BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Söylemekle not artmaz aksine...'----

'Söylemekle not artmaz aksine...'

'Söylemekle not artmaz aksine...'
23 Nisan 2013 - 08:08 www.finansgundem.com

"Sakın bir kredi derecelendirme kuruluşuna baskı yapma. Bu onları daha temkinli olmaya iter..."

4 yılda Türkiye'de projelere 2 milyar Euro'nun üzerinde finansman sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı Philip Bennett The Wall Steet Journal Türkiye'ye hem 2013 yatırım projeksiyonlarını hem de krizle birlikte dünya yatırım atmosferinde yaşanan değişimleri anlattı.
IMF ve AB'yi oyunun kurallarını değiştirip yeni kuralları anlatmak konusunda açık olmadıkları için eleştiren Bennett Türkiye'ye de şu mesajı veriyor: "Daha fazlasını hakediyoruz diyerek notunuzu arttıramazsınız. Aksine kuruluşlar böyle yapınca not artırımı konusunda daha temkinli davranmaya başlarlar"
İşte Bennett'in sorularımıza verdiği cevaplar;
Barış süreci sizce bölgedeki yatırımları nasıl etkileyecek?Siz bu süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biz Barış sürecinden önce de bölgesel kalkınmaya ve farklı bölgelerde yatırıma büyük önem veriyorduk. EBRD şu an Türkiye'deki projeler için hazır. Barış süreci bunlardan sadece biri. politik durumun barış süreciyle gerçekleşmesi konusunda hepimiz herkes gibi umutluyuz. EBRD 34 ülkeye odaklanmış durumda. Özellikle Karadeniz'in çevresindeki ülkelerde aktif konumdayız. Güney ve Güney Batı için de yeni bir stratejimiz var. Ürdün, Mısır gibi yeni politik değişimlere girmiş ülkelere de girdik.
Şu anda Türkiye'ye yatırım yapılabilir seviyede not veren tek bir kredi derecelendirme kuruluşu var. Bu konu sıkça tartışılıyor.
30 yıldır bu dünyada tek bir şey öğrendim. Sakın bir kredi derecelendirme kuruluşuna kredi notunu artırması konusunda baskı yapma. Ne yapacağı konusunda da tahmin yürütme. Çünkü eğer bunu yaparsan kredi derecelendirme kuruluşunu daha temkinli olmaya yöneltir. Onlarla çalış, istedikleri bilgiyi ver ve yardımcı ol. Bence Türkiye bu bir sonraki aşamaya geçmek konusunda şimdiden hazır. Piyasalara bakacak olursan Türkiye şimdiden yatırım yapılabilir seviyede gibi.
Sizce daha iyisini hakediyor muyuz?
Hakediyor olabilirsiniz. Ama notu böyle söyleyerek değiştirmezsiniz. Şimdiden yatırım alıyorsunuz. 10-30 yıllık yatırım yaparken sadece yatırım yapılabilir notuna bakmıyorlar. 2-3 yıl içinde olası, bekledikleri not revizyonlarını da göz önünde bulunduruyorlar. Hem bir yatırım yapılabilir notunuz var şimdiden. Bu notu geri almak sadece 20 yılınızı aldı. Hem bakın ABD aşağı siz yukarı yönlü gidiyorsunuz. Ortada bir yerde karşılaşırsınız.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)