekonomisini fonlama isteğini azaltmayacak. Bu söylem S&P'niniyimser olduğunu ortaya koyuyor.

Son dönemdeki politik gelişmeler de notta yerini bulmuş. AKP'nin anayasayı değiştirmek için 2016'da referanduma veya erken seçime gidebileceği belirtiliyor. Ancak anayasa reformu sonrasında kayda değer bir politika değişimi beklenmiyor. BU bağlamda Merkez Bankası dahil kurumların bağımsızlığına yönelik müdahelelerin artması veya özel sektör bankalarının kamulaştırılması gibi eylemler beklenmiyor.

Önümüzdeki değerlendirmelerde, kredi notunu aşağı çekebilecek gelişmeler mali performansta S&P beklentilerinin üzerinde bir bozulmanın olması (S&P'nin tahminlerinin de yer aldığı raporu ekte paylaşıyorum), Türkiye'nin dış borcunu çevirme gücünün zayıflaması olarak sıralanıyor. Öte yandan büyemede dengelenmenin sağlanması ile dış finansmana ihtiyacın azalması kredi notunu arttıbilecek unsur olarak ortaya koyuluyor.

YORUM: S&P'nin kredi notunda ve görünümünde bir değişikliğie gitmesi beklenmiyordu. Bu bağlamda görünümün negatiften durağana çekilmesi olumu algılanacaktır. Ayrıca rapor genelinde riskler ortaya koyulsa da ekonomi üzerindeki etkileri konusunda iyimser bir görüş olduğunu düşünüyoruz. Not ve görünüm değişimi için ortaya koyulan şartlar mevcut durumda yılın kalanında herhangi değişikliğin (en azından yükseltme bağlamında) yapılamayacağı ihtimalini güçlendiriyor. Karar nedeniyle Pazartesi piyasalarda olumlu bir tepki görebiliriz ancak hem S&P'ye göre Türkiye notunun hali hazırda yatırım yapılabilir seviye altında olması (ve bugunkü kararda herhangi not değişikliği olmaması) hem de artan siyasi belirsizlik olumlu tepkiyi sınırlayacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)