BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞirketlerin temettü kesintisi 500 milyar doları bulabilir----

Şirketlerin temettü kesintisi 500 milyar doları bulabilir

Şirketlerin temettü kesintisi 500 milyar doları bulabilir
18 Mayıs 2020 - 13:25 www.finansgundem.com

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler korona virüsün neden olduğu ekonomik zarardan korunmak için 500 milyar dolara yakın bir değerde temettü değerini silebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 krizi nedeniyle birçok sektörde şirketler zor bir dönemden geçiyor. Uzman fon yöneticileri en kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde temettü kesintilerinin 500 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

Temettüler krizin başlangıcından bu yana şimdiden onlarca milyar dolar azaltılırken, Shell ve BT gibi şirketler on yılı aşkın süredir ilk defa temettü ödemelerini azaltan şirketler arasında yer alıyor.

İngiltere merkezli fon yönetimi şirketi Janus Henderson'a göre, bu yılki küresel temettüler için en iyi senaryoda, yüzde 15'lik bir düşüşle toplam 1,21 trilyon dolarlık bir ödeme içerisinde 213 milyar dolarlık kesintiyi öngörüyor. Fakat bu senaryo zaten ilan edilmiş ya da çok yakında olması muhtemel temettü kesintilerini içeriyor.

En kötü senaryoda ise yatırımcılara yapılan küresel ödemeler üçte birden fazla düşüş göstererek 933 milyar dolara düşebilir. Bu durum küresel anlamda 493 milyar dolarlık temettü kesintisi anlamına geliyor. Janus Handerson bu senaryonun içerisinde temettü kısıtlaması konusunda dayanıklılığı az olan şirketleri de dahil ediyor.

Londra merkezli fon yönetim şirketi, kriz süreci halen hızla geliştiği için ve "bazı şirketlerin tamamen iptal etmek yerine ödemelerini azaltma olasılığı" halen yüksek olduğundan sonuç aralığının çok geniş olduğunu belirtti.

Analiz, yılın ilk üç ayının temettü üzerinde neredeyse hiçbir etki yaratmadığını ve toplam ödemelerin yüzde 3,6 artarak 275,4 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştığını belirtiyor.

Teknoloji hisselerinin temettü sorunu yok

2008 krizi sırasında, küresel temettüler yaklaşık yüzde 30 düştü. Analiz, İngiltere ve Avrupa gibi bazı bölgelerin bundan daha büyük kesintiler görebileceğini belirtiyor.

Araştırmada Kuzey Amerika'da kısmen teknoloji hisselerinin sayısının daha fazla olmasının yanı sıra aynı zamanda şirketlerin temettüleri kısmak yerine hisse geri alımlarını askıya alma olasılıklarının daha yüksek olması nedeniyle, bu kesintilerden daha az etkileneceği belirtildi.

Avrupa'daysa, düzenleyici kurumlar bankalar ve sigortacılar gibi finansal hizmetlerdeki şirketlere temettülerini kesmeleri için baskı yapıldığının altı çiziliyor. Fon yönetim şirketinin analizi, Asya'daki etkisinin büyük olasılıkla gelecek yıla erteleneceğini ve pek çok şirketin 2019 kârına göre 2020 ödemelerini çoktan sabitlemiş olduğunu belirtiyor.

Temettü dağıtımında güvenli sektörler

Bankacılık, tüketici, petrol, madencilik ve havacılık gibi sanayi sektörlerinin en ağır darbeyi alacağını belirtilen analizde, teknoloji, sağlık, gıda ve temel tüketici sektörlerinden elde edilen temettülerin "daha güvenli " olduğunun altı çiziliyor.

Janus Henderson'ın Küresel Sermaye Gelirleri Eş Yöneticisi Ben Lofthouse, "Düşüş çok dik görünse de hükümetler ve merkez bankalarının desteği eşi görülmemiş bir ölçekte. Bunun iyileşmeyi hızlı bir şekilde hayata geçirmesini umut edebiliriz." dedi.

İngiltere hanehalkı gelirleri düşüyor

 

New Yorklular parklara akın etti

 

Almanya kapılarını 15 Haziran'da açıyor

 

Merkez, ihalede piyasaya 24 milyar lira verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)