BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSözlü müdahalesi etkili oldu----

Sözlü müdahalesi etkili oldu

Sözlü müdahalesi etkili oldu
17 Nisan 2013 - 06:55 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan, “Bu faiz fazla” dedi, Merkez Bankası dün faiz indirim kararını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 hafta önce Borsa İstanbul’un açılışındaki konuşmasında, yüzde 6’lık faizi fazla gördüğünü belirterek, “Kısa süre içinde yüzde 6’lık faiz baskısının bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olmasını temenni ediyorum” yorumunu yapmıştı. Bu sözlerdin ardından hızlı aksiyon alan Merkez Bankası, ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz indirim kararı aldı. Bugüne kadar faiz indirimlerinde son derece nazlı davranan Merkez, tüm oranlarda 50 baz puan indirime giderek, net bir mesaj verdi. Merkez’in Faiz indirim kararının 2012’de düşük gelen büyümeyi de bu yıl için desteklemesi bekleniyor.
Bu ay yüzde 0.25 puan faiz indirmesi beklenen Merkez’in politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.50’den yüzde 5’e indirmesi, Başbakan’ın ‘faize sözlü müdahalesi’nin etkili olduğu yorumlarına neden oldu. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında gerçekleşen dünkü toplantısında, gecelik faiz oranlarını da borçlanmada (alt bant) yüzde 4.50’den yüzde 4’e, borç vermede (üst bant) yüzde 7.50’den yüzde 7’ye düşürdü.
Kurul toplantısında ayrıca küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesine ilişkin rezerv opsiyonu katsayıları (ROK), ilk dilimden sonra gelen dilimlerde “0.2” puan artırıldı. Merkez yaptığı açıklamada, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)